ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150115

  • Dag na dag schrijf ik over de steeds forser wordende bewegingen van de AEX, maar ik kom zo langzamerhand superlatieven te kort. De koersontwikkeling van vandaag was exceptioneel. De AEX opende 1% boven het slot van gisteren, dook na een bericht uit Zwitserland naar een verlies van 1,6% en sloot vervolgens met een winst van 1,7%. Over het bericht uit Zwitserland vertel ik onderaan de pagina overigens meer. De beursindex stond op het hoogste punt van de dag 2% boven het slot van gisteren. Dat wil zeggen dat we een beweging van -1,6% naar +2% hebben gezien. Ik weet niet welke kwalificatie ik hier nog aan moet geven, noch weet ik waarom de beursgraadmeter deze enorme stap maakte. Mijn veronderstelling is dat het met de expiratie van morgen te maken heeft, maar dat is gissen. Hoe dan ook, het was een buitengewoon uitzonderlijke dag.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 426,6. Wordt dit punt morgen doorbroken dan zijn er meerdere mogelijke doelen in deze grafiek. Allereerst zijn dat de toppen rond 428,1 en 428,3. Worden die uitgenomen dan maakt dat de top van vorig jaar rond 432,2 tot het volgende richtpunt. Zou dat gepasseerd worden dan rest lijn t als doel.

  • Aan de voorgaande niveaus wil ik de grens van 430 punten toevoegen. Bij een eventuele voortzetting naar boven is dit mogelijkerwijs het expiratiedoel. Wat het werkelijke doel is kan ik overigens niet bepalen.

AEX daggrafiek BB 150115

  • Het lichaam van de candle van vandaag staat ruim boven de middellijn van de Bollinger Bands, die dus intact bleef als steunlijn. Een vervolg naar boven is op grond hiervan mogelijk, zo niet waarschijnlijk. Ik houd het maar bij mogelijk, want de stemmingswisselingen van de markt zijn enorm. Voor je het weet staan we morgen een procent of procenten lager. Een conclusie trekken uit een stand boven een middellijn is gevaarlijk.

AEX uurgrafiek 150115

  • In de uurgrafiek ziet u de contouren van een omgekeerd hoofd en schouders patroon, dat zou worden afgerond bij een voortzetting naar boven. De neklijn is niet goed te tekenen, maar ik neem de stippellijn rond 425,7 hier voor. De koersontwikkeling daaronder heeft de gebruikelijke vorm van dit patroon. Het heeft bij afronding een koersdoel van ongeveer 445 punten.

  • Vooralsnog doe ik niets met dit patroon, mocht het afgerond worden. Daarvoor heb ik twee redenen. De eerste is dat het patroon in de daggrafiek niet goed te zien is, dat doet af aan de kracht van de formatie. De tweede reden is dat ik eerst het koersverloop van aanstaande maandag af wil wachten, het verloop na de expiratie. Ik wil me niet richten op 445 terwijl de kans aanwezig is dat het beeld er na de expiratie ineens anders uit gaat zien. Dat komt wel mocht lijn t in de daggrafiek volgende week naar boven doorbroken worden.

AEX kwartiergrafiek 150115

  • Er is aan het einde van de handelsdag een top ontstaan bij 425,7. De candle van de slotveiling wijst echter uit dat men in de markt speculeert op een doorbraak van dit niveau. We gaan morgen zien of die doorbraak er komt.

Resumerend: 

De AEX maakte vandaag een enorme zwieper van -1,6% naar +2%, een uitzonderlijke beweging. Het slot lag 1,7% boven dat van gisteren. Ik kan slechts gissen naar de oorzaak van deze kooplust, maar ik vermoed dat het met de expiratie te maken heeft. De belangen moeten overigens wel groot zijn, om deze bijna absurde beweging te rechtvaardigen. Het hoogste punt van de dag was 426,6. Zou dat morgen doorbroken worden dan richt ik me allereerst op 428,1 en 428,3. Zouden die toppen doorbroken worden dan schakel ik door naar 430, omdat dat dan een mogelijk expiratiedoel is. Waar de belangen in werkelijkheid liggen kan ik niet bepalen. Mogelijke doelen in het geval 430 uitgenomen zou worden zijn 432,2 of eventueel lijn t in de daggrafiek. Een voortzetting naar boven zou in de uurgrafiek een patroon geven met een koersdoel van 445 punten, maar daar doe ik voorlopig niets mee. Ik wil eerst de expiratie gezien hebben en volgende week een doorbraak door lijn t zien voordat ik dat doel meeneem in mijn overwegingen. Er is vanmiddag een top gezet rond 425,7, maar de markt speculeerde in de slotveiling op een vervolg naar boven. Morgen ga ik uiteraard allereerst kijken of dat vervolg er komt. Ik zou er overigens helemaal niet van staan te kijken als de beurs morgen onderuit zou gaan, want bij het extreem wisselvallige karakter van de markt van deze week is alles mogelijk.

En dan nog dit...

Het gesprek van de dag was de beslissing van de Zwitserse centrale bank om de prijs van de Zwitserse frank los te laten en de rente te verlagen naar -0,75%. De koersreactie in de grafiek van de euro tegen de frank was enorm, dat ziet u in de grafiek hieronder.

  • De Zwitserse centrale bank (SNB) hield de Zwitserse munt jaren lang boven de prijs van 1,20 frank per euro. Dat deed zij door het aankopen van grote hoeveelheden euro's, waarvoor extra franken in de markt werden gebracht. Het kostte de SNB zoals u in de bovenstaande weekgrafiek ziet vanaf half november vorig jaar al veel moeite om de koers boven 1,20 te houden. De waardedaling van de euro, veroorzaakt door de verwachting dat de ECB volgende week de geldpers aan zal zetten, maakte het de SNB erg moeilijk om de geldpolitiek te handhaven. De centrale bank heeft al voor 450 miljard frank aan euro's in bezit, voor een bank met een eigen vermogen van maar 50 miljard frank een enorm bedrag. Het risico werd te groot, deels omdat een voortgaande daling van de euro de waarde van de bestaande euroreserves enorm aantast en deels omdat de Zwitserse geldpers nog harder zou moeten draaien mocht Europa volgende week tot geldverruiming overgaan. Dat risico kon en wilde men niet meer dragen. De Zwitsers zagen geen andere mogelijkheid dan het loslaten van de minimale prijs van 1,20 frank per euro. Bovenstaande koersbeweging naar 0,86 en terug naar een prijs van 1,04 om 18.30u vanavond was het gevolg. Vakanties in Zwitserland en Zwitserse producten zijn ineens een flink stuk duurder geworden voor ons. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 15 jan 2015, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 jan 09.15u: Winst in Japan, het balletje rolt weer

15 jan 10.00u: Korte termijn top bij Fibonacci niveau

15 jan 11.00u: Onderuit door Zwitserse maatregel

15 jan 12.00u: Koersontwikkeling AEX-index ongewis

15 jan 14.00u: Schade van vanmorgen is hersteld

15 jan 15.00u: AEX dicht bij top van vanmorgen

15 jan 16.00u: Amsterdam wil nog verder naar boven

15 jan 17.00u: Index bij weerstandsniveau 425,7

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven