ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 121216

  • Onze beursgraadmeter boekte vandaag 0,13% winst ten opzichte van het slot van afgelopen vrijdag. Dat is niet veel,maar het betekent wel de vorming van een nieuwe groene candle. De stijgende trend in de richting van de top uit november 2015 rond 474,9 is hierdoor intact gebleven. We zouden die top eventueel kunnen bereiken.

AEX daggrafiek BB 121216

  • Normaal gesproken daalt de AEX index morgen echter. De graadmeter is namelijk voor de vierde dag achter elkaar boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands gesloten en dat is uitzonderlijk. Ik ga ervan uit dat de AEX morgen terugkeer binnen de banden, door middel van een daling naar 470 of lager. Het zou namelijk een unicum zijn zou in deze grafiek een vijfde slotstand boven de banden worden gerealiseerd.   

AEX uurgrafiek 121216

  • Onze marktgraadmeter brak vandaag naar beneden uit de wig a-a'. Dat was geen verrassing, het koersverloop dat volgde wel. De uitbraak uit de wig betekende namelijk niet de start van een correctieve beweging, zoals hij zou mogen verwachten in een geval als dit. We bekijken de koersontwikkeling die volgde nader in de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 121216

  • In deze kwartiergrafiek ziet u een rechthoekige driehoek, bestaand uit lijn b en de stippellijn rond 471,1. Het is een patroon dat over het algemeen op een stijging uitloopt, het wordt dan afgemaakt met een uitbraak aan de bovenzijde. Het koersdoel van het patroon zou uitkomen op 473, wat ons een aardig eind in de richting van de top 474,9 uit de daggrafiek zou brengen. Dat zou dan waarschijnlijk ook bereikt worden. 
  • Afgelopen vrijdag zagen we een grote stijgende wig in de weekgrafiek van de beursgraadmeter, waarvan de bovenkant deze week rond 472 ligt. Een stijging zou inhouden dat de markt probeert een uitbraak naar boven uit deze wig tot stand te brengen, terwijl een uitbraak naar beneden bij een stijgende wig normaal is. Dat zou dus een opvallende stap zijn.
  • Geraakt de beursindex morgen onder lijn b dan kiest de markt daarentegen toch nog voor een beweging omlaag. Dit zou de ontwikkeling zijn die past bij de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands en die in de weekgrafiek uit mijn slotanalyse van afgelopen vrijdag.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt heeft met de groene candle van vandaag een vierde slotstand boven de Bollinger Bands in de daggrafiek gerealiseerd. Het is een bijzondere situatie. Ik neem aan dat morgen een daling naar 470 of lager volgt, de AEX zal namelijk terug moeten keren binnen de banden. Zou er nogmaals een slot boven de banden tot stand worden gebracht dan zou dat namelijk een unicum zijn. In de markt streeft men ondanks de uitbraak uit de wig a-a' echter naar hogere koersen, zoals te zien is aan de rechthoekige driehoek in de kwartiergrafiek. Een uitbraak naar boven betekent een koersdoel van 473. Het zou neerkomen op een uitbraakpoging naar boven uit de stijgende wig in de weekgrafiek die ik afgelopen vrijdag besprak, hetgeen een bijzondere ontwikkeling zou zijn. Gaat de beursgraadmeter naar 473 dan zal de stap naar 474,9, de novembertop uit 2015, naar ik aanneem ook gemaakt worden. Een daling onder lijn b in de kwartiergrafiek betekent echter dat de markt toch nog kiest voor een vervolgbeweging naar beneden.

En dan nog dit...

Beleggers zijn zoals ik u vanavond wil laten zien positiever gestemd geraakt over de Russische economie. Dit heeft te maken met de overeenstemming die OPEC en olieproducerende landen buiten die organisatie, waaronder Rusland, hebben gesloten. De productie wordt beperkt, waardoor de olieprijs stijgt en de Russische inkomsten uit olie toenemen. Dat vertaalt zich in hogere groeiverwachtingen en dus in hogere beurskoersen.

  • De Russische beursindex is door lijn a en de top van mei 2015 gebroken, wat uiteraard een positieve ontwikkeling is. Het gaat om een aanzienlijke verbetering van het technische beeld. Een belangrijke weerstandszone is het gebied 1170-1230, gevormd door het 38,2% Fibonacci niveau in de grafiek en de stippellijn door een aantal bodems. Oude steun kan nieuwe weerstand worden. Andere potentiŽle barriŤres zijn het 50% niveau rond 1350 of het 61,8% niveau rond 1530. Het is de komende tijd bij het analyseren van de ontwikkelingen een kwestie van kijken of de niveaus 1170, 1230, 1350 of 1530 eventueel de vorming van een volgende top geven. De stippellijn rond 1100 zou na deze doorbraak steunlijn moeten worden, een eventuele terugkeer eronder zou op verzwakking wijzen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 12 dec 2016, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 dec 09.15u: Een uitbraakpoging naar boven in AEX

12 dec 10.00u: Uitbraak mislukt, potentieel toppatroon

12 dec 11.00u: Inverted hammer bevestigd met daling

12 dec 12.00u: Nog geen uitbraak naar beneden gevolgd

12 dec 14.00u: Steun gevonden bij onderkant van wig

Gemalto: Na enige strijd is een beweging omhoog gestart

12 dec 15.00u: AEX is naar beneden uit wig gebroken

12 dec 16.00u: Index na opening VS weer opgelopen

12 dec 17.00u: Eťn rode candle, drie groene candles

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven