ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210115

  • Een winst van 0,7% kwam er vandaag op de borden, maar die winst kwam er niet spontaan. De stijging is het gevolg van een door Wallstreet Journal en Bloomberg verspreid gerucht dat de ECB morgen een opkoopprogramma aankondigt waarmee vanaf maart dit jaar tot eind 2016 elke maand voor 50 miljard euro aan staatsobligaties gekocht gaan worden. De beide media ontlenen dit bericht aan twee ECB functionarissen, die het op basis van anonimiteit zouden hebben doorgespeeld. Het is oncontroleerbaar voor wie dan ook, maar er werd wel op gekocht in Amsterdam en elders. Het zette mij geheel op het verkeerde been, want het technische beeld zag er op het moment dat het bericht kwam negatief uit. Uiteindelijk kwam er dus toch een positieve dag uit.

AEX daggrafiek BB 210115

  • We hebben door deze ongewone en onzuivere ontwikkeling een derde slot boven de Bollinger Bands. De stijgende trend bleef op deze wijze krachtig.

AEX uurgrafiek 210115

  • Morgenochtend hebben we allereerst te maken met weerstand rond 441. Wordt die grens blijvend doorbroken dan neem ik lijn o als doel voor de opwaartse beweging.

  • Een daling onder de stippellijn rond 436,6 en de bodem rond 435,8 echter zou me doen uit gaan van een daling naar 432,2, bepaald door het koersverloop boven 436,6 om te klappen naar beneden. Je komt dan bij dat potentiŽle steunniveau 432,2 uit. Er kan eventueel nog steun zijn rond 434,2.

  • Nu zult u naar aanleiding van mijn opmerking over de grens 441 misschien zeggen dat het niveau al doorbroken is. De AEX is er inderdaad boven gesloten, maar dat negeer ik. De reden ziet u hieronder.

AEX kwartiergrafiek 210115

  • De doorbraak door 441 kwam in de slotveiling tot stand. Deze vorm van directe sturing op de beursindex laat ik links liggen, met doorbraken in de veiling doe ik in principe niets. Voordat ik van een vervolg naar boven uit ga wil ik morgen eerst hogere koersen zien.
  • De markt heeft vanmiddag al de aftrap voor hogere koersen gegeven. Er is namelijk een onregelmatig gevormd omgekeerd hoofd en schouders patroon gerealiseerd, met als neklijn de stippellijn rond 440,3. Het patroon heeft een koersdoel van 444,8, dat ik meeneem indien er morgen een vervolg naar boven tot stand komt. Keert de index eventueel terug onder 440,3 dan verliest het patroon zijn waarde en wordt het letten op het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 436,6 en de bodem rond 435,8.

Resumerend: 

Het was een bijzondere dag, een dag waarin een gerucht verspreid door WSJ en Bloomberg een stijging veroorzaakte op een moment dat de ontwikkeling er negatief uit zag. De AEX eindigde met 0,7% winst, het slot lag bij 441. Stijgt de index morgen verder dan is lijn o in de uurgrafiek het doel waar ik me op richt. Een ander mogelijk doel is 444,8, een op grond van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek bepaald koersdoel. Dat patroon zou daarentegen ongeldig worden mocht de index terugkeren onder 440,3, waarop het koersverloop ten opzichte van 436,6 en 435,8 bepalend zou worden voor het vervolg. Bij een eventuele daling onder 435,8 neem ik 432,2 als doel, waarbij ik rond 434,2 voor alle zekerheid kijk of er wellicht steun gevonden wordt.

En dan nog dit...

Als toevoeging op de analyse allereerst de opmerking dat de werkelijke ECB beleidsbeslissing morgenmiddag om 14.30u in een persconferentie bekend wordt gemaakt. Dat kan wilde en onvoorspelbare bewegingen geven. Het gerucht van vanmiddag zorgde uiteraard ook in de VS voor een stijging. WSJ en Bloomberg brachten het net na de Amerikaanse opening naar buiten, alsof zij er zeker van wilden zijn dat het effect zou hebben. Dat had het ook. Er staat in de daggrafiek van de Dow Jones echter nog steeds een mogelijk opzetje voor een daling, dat wil ik u vanavond laten zien.

  • In de grafiek ziet u de vlag j-j'. WSJ en Bloomberg hebben met het gerucht voorkomen dat het vandaag al van een uitbraak naar beneden kwam. Dat neemt niet weg dat de vlag nog steeds in ontwikkeling is. Pas als er een uitbraak naar boven tot stand komt is dit potentiŽle voortzettingspatroon onbruikbaar. Een uitbraak naar beneden betekent evenwel de afronding van het patroon en een voortzetting naar beneden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 21 jan 2015, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 jan 09.15u: Opening net boven top van gisteren

21 jan 10.00u: Vlag in wording in het eerste uur

21 jan 11.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

21 jan 12.00u: Hogere bodem en een kleine vlag

21 jan 14.00u: AEX bijna bij belangrijke grens 436,6

Euro grenzen die van belang zijn (analyse valutaplaza)

21 jan 15.00u: Beurgraadmeter op het steunniveau

21 jan 16.00u: Plots wilde beweging door ECB gerucht

21 jan 17.00u: Markt bouwt stijging op het gerucht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven