ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 200315

  • De Amsterdamse beurs heeft deze week de zevende groene candle op rij neergezet. De regie van centrale banken brengt beleggers in een staat van vertrouwen die we in lange tijd niet hebben gezien. De AEX is nog maar tien punten verwijderd van de stippellijn rond 509, het belangrijke 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195. Die grens 509 is een aannemelijk doel voor de huidige stijgende trend, het is als we het bereiken tevens een cruciaal potentieel weerstandsniveau waar een grote kans is op topvorming.

AEX daggrafiek 200315

  • Er kan echter nog een kink in de kabel komen, waardoor het niveau 509 niet wordt bereikt. De lijnen d en b' vormen samen namelijk een naar boven gerichte wig, daarbinnen ligt een lijn langs toppen van deze week die eveneens een wig vormt met lijn d. Wat volgt bij zo'n wig is over het algemeen een uitbraak naar beneden, daar houd ik dus rekening mee.

  • De kans op een voortzetting naar 509 zou dan overigens niet verkeken zijn, want lijn b zou de AEX-index dan nog op kunnen vangen en naar boven sturen. Vooralsnog zitten we dus nog op een route naar dat niveau.

  • We zouden uiteraard sneller bij 509 komen zou de markt uitbraken naar boven uit deze wiggen bewerkstelligen.

AEX daggrafiek BB 200315

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands vlakt wat af en dat is aanleiding om de komende week niet voetstoots van een vervolg naar boven uit te gaan, maar ook de mogelijkheid van een daling mee te nemen in onze overwegingen.

AEX uurgrafiek 200315

  • Aanstaande maandag kunnen we in eerste instantie letten op de koersontwikkeling ten opzichte van de lijnen d en e, lijnen die samen een wig vormen. Een uitbraak naar beneden is de meest voorkomende ontwikkeling bij dit patroon. Volgt inderdaad een uitbraak aan de onderzijde dan kan er steun zijn rond 492,3 of bij lijn b.

  • Breekt de AEX naar boven door lijn e dan gaat de marktgraadmeter naar ik aanneem naar lijn b', dan de volgende weerstandslijn waar eventueel een top tot stand kan komen. Mocht die lijn gepasseerd worden dan volgt zoals we in de daggrafiek zagen een stijging naar 509.

AEX kwartiergrafiek 200315

  • Gaat de index naar beneden dan kan er boven lijn d nog steun liggen rond 498,9 en 498,4, twee Fibonacci niveaus van het laatste stuk van de stijging van vandaag.
  • Opmerkelijk vanmiddag was het gegeven dat de AEX-index om 17.30u net boven de 500 punten grens stond, maar in de slotveiling een punt daalde. Je zou gezien de publicitaire belangen die men in de markt bij een slot boven dit niveau heeft een stijging verwachten in de veiling, maar de graadmeter daalde. Dit heeft naar ik vermoed te maken met de expiratie van aandelenopties, die in tegenstelling tot indexopties niet om 16.00u expireren, maar aan het einde van de handelsdag. Dat kan nog wel eens onverwachte bewegingen in aandelenkoersen veroorzaken bij het slot en dus ook invloed hebben op de koersontwikkeling van de index waarin die aandelen vertegenwoordigd zijn.

Resumerend: 

Vandaag is in de weekgrafiek van de AEX een zevende groene candle tot stand gekomen. De ene week is het de ene centrale bank die zorgt voor een stijging, de andere week een andere, deze week was de beurt aan FED-voorzitter Yellen. Deze onophoudelijke steun zorgt voor een enorm vertrouwen onder beleggers. Onze index is weer een stap dichterbij het 61,8% niveau van de daling 703,2 - 195 gekomen dat rond 509 ligt. Dit is het niveau waarnaar we onderweg zijn met onze beursgraadmeter. Het is de komende week met de wiggen d-e en d-b' in de grafieken wel even opletten. Gebruikelijk bij zo'n wig is namelijk een uitbraak aan de onderzijde, de AEX zou dus naar beneden door lijn d breken. Gebeurt dat inderdaad dan kan er steun zijn rond 492,3 of bij lijn b. Deze lijn kan er dan eventueel nog voor zorgen dat we vervolgens toch nog naar 509 gaan. Breekt de marktindex naar boven door lijn e dan geeft dat een vervolg naar lijn b', dan een potentiŽle weerstandslijn. Zou die lijn doorbroken worden dan gaat de AEX meteen naar 509.

En dan nog dit...

Een opvallende beweging van vandaag is de koersontwikkeling van de Nasdaq, waarom ziet u meteen als u naar de laatste candle in de daggrafiek van deze index hieronder kijkt. 

  • Het houdt maar niet op met de koersstijgingen van de Nasdaq. De index heeft een volgende stap gezet in de richting van de hoogste koers ooit 5132 van de index die in 2000 werd bereikt. Valt het u op dat doorbraken steeds gepaard gaan met gaps, sprongen naar boven waarmee de weerstand bij opening wordt doorbroken? Dat was op 31 oktober van het vorig jaar zo, op 12 februari van dit jaar en vandaag dus opnieuw. Er werd in deze gevallen specifiek op de realisatie van doorbraken gehandeld met behulp van voorbeurs ingelegde orders. Zo overrompelt men de markt, een succesvolle tactiek. Uiteraard moet er vervolgens nog wel steun ontstaan bij zo'n doorbroken grens. We kunnen in dit kader gaan kijken of er steun komt te liggen rond 5000. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 20 mrt 2015, 19.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 mrt 09.15u: Licht hogere opening in Amsterdam

20 mrt 10.00u: AEX iets gedaald het afgelopen uur

20 mrt 11.00u: Index in een beweging naar beneden

20 mrt 12.00u: Naar boven door dalende lijn gebroken

20 mrt 14.00u: Verder omhoog de afgelopen uren

Klein herstel deze week voor euro (analyse valutapl)

20 mrt 15.00u: Naar beneden uit de wig gebroken

20 mrt 16.00u: AEX naar de grens van 500 punten

20 mrt 17.00u: Doorbroken grens nu steunniveau

 

Agenda van maandag 16 mrt t/m vrijdag 20 mrt 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven