ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 300715

  • Een derde groene candle op rij siert de daggrafiek vandaag, de terreinwinst van de AEX bedroeg vandaag 1,2%. Een belangrijk deel van de winst is toe te schrijven aan Royal Dutch Shell. Dit aandeel steeg door kwartaalcijfers en de aankondiging van een reorganisatie met 4,9%, waarmee het iets meer dan 3,3 indexpunt bijdroeg aan onze beursgraadmeter. Zonder deze winst van Royal Dutch Shell was de winst van de AEX 0,5% geweest, in lijn met de overige Europese beurzen. Nu waren we met de forse winst van 1,2% echter een uitzondering in Europa.

  • De AEX brak vandaag door het 50% Fibonacci niveau van de daling 506,1 - 480,8. Het 61,8% niveau rond 496,4 is daardoor het volgende potentiŽle weerstandsniveau waar de index naar toe kan gaan.

  • Er is echter nog wel wat ruimte tussen de candle van vandaag en die van gisteren, er staat een klein gap. We zullen moeten gaan kijken of dit eventueel gesloten wordt door middel van een daling naar het hoogste punt van gisteren 490,4 of lager. Ik kan om deze reden niet met zekerheid zeggen of de aandelengraadmeter verder gaat naar 496,4, de markt zou er immers voor kunnen kiezen om het gap te sluiten.

AEX daggrafiek BB 300715

  • In de Bollinger Bands is heel veel ruimte naar boven en ook voldoende ruimte naar beneden, daar hoef ik dus niet op te letten. Ik gebruik de lijnen van deze indicator namelijk met name als steun- en weerstandslijnen. Zijn we niet bij de lijnen in de buurt dan doe ik niets met dit stuk gereedschap. Een voortzetting naar boven is in deze banden overigens de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

AEX uurgrafiek 300715

  • Gisteren tekende ik lijn q in de grafiek. Ik heb de lijn vanavond iets verschoven, zodat hij door een top van vanmorgen loopt. Op deze wijze sluit de lijn beter aan bij het koersverloop. In de daggrafiek zagen we de grens 496,4 als potentieel doel. Op grond van deze grafiek kan ik daar lijn q aan toevoegen, te gebruiken indien 496,4 doorbroken zou worden.

AEX kwartiergrafiek 300715

  • Gaat de marktgraadmeter morgen omlaag dan kijk ik of dat een daling onder 491,4 geeft. Onder 491,4 wordt het gap van vandaag namelijk gesloten met een daling naar 490,4 of eventueel lijn r. Zou het zo zijn dat lijn r wordt bereikt dan volg ik of die lijn steun biedt. Mocht de lijn naar beneden doorbroken worden dan zou dat een negatieve ontwikkeling zijn.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag fors en brak door het 50% Fibonacci niveau van de daling 506,1 - 480,8. Het 61,8% niveau rond 496,4 is hierdoor vanuit de Fibonacci theorie gezien het volgende doel. Vanuit de uurgrafiek kan ik hier lijn q aan toevoegen, te gebruiken indien 496,4 doorbroken zou worden. Er ontstond vandaag echter een gap waar ik nog wel rekening mee wil houden. De markt zou ervoor kunnen kiezen dit te sluiten met een daling naar 490,4 of lager. Deze stap wordt gezet indien de AEX onder 491,4 komt. Mocht de beursindex onder 490,4 geraken dan kijk ik of lijn r steun biedt, een daling onder deze lijn zou een negatieve ontwikkeling zijn.

En dan nog dit...

Vandaag ruim ik nogmaals plaats in voor de DAX, u ziet aan de lijnen boven en onder de laatste candles snel waarom.

  • De lijnen zijn niet precies langs de uitersten van de candles te tekenen, maar het beeld is dat van een vlag. Breekt de DAX morgen naar beneden uit dan is het patroon af, dat betekent dan een voortzetting naar beneden. De laatste twee candles laten ons nog wel zien dat de in de markt aanwezige verkoopdruk door kopers tot dusverre met succes bestreden wordt. Het zijn twee hammers, een teken dat er gestreden wordt voor behoud van de bodem. Normaal gesproken is dat echter niet genoeg om de afronding van een vlag te voorkomen, dat zou dus morgen of eventueel aanstaande maandag moeten gebeuren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 30 jul 2015, 18.31u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 jul 09.15u: Een procent hogere opening AEX

30 jul 10.00u: De AEX-index is het gap in gegaan

30 jul 11.00u: Vloertje onder beursindex rond 491,4

30 jul 12.00u: Kopers in de aanval vanaf vloertje

30 jul 14.00u: Na stijging direct een nieuw vloertje

30 jul 15.00u: Vloertje werd uitstekend beschermd

30 jul 16.00u: AEX het afgelopen half uur gedaald

30 jul 17.00u: Lastige dag met ongewoon verloop

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven