ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 060315

 • Gisteren besprak ik de uitbraak naar boven uit het grote kanaal in de maandgrafiek dat ik vorige week vrijdag in die grafiek tekende. Ik volg deze maand of de uitbraak gehandhaafd blijft. In de weekgrafiek hierboven ziet u lijn k, dat is de bovenkant van het kanaal. De uitbraak is gehandhaafd gebleven, want de AEX-index sloot boven de lijn. Gisteren zagen we tevens wat het koersdoel is in het geval de AEX blijft stijgen. Dat doel is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 705,3 - 195 rond 509, de magenta stippellijn bovenin de grafiek.

 • Zou de AEX terugkeren onder lijn k, die in de maandgrafiek overigens rond 487 ligt, dan zou er een vraagteken moeten worden gezet bij het vervolg naar 509. Ik houd de komende week dus in de gaten of de AEX-index al dan niet boven 487 blijft.

AEX daggrafiek 060315

 • De trend is in de daggrafiek intact zolang de beursgraadmeter in het kanaal j-j' staat. De onderkant ervan ligt aanstaande maandag rond 484,6 en dat is dan ook een niveau om te onthouden.

 • Een andere grens om mee te nemen naar volgende week is 496,3, dat is namelijk het punt waar de bovenkant van het kanaal aanstaande maandag te vinden is. Dat wordt het eerste doel als het hoogste punt 492,4 van vandaag uitgenomen zou worden.

 • Het is de vraag of dat gebeurt. De candle van vandaag is namelijk een inverted hammer en dus in potentie een top. De candle heeft nog wel bevestiging nodig, we gaan maandag zien of die bevestiging in de vorm van een rode candle (een daling dus) volgt.

AEX daggrafiek BB 060315

 • Over de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands hoef ik niet lang uit te wijden. De trend is naar boven gericht en de AEX kan dientengevolge verder stijgen. Een garantie geeft dit gereedschap echter helaas niet.

AEX uurgrafiek 060315

 • De rode candle die als laatste candle in de uurgrafiek is gevormd geeft aan dat er wat druk is gekomen op de graadmeter. Zou deze druk aanhouden en maandag zorgen voor lagere standen dan volg ik met name of de AEX boven de stippellijn rond 487 blijft. Dit is zoals we gisteren zagen immers het punt waar de bovenkant van het kanaal in de maandgrafiek deze maand ligt en dus een cruciaal steunniveau.

AEX kwartiergrafiek 060315

 • Steun lag er aan het einde van de handelsdag echter nog in de buurt van de bodem die tijdens de lunchpauze rond 489,9 ontstond. Een deel van de markt heeft het vertrouwen dat aanstaande maandag een nieuwe beweging omhoog kan worden opgezet. Maandag zal blijken of dit terecht is.
 • Zakt de index achtereenvolgens door het laagste punt 489,4 van vanmiddag en het 23,6% niveau rond 489,1 van de Fibonacci lijnen die ik in deze grafiek heb geplaatst dan volgt een daling naar de stippellijn rond 487, die vrijwel samenvalt met het 38,2% niveau. Dat is zoals ik u zei een cruciaal niveau.
 • Zou het van een daling onder 487 komen dan zijn het 50% niveau rond 485,6, de stippellijn rond 484,8 (bovenkant gap van gisteren), het 61,8% niveau rond 484 of de stippellijn rond 483,5 (onderkant gap) de mogelijke doelen. Steun kan er zijn bij elk van deze doelen, maar ook rond het niveau 484,6 uit de daggrafiek (de onderkant van het kanaal j-j').

Resumerend: 

De AEX is deze week zoals we gisteren in de maandgrafiek en vandaag in de weekgrafiek zagen naar boven uit het kanaal p-k gebroken. Ik check de rest van de maand of de index boven het kanaal blijft, want dat is een vereiste. Het niveau 487 is hiervoor van belang, want daar ligt in de maandgrafiek zoals ik gisterenavond vaststelde de bovenkant van het kanaal. Blijft de index in een beweging omhoog dan is het 61,8% niveau rond 509 uit de weekgrafiek het doel. Aanstaande maandag kijk ik uiteraard of de markt een vervolg naar boven op weet te zetten. Wordt de top rond 492,4 van vandaag uitgenomen dan neem ik de bovenkant van het kanaal j-j' rond 496,3 in de daggrafiek als eerste richtpunt. 

De candle van vandaag in de daggrafiek is evenwel een inverted hammer en dat wil zeggen dat een daling kan volgen. Belandt de AEX onder het 23,6% niveau 489,1 in de kwartiergrafiek dan volgt een terugkeer naar het besproken cruciale niveau 487, waar dan uiteraard steun kan liggen. Doet er zich eventueel een daling onder dat niveau voor dan zijn de mogelijke doelen 485,6 (50% kwartiergrafiek), 484,8 (bovenkant gap), 484,6 (onderkant kanaal j-j' daggrafiek), 484 (61,8% kwartiergrafiek) of 483,5 (onderkant gap). De trend in de daggrafiek blijft intact zolang de AEX boven 484,6, dus in het kanaal j-j' blijft.

En dan nog dit...

De afgelopen twee dagen schreef ik op deze plaats over de koersontwikkeling in de AMX-index. Laat ik er een trilogie van maken, want de index is vandaag uit de driehoek gebroken die ik gisteren tekende.

 • De reden van de uitbraak is bijzonder. Euronext maakte namelijk onverwachts bekend dat de AMX fondsen Aalberts, NN Group en Vopak op 23 maart aanstaande gepromoveerd worden naar de AEX-index. Deze aandelen werden vanmorgen uiteraard meteen gekocht op dit nieuws, wat bijdroeg aan de uitbraak van vandaag. De AMX mag na deze uitbraak uiteraard niet meer terugvallen in de driehoek. Dat is normaliter bij dit patroon geen punt van zorg, maar is dat door de ongewone bijdrage van deze drie aandelen aan de uitbraak van vandaag wel. Komende week is het zaak om na te gaan of de beweging naar boven daadwerkelijk wordt aangehouden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 6 mrt 2015, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 mrt 09.15u: Beursgraadmeter vrijwel onveranderd

6 mrt 10.00u: Onze markt op eigen houtje omhoog

6 mrt 11.00u: AEX-index nog wat verder gestegen

Euro door bodem $1,11 gezakt (analyse valutaplaza)

6 mrt 12.00u: Stijging van beursgraadmeter geremd

6 mrt 14.00u: Lunchpauzestijging wordt gemeengoed

6 mrt 15.00u: Damrak kijkt nog steeds naar boven

6 mrt 16.00u: Licht gedaald naar een 61,8% niveau

6 mrt 17.00u: Nog niets veranderd het afgelopen uur

 

Agenda van maandag 2 mrt t/m vrijdag 6 mrt 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven