ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050515

 • Een relatief lange rode candle heeft ons vandaag vrijwel teruggebracht bij de stippellijn rond 482,1, die hierdoor een cruciale rol gaat spelen in het toekomstige koersverloop van de AEX-index. Deze stippellijn vormt samen met lijn r een omgekeerde driehoek, een driehoek dus waarvan de lijnen uit elkaar lopen. Het patroon komt voor als omkeerpatroon, maar ook als voortzettingspatroon. Je weet pas welk van de twee het is als er een uitbraak tot stand is gekomen. Is dat een uitbraak aan de onderzijde dan is het een omkeerpatroon, betreft het een uitbraak aan de bovenzijde dan is het een voortzettingspatroon. De AEX staat nu bij de onderzijde en dat wil zeggen dat we allereerst moeten gaan volgen of het van een uitbraak naar beneden komt. Daarvoor moeten we dan ook onze koersdoelen paraat hebben, dat is het huiswerk dat moet worden gedaan.

 • Vorige week woensdag ontstond een M-vormige top, een patroon dat ik gisteren in mijn slotanalyse in een extra grafiek aangegeven heb. Aan dat patroon is een doel van ongeveer 476 verbonden, daar richt ik me op zou het van een daling onder de stippellijn rond 482,1 en de bodem rond 481 van 26 maart jongstleden komen.

 • De driehoek krijgt bij een uitbraak naar beneden een koersdoel van ongeveer 453,8 mee. Dat houden we in ons achterhoofd, want ik wil me er niet meteen op richten. Ik vertel u waarom.

 • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 389,3 - 510,6. Rond 464,2 vinden we het 38,2% niveau dat bij een voortzetting naar beneden eveneens als koersdoel moet worden behandeld.

 • Ik heb overigens wel geaarzeld bij de plaatsing van deze lijnen, er is ook wat te zeggen voor de ligging 366,8 - 510,6. Dit heeft te maken met een Elliott Wave telling die niet eenduidig te maken is. Die theorie gebruik ik in gevallen waarin ik veel voorgaande bodems heb en niet helder is welke bodem ik moet gebruiken als beginpunt van Fibonacci lijnen. Ook die theorie geeft momenteel echter geen eenduidig beeld. Ik vind het overigens het moeilijkste onderdeel van mijn vakgebied de technische analyse, waarmee ik wil zeggen dat ik steevast moeite heb met het bepalen van correcte 'waves'. Ik ben daar niet de enige in, dat is een schrale troost. Maar goed, voorlopig gebruik ik het genoemde niveau 464,2 maar als mogelijk doel.

 • De stippellijn rond 459,4 loopt door een eerder gevormde top en is dus eveneens een mogelijk steunniveau annex doel.

 • Van boven naar beneden heb ik dus 476, 464,2, 459,4 en 453,8 als mogelijke halteplaatsen. Laat ik daar het net onder de laatste halte gelegen 50% niveau rond 450 aan toevoegen, want het verschil tussen 453,8 en 450 is maar klein. Ik neem het zoals het komt en kijk bij elk niveau dat bereikt wordt of er eventueel een vervolg naar het eerstvolgende lager gelegen niveau moet worden verwacht.

 • Deze uitgebreide analyse met mogelijke koersdoelen staat of valt uiteraard met een al dan niet optredende uitbraak naar beneden. Gaat de index omhoog dan zal ik in mijn updates overgaan tot het vaststellen van potentiŽle weerstandsniveaus.

AEX daggrafiek BB 050515

 • Dat de index kan stijgen blijkt uit de Bollinger Bands. De AEX is onder de onderste banden gesloten. Hoewel het enkele dagen kan duren voordat het van een terugkeer binnen de banden komt moeten we vanaf dag ťťn rekening houden met zo'n terugkeer boven de onderste lijn van dit gereedschap. De index kan morgen in theorie dus naar boven.

AEX uurgrafiek 050515

 • Er is in de uurgrafiek overigens geen enkel teken dat de markt aan hogere koersen denkt. Zou de beursindex morgen ondanks dat toch stijgen dan kan de stippellijn rond 484,8 in ieder geval weerstand opleveren. Andere grenzen bespreek ik dan in mijn updates.

AEX kwartiergrafiek 050515

 • Ook de kwartiergrafiek geeft nog geen beeld van wat komen gaat. Er werd tot het laatste moment verkocht, de verwachting onder beleggers was dus negatief.
 • Vanmiddag werd overigens een hoofd en schouders patroon afgerond dat deze daling die zich in het laatste deel van de handelsdag voordeed keurig aangaf. Het koersdoel 483 werd netjes bereikt. Ik kan me overigens voorstellen dat u rond 484,8 uitgestapt bent, maar ik hoop hoe dan ook dat u ervan heeft kunnen profiteren. Dit zijn de krenten in de pap.

Resumerend: 

De AEX is flink gedaald naar een positie net boven de stippellijn rond 482,1 in de daggrafiek. Die stippellijn vormt samen met lijn r in dezelfde grafiek een omgekeerde driehoek en dat is een patroon dat bij een uitbraak naar beneden afgemaakt zou worden als omkeer- en dit geval toppatroon. Breekt de AEX naar beneden door 482,1 en de bodem rond 481 dan zijn meerdere doelen denkbaar. Ik zal niet alle overwegingen herhalen die ik bij de daggrafiek gaf, maar beperk me tot de potentiŽle doelen. Dit zijn achtereenvolgens 476, 464,2, 459,4, 453,8 of 450. Ik richt me uiteraard niet op al deze grenzen, maar kijk steeds of ik me op een lager gelegen doel moet richten. Komt de AEX onder 481 dan wordt 476 mijn eerste doel en daar kijk ik verder. Eťn opmerking wil ik nog wel maken, ik volg of ik eventueel andere Fibonacci lijnen moet gaan gebruiken in de daggrafiek. Dat kan in de toekomst indien nodig nog andere richtpunten geven. Vanzelfsprekend kijk ik morgen of er een daling onder 482,1 en 481 komt. Doet er zich een stijging voor dan zijn deze doelen niet relevant en zoek ik in mijn updates naar mogelijke weerstandsniveaus, waar het niveau 484,8 in elk geval deel van uit zal maken.

En dan nog dit...

Drie keer vond de Belgische beursindex steun rond 3670 en elke keer wisten kopers de BEL20 vervolgens naar een nieuw hoogtepunt te brengen. Vandaag is de balans echter in de andere richting omgeslagen, de graadmeter brak naar beneden door het niveau.

 • Het patroon in deze grafiek is dezelfde driehoek als die in de daggrafiek van de AEX, met dat verschil dat de formatie in deze BEL20 grafiek al is afgerond met een uitbraak naar beneden. De kopers die vanaf eind februari kochten vanaf het niveau hebben het nakijken en de grens 3670 fungeert vanaf vandaag normaal gesproken als weerstandslijn. Als doel van dit patroon komen we op grond van de hoogte van de driehoek tot 3430, dat belooft dus wat. Het toppatroon blijft geldig zolang de index onder 3670 blijft, waarbij ik wel een marge neem tot 3700. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 5 mei 2015, 19.18u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 mei 09.15u: Dag gestart met uitbraak uit driehoek

5 mei 10.00u: Bodem op een haar boven 50% niveau

5 mei 11.00u: Top AEX van gisteren is doorbroken

5 mei 12.00u: Kleine vlag gevormd na potentiŽle top

Herhaalt verloop Philips zich wellicht? (column beursplaza)

5 mei 14.00u: Daling na vlag en steun rond 491,3

5 mei 15.00u: Gedaald naar bodem van vanmorgen

5 mei 16.00u: AEX net boven bodem van vanmiddag

5 mei 17.00u: Beursgraadmeter bereikt koersdoel

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven