ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 270315

  • Een daling van 2,7% en een potentieel toppatroon, dat is de uitkomst van deze week. Het potentiŽle toppatroon is een zogenaamde engulfing bearish line, een patroon dat uiteraard nog bevestigd dient te worden. Die bevestiging moet bestaan uit een nieuwe rode candle in de weekgrafiek van volgende week vrijdag. Het zal u niet verrassen als ik u vertel dat ik hier de komende week naar ga kijken.

  • Steun lag er deze week rond 482,1, we bekijken dat nader in de daggrafiek.

AEX daggrafiek 270315

  • Het niveau 482,1 is een grens waar eerder een bodem lag, namelijk op 4 maart jongstleden. Een eventuele daling hieronder zou een vervolg naar de stippellijn rond 478,8 of lager geven. Het woord lager voeg ik er dit keer met nadruk aan toe omdat er boven de stippellijn rond 482,1 in theorie een hoofd en schouders patroon kan ontstaan, een patroon met een koersdoel van ongeveer 463,6. Dat is echter speculeren, u leest er meer over als dit patroon ook daadwerkelijk wordt gevormd.

AEX daggrafiek BB 270315

  • Het kan gezien het beeld in de Bollinger Bands alle kanten op met de AEX. De lijnen lopen vrijwel horizontaal, wat wil zeggen dat de markt de richting nog moet gaan kiezen.

AEX uurgrafiek 270315

  • Die keuze kan negatief uitpakken, dat blijkt uit de nog niet afgeronde driehoek e-e' in de uurgrafiek. Er ging een daling aan vooraf en een vervolgdaling is dan ook het meest aannemelijke scenario. Een garantie is het uiteraard niet. Zolang een patroon nog niet is afgerond kan een aandelenmarkt altijd nog een andere optie kiezen dan de voor de hand liggende mogelijkheid.

  • Komt er een uitbraak naar boven uit de driehoek dan wordt deze onbruikbaar. Volgt hierop een stijging boven de top 488,6 van vandaag dan hebben we drie mogelijke doelen. Dit zijn het 50% niveau Fibonacci niveau rond 490,6, de bovenkant van het gap van gisteren 490,9 of het 61,8% niveau rond 492,9.

AEX kwartiergrafiek 270315

  • Bij een uitbraak naar beneden zou mijn focus komen te liggen bij het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 481, omdat een daling daaronder zoals we zagen een voortzetting naar 478,8 of lager zou veroorzaken.

Resumerend: 

In de weekgrafiek is een potentieel toppatroon ontstaan, dat is het belangrijkste gegeven uit deze slotanalyse. We kunnen volgende week gaan kijken of het bevestigd wordt als top. Steun lag er deze week rond 482,1, een daling onder dit niveau zou een daling naar 478,8 of lager veroorzaken. Er kan de komende week in theorie een hoofd en schouders patroon volgen in de daggrafiek, een patroon dat een koersdoel zou hebben van ongeveer 463,6. Het is van belang dit in de gaten te houden, zeker nu er een potentieel toppatroon in de weekgrafiek staat is er een kans dat het daadwerkelijk gaat ontstaan. In de uur- en kwartiergrafiek staat een driehoek en daaruit blijkt dat een daling het meest aannemelijk is. Breekt de AEX naar beneden uit dan kunnen we gaan volgen of de index door 482,1 en de bodem rond 481 zakt voor een daling naar 478,8 of lager. Zolang de driehoek niet afgemaakt is met een uitbraak naar beneden kan er echter ook een uitbraak naar boven tot stand komen. Wordt zo'n uitbraak gevolgd door een stijging boven 488,6 dan gaat onze aandelenmarktgraadmeter naar 490,6, 490,9 of 492,9.

En dan nog dit...

Als technisch analist kijk ik met grote interesse naar de weekgrafiek van de Nasdaq, om reden dat dit zich daar iets voordoet dat ik nog niet eerder in deze mate in een grafiek zag. Een al meer dan een jaar durende divergentie tussen de index en de RSI, een bekende indicator, daar wil het vanavond over hebben.

  • In de weekgrafiek ziet u dat in de Nasdaq voortdurend hogere toppen zijn ontstaan. Onder de grafiek ziet u de Relative Strength Index (RSI). Langs de toppen vanaf november vorig jaar ziet u een dalende lijn getekend. Terwijl de index steeds hogere toppen neerzette zijn er in de Nasdaq almaar lager gelegen toppen gevormd. De indicator bevestigt de beweging van de graadmeter niet, dat verschijnsel heet divergentie. Het is gewoonlijk een voorbode voor een omslag, maar die bleef tot nog toe uit. De dalende lijn is bij de laatste hogere top opnieuw intact gebleven. Dit duurt nu al een jaar en vier maanden en dat is een unicum. Als er ooit een omslag in de trend van de Nasdaq zou moeten komen dan is dat nu wel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 27 mrt 2015, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 mrt 09.15u: AEX-index in het gap van gisteren

27 mrt 10.00u: Een dark cloud cover en een vlag

27 mrt 11.00u: Candle uit uurgrafiek is bevestigd

27 mrt 12.00u: Hogere bodem boven die van gister

27 mrt 14.00u: AEX gedaald vanaf 61,8% niveau

27 mrt 15.00u: Hogere bodem van beursgraadmeter

27 mrt 16.00u: Parallel met koersverloop van gisteren

27 mrt 17.00u: Het is van een lichte daling gekomen

 

Agenda van maandag 23 mrt t/m vrijdag 27 mrt 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven