ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 131115

  • DrieŽnhalf procent, dat is het verlies dat de AEX-index deze week leed. De candle van deze week omvat zijn voorganger vrijwel geheel. Het is een engulfing bearish line en dus een potentieel toppatroon. Het zal volgende week bevestigd moeten worden wil het inderdaad een top blijken.

  • Vooruitlopend daarop heb ik alvast Fibonacci lijnen over de stijging 405 - 473 in de grafiek gezet, want we hebben immers behoefte aan potentiŽle steunniveaus die we als koersdoelen kunnen gebruiken. Die niveaus zijn 447 (38,2%), 439 (50%) en 431 (61,8%). De index is momenteel onderweg naar het 38,2% niveau rond 447 en dat neem ik op grond van deze grafiek dus als het eerste koersdoel. 

  • We zouden overigens eerst nog wat omhoog kunnen gaan alvorens naar 447 of lager te dalen, candles kunnen elkaar immers overlappen.

AEX daggrafiek 131115

  • De daggrafiek biedt ten opzichte van de weekgrafiek geen andere informatie. Het wachten is op een daling naar 447 of lager, of op een teken dat er een bodem is neergezet. Het laatste is op dit moment nog niet het geval.

AEX daggrafiek BB 131115

  • De AEX staat in de daggrafiek met Bollinger Bands in de onderste band. De middellijn moet hierdoor gezien worden als eventuele weerstandslijn en de onderste lijn als potentiŽle steunlijn. We kunnen volgende week gaan kijken of er eventueel een dalende trend tot stand komt in deze indicator doordat de index terug is gekomen in het onderste deel. De middellijn en de onderste lijn zouden dan naar beneden gaan krullen.

AEX uurgrafiek 131115

  • De uurgrafiek toont ons dat de markt mogelijkheden ziet om tot de vorming van een korte termijn bodem te komen, daar stuurt zij met de laatste twee candles althans op aan. Het zijn twee hammers en het gaat dus om een potentiŽle bodem. Maandagochtend om tien uur weten  we of ze bevestigd worden als zodanig.

AEX kwartiergrafiek 131115

  • De laatste candles in de kwartiergrafiek wijzen eveneens uit dat men in de markt op een herstel voor aanstaande maandag speculeert. Worden de stippellijn rond 453,9 en de top van vanmiddag rond 454,3 doorbroken dan wordt er vorm gegeven aan dit herstel.
  • Zet de graadmeter daarentegen een beweging omlaag in dan houdt een daling onder 449,6 een vervolg naar de grens 447 uit de daggrafiek of lager in.

Resumerend: 

De AEX verloor deze week 3,5%, daarbij werd in de weekgrafiek een potentieel toppatroon gevormd. In die grafiek zagen we dat we drie potentiŽle steunniveaus hebben die we als koersdoel kunnen gebruiken, dat zijn 447, 439 en 431. Ik neem aan dat de graadmeter naar 447 of eventueel lager gaat. Er kan eventueel eerst nog een herstel komen, want candles in de weekgrafiek kunnen elkaar tenslotte overlappen. De stap naar 447 wordt daadwerkelijk gezet indien de beursindex onder het laagste punt 449,6 van vandaag komt. Twee hammers in de uurgrafiek geven echter aan dat de markt eerst op een herstelbeweging aanstuurt. De candles vormen in potentie een bodem, maandag om tien uur weten we of ze met een stijging bevestigd worden als zodanig. Weerstand is er in eerste instantie rond 453,9 en 454,3, een stijging daarboven zou de start van een herstelbeweging zijn.

En dan nog dit...

Even geleden maakte ik melding van de afronding van een vlag in de weekgrafiek van de Amerikaanse 10jaars staatleningen. Ik trok hieruit de conclusie dat Amerikaanse beleggers dit jaar geen renteverhoging door de FED verwachtten. Het beeld in de grafiek is echter dermate aan het veranderen dat ik deze conclusie moet herzien, dat wil ik vanavond met u delen.

  • U ziet een stijging in de grafiek, die niet past bij de ontwikkeling die je mag verwachten na de afronding van een vlag. De markt gaat inmiddels uit van een renteverhoging, daar lopen beleggers met deze stijging op vooruit. Boeiend is dat er nog wel een mogelijkheid voor een daling is ingebouwd in deze grafiek. Een eventuele daling onder de stippellijn rond 1,919% zou namelijk de vorming van een hoofd en schouders patroon en dus een vervolg naar beneden inhouden. Die ontwikkeling zou zich voordoen zou de FED in december de rente niet verhogen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 13 nov 2015, 18.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 nov 09.15u: Met eerste candle door drie niveaus

13 nov 10.00u: Het gap van vanmorgen is gesloten

13 nov 11.00u: AEX omgedraaid bij bovenkant gap

13 nov 12.00u: Beursgraadmeter staat onder druk

13 nov 14.00u: Nog altijd in neergaande beweging

13 nov 15.00u: Stijging na cijfers, vlag ongeldig

13 nov 16.00u: AEX was om vier uur nog in patroon

13 nov 17.00u: Na een daling drie groene candles

 

Agenda van maandag 9 nov t/m vrijdag 13 nov 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven