ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040215

  • De AEX sloot vandaag 0,2% onder het slot van gisteren. Het verlies was wat groter gedurende de dag, maar een eindsprint bracht hier verandering in. De beursindex bleef boven de vlag en zit dus nog steeds op een pad naar boven.

AEX daggrafiek BB 040215

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is er nog steeds veel ruimte naar boven en naar beneden, daar hoeven we verder niet naar te kijken.

AEX uurgrafiek 040215

  • Het omkeerpatroon in de uurgrafiek waar ik gisteren over schreef is door een terugkeer onder 454,4 ongeldig geworden. De uitbraak van gisteren werd een valse uitbraak en dat wil zeggen dat we rekening moeten houden met een daling.

  • De markt wil hier echter niets van weten, zo heeft zij ons vandaag door de vorming van een hogere bodem verteld. Dat er op een hoger niveau dan eergisteren werd gekocht toont aan dat het Damrak nog steeds voor een voortzetting naar boven gaat.

  • Er doemt zelfs een potentieel omgekeerd hoofd en schouders patroon op, dat zou namelijk worden afgerond zou het van een stijging boven de stippellijn rond 457,6 komen.

AEX kwartiergrafiek 040215

  • Weerstand kan er morgen nog zijn bij het 61,8% niveau 455 en het 76,4% niveau rond 456,1. Het laatste niveau heb ik toegevoegd vanwege het feit dat we sinds 23 januari jongstleden min of meer in een zijwaartse beweging zitten. In een dergelijke fase kan een 76,4% niveau nog wel eens een rol spelen.
  • Dalen doen we daarentegen als de AEX onder het laagste punt 450,8 van vandaag zou komen. De stippellijnen rond 449,9 (voormalig weerstandsniveau), 449,1 (lange termijn Fibonacci niveau uit mijn slotanalyse van afgelopen vrijdag), 447,8 (eerder al steunniveau) en 446,4 (bodem 2 feb) zijn dan punten waar eventueel nog een volgende bodem kan ontstaan. Daaronder volgt een daling naar 444,9, een niveau uit mijn slotanalyse van gisteren.

Resumerend: 

De AEX is gedaald, maar het verlies bleef beperkt tot 0,2%. Onze aandelenmarktgraadmeter ligt hierdoor nog steeds op een weg die ons verder naar boven leidt. U ziet dit ook in de uurgrafiek, waar een eventuele stijging boven 457,6 tot het ontstaan van een omgekeerd hoofd en schouders patroon en dus tot een voortzetting naar boven zou leiden. Weerstand kan er nog zijn rond 455 of 456,1, twee Fibonacci niveaus uit de kwartiergrafiek. Zou de index door 450,8 zakken dan houdt dat daarentegen weer wat verzwakking in. Steun en dus bodemvorming kan er in dat geval eventueel nog wel zijn rond 449,9, 449,1, 447,8 of 446,4. Onder 446,4 zouden we naar 444,9 gaan.

En dan nog dit...

"Grote ontwrichting door ECB", dat was de bijna paginabrede kop boven het openingsartikel op de voorpagina van het Financieel Dagblad vanmorgen. Ik citeer de eerste alinea: "Het omstreden opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) laat al voor de start diepe sporen na op de financiŽle markten. Het lokt speculatie uit tegen munten die gekoppeld zijn aan de euro, drijft koersen van Europese staats- en bedrijfsleningen op en jaagt beleggers naar delen van de markt waar ze nog een beetje geld denken te kunnen verdienen; zoals in vastgoed." Einde citaat. Vanavond wil ik u aan de hand van de weekgrafiek van Unibail-Rodamco laten zien wat het doet met vastgoedaandelen.

  • Het aandeel Unibail-Rodamco is vanaf 31 december jongstleden tot het hoogste punt van gisteren ruim 22% gestegen. Denkt u zich eens in, het is een stijging die tot stand kwam in ťťn maand. Andere vastgoedfondsen kennen soortgelijke stijgingspercentages, malaise in winkelvastgoed of niet. Het rendement van vastgoedfondsen ligt door de huuropbrengsten afgezet tegen de prijs die voor kantoren of winkels is betaald al vlug hoger dan het rendement dat op obligaties wordt behaald, zo beargumenteert het Financieel Dagblad de stijging. Vastgoedfondsen werken bovendien met geleend geld en kunnen zich dus goedkoper financieren. Dit wakkert de kooplust van beleggers aan en het effect daarvan, een buitensporige stijging, ziet u in de bovenstaande grafiek. Een nieuwe bubbel dient zich aan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 4 feb 2015, 18.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 feb 09.15u: Na licht hogere start meteen omlaag

4 feb 10.00u: Steun gevonden bij 38,2% niveau

4 feb 11.00u: Gap gesloten en patroon ongeldig

Beweging omhoog euro (analyse voor valutaplaza)

4 feb 12.00u: Bodem bij slot afgelopen maandag

4 feb 14.00u: Lagere top na een korte stijging

4 feb 15.00u: Driehoek te zien in kwartiergrafiek

4 feb 16.00u: Vanuit VS mee naar boven genomen

4 feb 17.00u: AEX is gestegen tot bij 50% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven