ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 170816

  • De rode candle die vandaag is ontwikkeld op de Amsterdamse beurs heeft de AEX bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging 437,9 - 456,4 gebracht. Dit niveau vinden we rond 447,1 en het is een potentieel steunniveau. We doen er verstandig aan morgen te bekijken of dit eventueel in een stijging resulteert, want hier kan in principe een bodem ontstaan.

  • De grafiek geeft ons ook een koersdoel dat we kunnen gebruiken indien de beursgraadmeter verder daalt en onder het laagste punt 446,4 van vandaag belandt. Dat is namelijk het 61,8% Fibonacci niveau rond 445, het eerstvolgende potentiŽle steunniveau.

AEX daggrafiek BB 170816

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is de middellijn doorbroken, hetgeen een verzwakking van het beeld inhoudt. In deze grafiek kan de beursgraadmeter in principe dalen naar de onderste lijn van de banden. De doorbroken middellijn kan fungeren als weerstandslijn.   

AEX uurgrafiek 170816

  • Uit de uurgrafiek valt niet meer te halen dan dat vandaag een lagere top gevormd, waarna de beursgraadmeter opnieuw onder druk kwam. Vanuit dit gegeven bezien is een voortzetting naar beneden de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

AEX kwartiergrafiek 170816

  • De kwartiergrafiek bevestigt dat een voortzetting omlaag het meest aannemelijke vervolg is. Hier is namelijk in het laatste deel van de handelsdag een vlag ontstaan. Dit is een patroon waarop over het algemeen een voortzetting naar beneden ontstaat. Zakt de AEX index door het niveau 447,1 en het laagste punt 446,4 van vandaag dan houdt dat in dat de aandelenmarktgraadmeter daadwerkelijk verder omlaag gaat.
  • Een stijging boven de laatste top rond 448,7 zou evenwel duiden op een nieuwe herstelpoging. Belangrijk in dat geval is de top rond 449,7, wordt die uitgenomen dan krijgt het herstel daadwerkelijk vorm.

Resumerend: 

De rode candle die is neergezet in de daggrafiek van de AEX heeft de graadmeter bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging 437,9 - 456,4 gebracht. Dit niveau ligt rond 447,1 en is een grens waar in theorie bodemvorming mogelijk is. Laten we dus morgen kijken of er eventueel een herstel tot stand komt. Dat herstel krijgt vorm indien achtereenvolgens de toppen rond 448,7 en 449,7 worden doorbroken. Een daling van de graadmeter is evenwel aannemelijker. Dit vindt zijn grond in de lagere top die is ontstaan in de uurgrafiek, de doorbraak door de middellijn in de Bollinger Bands en de vlag die in de kwartiergrafiek ontstond. Monden deze factoren daadwerkelijk uit in een daling en belandt de index onder het niveau 447,1 en de bodem rond 446,4 dan volgt een daling naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 445 in de daggrafiek. 

En dan nog dit...

Iedere dag loop ik de grafieken op mijn computer na, op zoek naar technisch interessante zaken die ik kan bespreken naast de AEX index. Vandaag vond ik iets boeiends in de daggrafiek van de beursindex van onze gewaardeerde zuiderburen.

  • De drie candles van afgelopen vrijdag tot en met gisteren vormen samen een evening star. De candle van maandag jongstleden is bovendien een inverted hammer. Die inverted hammer staat ook nog eens los van de voorafgaande en de volgende candle, hetgeen het tot een island reversal patroon maakt. Het is een bijzondere combinatie, zeker omdat de Belgische markt op maandag koos voor een doorbraak door de top uit juni van dit jaar. Dat juist zo'n stap de basis vormt voor een drievoudig toppatroon is frappant. Belgische beleggers maakten die dag een volledig verkeerde inschatting van het toekomstig koersverloop, dat is wat ik vanavond met u wilde delen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 17 aug 2016, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 aug 09.15u: Vlag afgemaakt met uitbraak omlaag

17 aug 10.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

17 aug 11.00u: Groene candle bij Fibonacci niveau

Ahold: Richting toekomstige uitbraak wordt bepalend

17 aug 12.00u: Stevig herstel in vorm van stijgende wig

17 aug 14.00u: Stijgende wig is af, maar daling onzeker

Boskalis: Herstel dat wellicht geen lang leven beschoren is

17 aug 15.00u: Kopers kregen geen grip op de handel

17 aug 16.00u: AEX terug bij het 50% Fibonacci niveau

17 aug 17.00u: Stijging gekomen vanaf het 50% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven