ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150416

 • Heeft u een blik geworpen op de weekgrafiek hierboven en op de candle van deze week dan heeft u al gezien dat er belangrijke doorbraken tot stand zijn gekomen. Allereerst werd de dalende lijn o doorbroken, de lijn die eerder gevormde toppen met elkaar verbond en tot deze week als weerstandslijn fungeerde. De tweede belangrijke stap was die boven 448,9, want hierdoor is een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. De schouders van het patroon zijn aangegeven met de letters S, het hoofd met de letter H. De stippellijn rond 448,9 is de neklijn van de bodemformatie. Het patroon geeft een koersdoel van maar liefst 519 punten, hier spreekt dus ambitie uit.

 • Ik wil overigens niet direct uit gaan van een vervolg naar 519, maar wil me steeds op het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau richten. Dat is momenteel het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5 rond 460 punten. Realiseert de markt na deze doorbraak de voortzetting naar boven die hoort te volgen bij dit bodempatroon dan neem ik 460 als eerste doel en kijk vanaf dat weerstandsniveau verder.

 • Een eventuele terugkeer onder 448,9 zou inhouden dat het omgekeerd hoofd en schouders patroon ongeldig zou worden, de voortzetting naar boven zou dan weer op losse schroeven komen te staan.

AEX daggrafiek 150416

 • De reden dat ik scherp let op het koersverloop ten opzichte van 448,9 is dat kopers in de markt de afgelopen dagen stevig hun best moesten doen om de AEX-index boven het niveau te houden. Daar werd specifiek voor gekocht, want zowel de candle van gisteren als die van vandaag staan met de onderkant op de lijn. We zijn echter maar licht boven de grens gesloten, een terugkeer eronder is dus iets om rekening mee te houden. Een extra aanleiding om dat te doen is het gap dat afgelopen woensdag ontstond en open bleef. We moeten als mogelijkheid incalculeren dat de beursgraadmeter terugkeert naar 440 om dit gap alsnog te sluiten. 

 • Zegt u niet dat dit vanwege de doorbraak door 448,9 niet mogelijk is. Een beurs die zoals vorige week gebeurde terugkomt op een daling onder een voorgaande bodem kan ook terugkomen op een stijging boven een voorgaande top. Dat scenario is wat mij betreft aanwezig.

 • Zolang er geen terugkeer onder 448,9 wordt gerealiseerd betekent dat automatisch dat het gap open wordt gelaten, dat zal u duidelijk zijn. Een eerste doel bij een vervolg naar boven vanaf 448,9 hebben we al, dat is de grens 460 die we in de weekgrafiek zagen.

AEX daggrafiek BB 150416

 • In de Bollinger Bands zien we zowel ruimte naar beneden als wat ruimte naar boven. Op grond van deze indicator kan ik geen uitspraken doen over het toekomstig verloop.

AEX uurgrafiek 150416

 • Het hoogste punt van de laatste dagen was de top rond 452,2 van gisteren. Wordt dat doorbroken dan gaan we daadwerkelijk verder in de richting van het besproken doel van 460 indexpunten.

 • Een terugkeer onder 448,9 zou negatief zijn, dat zagen we. Een rentree onder dat niveau zou me uit doen gaan van een teruggang naar het gap dat open bleef tussen 440 en 444,1.

AEX kwartiergrafiek 150416

 • We zagen zowel gisteren als vandaag veel steun rond 449,2. Het heeft er veel van weg dat de handelscomputers een kleine veiligheidsmarge ingebouwd hebben gekregen ten opzichte van de belangrijke neklijn op 448,9. Het koersverloop boven 449,2 heeft de vorm van een langgerekt hoofd en schouders patroon, dat afgemaakt zou worden indien een daling onder 449,2 en 448,9 tot stand komt. Het doel van het patroon zou bij afronding 446,2 worden.
 • Het is echter nog niet af en de vorming ervan kan dus nog voorkomen worden. Dat gebeurt zou de top rond 452,2 doorbroken worden.

Resumerend: 

Het kopende deel de markt boekte deze week met de doorbraak door lijn o en de stippellijn rond 448,9 belangrijke successen. Het laatste betekende de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met een koersdoel van 519 punten. De markt toont grote aspiraties. Het hoogste punt van deze week was 452,2. Wordt dat doorbroken dan gaat de AEX naar het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau, het 61,8% niveau rond 460 dat we in de week- en daggrafiek zagen. Steunniveaus zijn te vinden rond 449,2 en 448,9. Een daling onder 448,9 zou in de kwartiergrafiek de afronding van een hoofd en schouders patroon geven, met een koersdoel van 446,2. Ik denk dat zo'n daling echter de voorbode zou zijn van een terugkeer naar het tussen 440 en 444,1 open gebleven gap, een gap dat gesloten zou worden bij een teruggang naar 440. Een eventuele daling onder 448,9 zou het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de week- en daggrafiek ongeldig maken, hetgeen een negatieve ontwikkeling zou zijn.

En dan nog dit...

Vanwege de correlatie tussen het verloop van de aandelenmarkten en de olieprijs bespreek ik de laatste tijd regelmatig de weekgrafiek van London Brent. Dat doe ik overigens niet slechts vanwege die correlatie, maar ook omdat zich in die grafiek nog steeds een voortzettingspatroon ontwikkelt.

 • Het voortzettingspatroon dat ik bedoel is de vlag h-h' in wording. Op een vlag die zich in een dalende trend ontwikkelt volgt over het algemeen een voorzetting naar beneden. De aan het patroon voorafgaande beweging wordt hervat, daarom heet het een voortzettingspatroon. De vlag dient daarvoor echter eerst afgerond te worden met een uitbraak, in dit geval een uitbraak naar beneden. Momenteel beweegt de olieprijs naar boven en dat wil zeggen dat ik goed in de gaten houd of het wellicht van een uitbraak aan de bovenzijde komt. Een uitbraak aan de bovenkant zou de wig namelijk ongeldig maken. De olieprijs zou daarop verder herstellen en misschien zelfs wel in een versnelling naar boven geraken. Dit is niet het meest waarschijnlijke scenario, maar wel een ontwikkeling die zich voor kan doen zolang het patroon nog niet is afgerond met een uitbraak aan de onderkant. Een daling zie je het vaakst bij dit patroon, voor wat het waard is.
 • Boeiend in het onderhavige geval is dat olieproducerende landen dit weekend bijeen komen in Doha (Qatar). Er wordt gesproken over een mogelijke bevriezing of misschien zelfs wel een beperking van de olieproductie. Het spreekt voor zich dat uitlatingen of beslissingen in dat forum van invloed kunnen zijn op de prijsontwikkeling van olie en dus voor een uitbraak naar boven of beneden uit de vlag kunnen zorgen. Het streven zal zijn stappen naar boven te zetten met de olieprijs, of dat streven bereikt wordt zal dit weekend blijken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 15 apr 2016, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 apr 09.15u: Direct reactie op daling onder lijn

15 apr 10.00u: AEX terug na aanvankelijke stijging

15 apr 11.00u: Weer gekocht na daling onder bodem

15 apr 12.00u: Er kan in theorie een toppatroon komen

15 apr 14.00u: AEX kort gehouden voor de expiratie

15 apr 15.00u: Nauwelijks nog beweging in de index

Vastned: Poging om een herstel te bewerkstelligen

15 apr 16.00u: AEX kende expiratie net boven 450

15 apr 17.00u: Opnieuw steun gevonden rond 449,2

 

Agenda van maandag 11 apr t/m vrijdag 15 apr 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven