ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 151216

  • Meestal heb ik voordat ik begin met het schrijven van een slotanalyse al een idee wat ik wil gaan bespreken. Het technische beeld is me vooraf over het algemeen namelijk wel duidelijk. Dat is vandaag anders. Ik zit achter mijn toetsenbord en stel vast dat het woord weerstandsniveau of de term potentieel toppatroon volledig ontdaan zijn van hun lading. Weerstandsniveaus bestaan niet meer, op potentiŽle toppatronen volgen voortdurend stijgingen. Het is alsof ik de helft van mijn vakgebied als technisch analist niet meer kan gebruiken. Een oorzaak kan ik u niet geven, wist ik maar waardoor het wordt veroorzaakt. Feit is dat we met een stijging te maken hebben waar geen eind aan lijkt te (kunnen) komen, iets dat met name in de Verenigde Staten het geval is en overgewaaid is naar de Europese markten. Ik voel me er zeer ongemakkelijk bij. Onthand is ook een goede omschrijving, gezien het feit dat een aantal van mijn gereedschappen zich niet meer laten gebruiken op de manier waarop ik ze altijd heb gebruikt. Als achteraf blijkt dat we deze weken aan de vooravond hebben gestaan van een grote val van de beursindex dan valt alles op zijn plaats. Tijdelijke overdrijving is namelijk kenmerkend voor fases in grafieken waarop een ongemeen sterke daling volgt. Van enige zwakte is momenteel echter niets te zien, er is geen enkel teken dat er gas teruggenomen wordt in de markt. Ik voel me er desalniettemin unheimisch bij.

  • Laat ik hoewel ik het niet kan verklaren in ieder geval proberen wat punten te benoemen die opvallend of van belang zijn. Gisteren zagen we een candle die in tweeŽrlei opzicht als een potentieel toppatroon gezien moest worden. Het was zowel een inverted hammer als een bearish harami. De AEX is echter krachtig gestegen, de patronen bleken geen waarde te hebben

  • Het weerstandsniveau 474,9 had evenmin waarde, dat werd met kracht doorbroken. Het gaat om de top uit november 2015 en dat maakt de ontwikkeling van vandaag belangrijk. In theorie is een voortzetting naar 510,6 mogelijk, waarmee ik overigens nog niet gezegd heb dat we die grens daadwerkelijk gaan zien. Ik weet het eenvoudigweg niet.

  • Als ik een weerstandsniveau moet noemen dan wordt dat 478,1, dat ik heb bepaald door het koersverloop tussen 437,9 en 458 om te klappen naar boven. Een ander niveau, dat u niet in de grafiek ziet, is 479,4. Het gaat om het 76,4% niveau van de daling 510,6 - 378,5. Mogelijke steunniveaus zijn uiteraard de doorbroken grenzen 466,2 en 474,9.

AEX daggrafiek BB 151216

  • Het verloop in de daggrafiek met Bollinger Bands blijft uitzonderlijk. De AEX is opnieuw boven de banden gesloten, als er ooit sprake is geweest van overdrijving dan is dat nu wel. Dit is extreem.

AEX uurgrafiek 151216

  • De laatste candle in de uurgrafiek is een inverted hammer en daarmee, ik durf de term bijna niet meer te gebruiken, een potentieel toppatroon. Morgenochtend zal in het eerste uur van de handelsdag blijken of het inderdaad een top wordt.

  • De diamant van gisteren bleek van nul en generlei waarde. Ik heb echter geen beeld van de betrouwbaarheid van dit patroon in algemene zin, want je ziet maar zelden een diamant. Feit is echter dat het vanmorgen bij de eerste candle al ongeldig werd.

AEX kwartiergrafiek 151216

  • In de kwartiergrafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst tussen 473,7 en 477,2. Deze lijnen zijn van belang indien morgen een daling tot stand komt, maar vervallen bij een doorbraak door 477,2. PotentiŽle steunniveaus zijn te vinden rond 475,9, 475,5 en 475. De vandaag doorbroken stippellijn rond 474,9 kan ook voor steun zorgen.

Resumerend: 

Het zal u na het lezen van het voorgaande duidelijk zijn dat ik de beursontwikkelingen niet kan plaatsen, ik voel me er zelfs unheimisch bij. Blijkt later dat de ontwikkeling van de afgelopen weken de voorbode is geweest van een enorme daling dan valt alles op zijn plaats, vooralsnog kan ik er echter geen chocola van maken. Het potentiŽle toppatroon van gisteren in de daggrafiek bleek geen waarde te hebben, net zo min als de stippellijn rond 474,9 door de top van november 2015. Deze top werd doorbroken en dat is een belangrijke ontwikkeling, in theorie ligt de weg naar 510,6 hierdoor namelijk open. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat ik een stijging naar dat niveau verwacht. Mogelijke doelen voor de huidige beweging zijn de grenzen 478,1 pf 479,4 die ik bij de daggrafiek besprak, punten waar ik naar kijk indien de top van vandaag 477,2 wordt doorbroken. Volgt daarentegen een daling dan ligt mijn aandacht bij de koersontwikkeling ten opzichte van een paar eerste potentiŽle steunniveaus, te weten 475,9, 475,5, 475 en 474,9. Aan de hand van het verloop ten opzichte van die grenzen kijk ik vervolgens verder.

En dan nog dit...

Eergisteren besprak ik een potentieel weerstandsniveau in de Dow Jones, namelijk het 261,8% Fibonacci van een voorgaande correctie rond 19.940. Dat wil ik vanavond nogmaals doen, om reden dat het niveau nog niet doorbroken is. We gaan kijken naar de grafiek van 19.00 uur vanavond.

  • Een 261,8% niveau is zonder meer een grens waar een overdrijvingfase als de huidige kan eindigen. Waar echter volop over wordt gesproken en op gespeculeerd is een stijging naar 20.000 punten. Het is een nog nooit bereikte ronde en daardoor magische grens. Bijzonder is dat het niveau beleggers geen angst inboezemt, maar juist aantrekkingskracht uitoefent op hen. Dat neemt niet weg dat topvorming bij het 261,8% Fibonacci niveau vanuit het beeld van dit moment mogelijk is, al is het eventueel met een uitschieter naar 20.000. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 15 dec 2016, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 dec 09.15u: Hogere opening ondanks daling in VS

15 dec 10.00u: Novembertop 2015 474,9 is bereikt

15 dec 11.00u: AEX op en neer onder de grens 474,3

15 dec 12.00u: Voor tweede keer 474,9 aangetikt

15 dec 14.00u: Markt teruggekomen op een doorbraak

15 dec 16.00u: Opnieuw doorbraakpoging grens 474,9

15 dec 17.00u: Beursgraadmeter is verder gestegen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven