ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090315

  • De AEX-index is vandaag 0,33% gedaald, maar de stijgende trend bleef intact. De beursindex is namelijk binnen het trendkanaal j-j' in deze daggrafiek gebleven. Er werd bovendien een hammer gevormd en dat is een potentieel bodempatroon. Wordt het morgen bevestigd door middel van een groene candle dan geeft de markt daarmee aan een voortzetting naar boven na te streven.

AEX daggrafiek BB 090315

  • De Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek geven nog steeds alle ruimte voor een beweging naar boven. De trend in deze indicator is naar boven gericht, want de AEX staat ruim boven de middellijn.

AEX uurgrafiek 090315

  • In de uurgrafiek ziet u de stijgende wig s-s'. Wordt dit patroon afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar beneden dan wil dat zeggen dat de AEX-index verder daalt. Dit is bij dit patroon het meest waarschijnlijke scenario.

  • Breekt de aandelengraadmeter echter naar boven uit de wig dan maakt dat het patroon onbruikbaar. De aandelenmarkt kiest dan voor een vervolg naar boven.

AEX kwartiergrafiek 090315

  • Zou het van een uitbraak naar boven komen dan kan er nog weerstand liggen bij het 50% of het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste daling rond respectievelijk 488,6 of 489,5. Een stijging boven 489,5 zou een voortzetting naar 492,4 of hoger aannemelijk maken.
  • Attentie wil ik u vragen voor de laatste candle, dat is de candle van de slotveiling. In deze veiling werd een einde gemaakt aan de zijwaartse beweging die we in de tweede helft van de dag kenden. Het is bepaald niet de eerste keer dat de slotveiling wordt benut om het van een doorbraak door toppen te laten komen. Deze vorm van manipulatie wordt wat mij betreft direct gestopt. Het is niet acceptabel dat er op deze wijze wordt gestuurd, op een moment dat andere partijen bovendien niet meer kunnen handelen. Voor particulieren stopt de handel immers op 17.30u. 
  • De stijging van vandaag in de slotveiling valt qua grootte overigens mee, we zagen de laatste tijd grotere bewegingen na 17.30u. Het kwam van een slot op lijn s', waardoor de wig s-s' intact bleef. Ik vermoed dat kopers in de veiling meer hadden gedaan als hen dit was opgevallen. Zij hebben niet goed opgelet.

Resumerend: 

We zagen in deze analyse technische gegevens die met elkaar in tegenspraak zijn. In de daggrafiek ontstond een hammer en bleef het stijgend kanaal j-j' intact. Dit houdt in principe een vervolg naar boven in, wel moet uiteraard worden gekeken of de hammer bevestigd wordt. In de uur- en kwartiergrafiek staat echter een stijgende wig. Dit is een patroon waarbij je over het algemeen een uitbraak aan de onderkant en een vervolg naar beneden krijgt. De richting waarin de AEX de wig verlaat moet uitsluitsel geven. Komt er een uitbraak naar boven dan wordt het patroon ongeldig. Weerstand kan er dan zijn rond 488,6 of 489,5, daarboven zou een voortzetting naar 492,4 of hoger waarschijnlijk worden. Een uitbraak naar beneden uit de wig betekent de correcte afronding ervan en dus een neerwaarts vervolg.

En dan nog dit...

In de S&P500 index is afgelopen vrijdag een toppatroon afgerond, maar het is desondanks onzeker of de S&P500 verder zal dalen.

  • Het patroon dat werd afgerond is een hoofd en schouders patroon, waarvan het doel 2056 is. Dat doel ligt tien punten onder het laagste punt van afgelopen vrijdag, maar het is ondanks dat de vraag of het bereikt gaat worden. De S&P500 heeft vooralsnog namelijk steun gevonden bij de combinatie van het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 en het 38,2% Fibonacci niveau in deze grafiek. Dit kan in theorie resulteren in een voortzetting naar boven. De neklijn van het hoofd en schouders patroon rond 2088 kan nog weerstand vormen en de beweging naar boven dus nog frustreren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 9 mrt 2015, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 mrt 09.15u: Lagere opening, op zoek naar steun

9 mrt 10.00u: AEX bij bovenkant gap van donderdag

9 mrt 11.00u: Herstelpoging Damrak nog geen succes

9 mrt 12.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

9 mrt 14.00u: Sturing lunchpauze is normaal geworden

9 mrt 15.00u: Steun gevonden net onder 487 punten

9 mrt 16.00u: AEX in een zijwaartse koersontwikkeling

9 mrt 17.00u: Zijwaartse beweging AEX is nog intact

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven