ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 060515

 • De omgekeerde driehoek gevormd door lijn r en de stippellijn rond 482,1 is afgerond als omkeerpatroon. Dit wil zeggen dat we een top hebben in deze daggrafiek van de AEX-index. Aan het omkeerpatroon ging immers een stijging vooraf en dat maakt het tot een toppatroon. Het blijft geldig zolang de AEX onder 482,1 blijft. Daarbij ik wel een kleine marge wil nemen, daarover zo meer.

 • Gisteren gaf ik aan dat de grens 476 mijn eerste doel is, dat heb ik ontleend aan de M-vormige top van vorige week woensdag.

 • Een tweede mogelijke doel is het 38,2% niveau van de stijging 389,3 - 510,6 rond 464,2.

 • De stippellijn rond 459,4 loopt door een eerder gevormde top en dus een potentieel steunniveau. Ook dit is een mogelijk doel.

 • Verder noemde ik gisteren de grens 453,8, dat ik bepaalde door de driehoek die nu is afgerond om te klappen naar beneden.

 • Gisteren voegde ik er nog het 50% niveau rond 450 aan toe, omdat dit niet ver onder het doel van de driehoek ligt.

 • Ik ga niet direct uit van een daling naar al deze doelen, maar richt me eerst op 476. Wordt dat inderdaad bereikt dan moet het verloop daar uitwijzen of ik me op het volgende doel (464,2) kan richten of uit moet gaan van bodemvorming. Zo ga ik verder, het wordt dan vanzelf duidelijk hoe ver we komen.

AEX daggrafiek BB 060515

 • De grafiek met Bollinger Bands geeft me net als gisteren een reden om een eventueel herstel niet uit te sluiten. De AEX moet namelijk normaliter binnen enkele dagen na het eerste slot onder de banden, dat van gisteren, terugkeren binnen de indicator. Dat is vandaag niet gebeurd, waardoor we deze mogelijkheid voor morgen open moeten houden. Het vormt overigens geen garantie op een stijging, we zagen eerder bij stijgingen de AEX onverwacht lang boven de banden blijven. Dit zou ook aan de onderkant kunnen gebeuren.

AEX uurgrafiek 060515

 • De uurgrafiek leert ons dat het beeld verandert mocht de AEX boven de toppen rond 483,9 van vandaag komen. Die grens wil ik daarom in plaats van het niveau 482,1 gebruiken om vast te stellen of de driehoek in de daggrafiek geldig blijft als toppatroon. Het gaat dan om een slot boven het niveau.

AEX kwartiergrafiek 060515

 • In het laatste stukje van de handelsdag is een vlag ontstaan, afgerond met een uitbraak naar beneden. Dit is een teken dat de markt bang is voor een vervolg naar beneden, maar zegt verder niets. Het koersverloop elders en eventueel nieuws zal bepalend zijn bij de vraag of we daadwerkelijk de voortzetting omlaag krijgen die aansluit bij dit patroon. 

Resumerend: 

De driehoek gevormd door lijn r en de stippellijn rond 482,1 in de daggrafiek is afgerond als toppatroon. Het blijft formeel geldig zolang de AEX onder 482,1 blijft, maar ik leg die lat op grond van de uurgrafiek bij vandaag gevormde toppen rond 483,9. Sluit de beursindex boven dit niveau dan houdt dat in dat de driehoek ongeldig wordt. Aan het patroon is een koersdoel gekoppeld van 453,8. Boven dit koersdoel vinden we echter drie grenzen die op grond van andere technieken als doel en potentieel steunniveau kunnen worden gezien, dat zijn 476, 464,2 en 459,4. Ik bekijk het van doel tot doel, steeds vaststellend of ik me op het volgende kan richten of niet. De eerste grens waar de index naar toe zou moeten gaan is 476. Er is echter een mogelijkheid voor een herstel aanwezig, namelijk door een mogelijke terugkeer van de AEX binnen de Bollinger Bands. Ik kan niet zeggen of die terugkeer er morgen al komt, maar we moeten er voor alle zekerheid wel rekening mee houden dat dit eerdaags gebeurt.

En dan nog dit...

De Chinese markt is mogelijk met een draai bezig bij een belangrijk potentieel weerstandsniveau. Het is overigens goed om te zien dat gereedschappen uit de technische analyse ook in deze markt bruikbaar zijn, een markt waar de Chinese overheid om het maar plastisch te zeggen een grote invloed op heeft.

 • Er gaat mogelijk een draai gemaakt worden bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit de jaren 2007 en 2008 dat rond 4420 ligt. We moeten echter nog een slag om de arm houden. Het is tenslotte pas 6 mei en de candle van mei, de laatste in deze grafiek, gaat dus nog van vorm en formaat veranderen. Het feit dat er nu een daling is wil bovendien nog niet zeggen dat er een einde komt aan de sterke stijgende trend. Die is intact zolang de Shanghai Composite boven lijn c blijft, een lijn die staat voor 80% koersgroei per jaar van de index. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 6 mei 2015, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

6 mei 09.15u: De steunniveaus staan onder druk

6 mei 10.00u: Daling onder 481 direct teruggedraaid

6 mei 11.00u: Komend verloop van AEX nog onzeker

6 mei 12.00u: Weerstand AEX in buurt van 483,5

6 mei 14.00u: Index is bij de top van vanmorgen

6 mei 15.00u: Beursindex opnieuw bij niveau 481

6 mei 16.00u: Graadmeter bij bodem van vanmorgen

6 mei 17.00u: Stijging AEX in de vorm van een vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven