ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100816

  • De candle die vandaag tot stand kwam in de daggrafiek van de AEX is in tweeėrlei opzicht een potentieel toppatroon. Het eerste aspect van de candle dat hierop wijst is het gegeven dat het lichaam ervan vrij ver aan de onderkant ervan ligt. Dit geeft de candle de betekenis van een inverted hammer. De tweede kant van de zaak is dat de candle binnen zijn voorganger valt en dus gezien kan worden als een bearish harami. Ook dat is een potentieel toppatroon. Uiteraard is voor beide patronen bevestiging nodig en die moet de vorm hebben van een volgende rode candle. Morgen zal blijken of die rode candle daadwerkelijk tot ontwikkeling komt.

AEX daggrafiek BB 100816

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands zegt minder over het toekomstig verloop. Vanuit deze grafiek gezien kan eventueel nog een vervolg naar boven tot stand komen, want de bovenste lijn van de indicator is nog niet bereikt.   

AEX uurgrafiek 100816

  • Het beeld in de uurgrafiek van onze beursgraadmeter is boeiend. Lijn q en de stippellijn rond 451,7 door de top van 1 augustus jongstleden vormen samen namelijk een dalende rechthoekige driehoek. Dit is een potentieel omkeerpatroon, dat normaliter afgemaakt zal worden met een uitbraak naar beneden. Het koersdoel van de formatie zou bij die ontwikkeling ongeveer 449,5 worden.

  • Een uitbraak naar boven daarentegen, dus door lijn q, zou inhouden dat het patroon onbruikbaar wordt. De markt zou alsnog kiezen voor een voortzetting naar boven. Uiteraard zouden daarvoor dan nog wel de toppen rond 454 doorbroken moeten worden, wat dan in principe zou resulteren in een stijging naar de stippellijn rond 456,8 of eventueel hoger.

AEX kwartiergrafiek 100816

  • Om te achterhalen waar eventueel steun gevonden kan worden bij een uitbraak naar beneden uit de driehoek plaatste ik Fibonacci lijnen over de stijging 448 - 454 in de kwartiergrafiek. Potentiėle steunniveaus bij een daling zijn het 50% Fibonacci niveau net onder 451 en het 61,8% niveau rond 450,2. De AEX moet na de afronding van de driehoek naar dit laatste niveau kunnen gaan.

Resumerend: 

In de daggrafiek van onze AEX is een candle ontstaan die in tweeėrlei opzicht gezien kan worden als potentieel toppatroon. Het betreft namelijk zowel een candle met de betekenis van een inverted hammer als die van een bearish harami. Er is morgen vanzelfsprekend nog bevestiging nodig, dat is gangbaar bij een candlestick patroon. In de kwartiergrafiek staat eveneens een patroon dat op een daling wijst, namelijk een dalende rechthoekige driehoek. Dit patroon bestaat uit lijn q en de stippellijn rond 451,7. Breekt de beursindex naar beneden uit dan is het af en volgt daadwerkelijk een daling. Het bij het patroon behorende koersdoel is ongeveer 449,5. Steun kan er zoals we in de kwartiergrafiek zagen zijn rond 451 en 450,2. Gezien het koersdoel 449,5 moet de AEX dan naar 450,2 kunnen gaan of wellicht lager. De driehoek verliest zijn bruikbaarheid in het geval van een uitbraak naar boven. Indien die ontwikkeling zich voordoet kunnen we gaan kijken wat het verloop wordt ten opzichte van de toppen rond 454. Worden die namelijk doorbroken dan gaat de index naar 456,8 of eventueel hoger. 

En dan nog dit...

De enige beurs die zich vandaag wist te onttrekken aan het negatieve sentiment was de Britse. De beslissing van de Bank of England van vorige week om de rente te verlagen en de hoeveelheid obligatieaankopen te vergroten zal hier ongetwijfeld aan bijdragen.

  • De FTSE 100 brak gisteren naar boven door lijn d. De omgekeerde driehoek gevormd door die lijn en de stippellijn rond 6615 werd hierdoor afgerond als voortzettingspatroon. Het is overigens een patroon dat niet alleen als voortzettingspatroon kan dienen, maar ook als omkeerpatroon. Wat het is hangt af van de richting van de uitbraak. De Britse markt koos hiermee voor een voortzetting naar boven. Het eerste potentiėle weerstandsniveau is de top uit 2015 rond 7120 en dat is dus een aannemelijk doel. Mocht de FTSE 100 toch nog dalen en terugkeren binnen de driehoek dan wordt de uitbraak een valse uitbraak, met een daling als logisch gevolg. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 10 aug 2016, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 aug 09.15u: Lagere opening vanmorgen op de beurs

10 aug 10.00u: Nog weerstand in grafiek rond 453,3

10 aug 11.00u: AEX index bij de top 454 van gisteren

Unilever: Bij dalingen op steeds hogere niveaus gekocht

10 aug 12.00u: Daling gevolgd op de vorming van wig

10 aug 14.00u: Stijgende trend is intact gebleven

10 aug 15.00u: Daling van beursindex onder trendlijn

Wereldhave: Neerwaartse beweging nog steeds intact

10 aug 16.00u: Beursgraadmeter nu duidelijk onder lijn

10 aug 17.00u: De AEX werd zojuist gekocht bij 451,7

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven