ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 130215

  • Het beurssentiment was goed deze week, dat kunt u zien aan de candle die is gevormd. Het slot van de week lag ruim 2,2% boven het slot van vorige week en de markt heeft een einde gemaakt aan de zijwaartse fase in het koersverloop van de voorgaande weken. Er is bovendien op overtuigende wijze afstand genomen van het 50% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 rond 449,1 waar we een tijd rondgehangen hebben. Er wordt aangestuurd op een voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek 130215

  • Op de inverted hammer van gisteren in de daggrafiek is een stijging gevolgd, de candle is dus geen top geworden. Beter dan verwachte groeicijfers zorgden voor een hogere opening en een stijging boven de candle van gisteren, waardoor de inverted hammer zijn bruikbaarheid verloor. Ook in deze grafiek is de conclusie dat de markt streeft naar een voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek BB 130215

  • Je kunt echter niet zomaar zeggen dat we aanstaande maandag een opwaartse voortzetting krijgen. De AEX heeft namelijk de bovenste lijn van de Bollinger Bands bereikt en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Hier kan komende maandag eventueel een top worden neergezet, met die mogelijkheid moeten we nu de lijn bereikt is althans rekening houden.

AEX uurgrafiek 130215

  • Afgelopen woensdag ontstond een omgekeerd hoofd en schouders patroon in deze uurgrafiek, waarvan u het hoofd en de rechterschouder nog met de letters H en S aangegeven ziet in de grafiek. Het patroon geeft een koersdoel van 468,7, een doel dat nog niet is bereikt. Naar dat doel gaan we alsnog als de top 466,1 van vandaag doorbroken wordt.

  • Een daling onder lijn i zou daarentegen een korte termijn top in de grafiek geven, iets dat beter te zien is in de kwartiergrafiek die volgt.

AEX kwartiergrafiek 130215

  • Een eventuele daling onder lijn i zou de afronding van een klein hoofd en schouders patroon betekenen, waarop de stippellijn rond 461,4 mijn doel zou worden. Deze ontwikkeling gaat niet door mocht de top rond 466,1 uitgenomen worden, want dan kan het patroon niet meer ontstaan.

Resumerend: 

De Amsterdamse aandelenmarkt beoogt een voortzetting naar boven te bewerkstelligen, dat wordt duidelijk bij een blik op de weekgrafiek. Er staat een overtuigende groene candle waarmee de AEX een flink stuk boven het 50% niveau 449,1 is gekomen, een niveau waar we weken bij hebben gestaan. Je zou dus op het eerste gezicht zeggen dat we komende maandag een stijging krijgen. De beursindex heeft echter de bovenkant van de Bollinger Bands bereikt en die bovenkant kan eventueel roet in het eten gooien. Bij deze lijn is namelijk topvorming mogelijk. Ik let in dit kader op het verloopt ten opzichte van lijn i in de kwartiergrafiek. Een eventuele daling onder die lijn zou namelijk stappen naar 461,4 of wellicht lager aannemelijk maken. Dit gaat niet door mocht de top rond 466,1 uitgenomen worden. Dan gaan we namelijk door naar het nog niet bereikte koersdoel 468,7 van het afgelopen woensdag gevormde omgekeerd hoofd en schouders patroon en speelt de bovenkant van de Bollinger Bands geen rol. 

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik op deze plaats over de Nasdaq. Ik plaatste een daggrafiek waarin een doorbraak te zien was en ik berekende een koersdoel van ongeveer 5080. Als voorwaarde noemde ik dat de index de komende tijd boven 4815 moet blijven. Vanavond wil ik u aan de hand van de weekgrafiek laten zien dat het zaak is dit laatste te controleren.  

  • Onder de weekgrafiek van de Nasdaq staat een indicator, namelijk de Relative Strenth Index (RSI). U ziet een dalende zwarte lijn getekend langs toppen die de laatste maanden in die indicator zijn gevormd. De index zelf heeft in die tijd voortdurend hogere toppen neergezet. Er is sprake van divergentie, de RSI bevestigt de koersontwikkeling van de Nasdaq niet. Divergentie kan verdwijnen, namelijk als de Nasdaq maar lang genoeg verder stijgt om de RSI boven de zwarte lijn en de laatste top van eind november 2014 te laten komen. Zolang dat echter niet is gebeurd is het raadzaam om dezer weken voor alle zekerheid met topvorming rekening te houden. Het is belangrijk om na te gaan of de Amerikaanse graadmeter daadwerkelijk boven de gisteren doorbroken grens 4815 blijft, omdat een daling onder dat niveau de uitbraak terug zou draaien en dus op topvorming zou wijzen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 13 feb 2015, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 feb 09.15u: Uitbraak uit wig na goede cijfers

13 feb 10.00u: AEX-index snel door top van gisteren

13 feb 11.00u: Eerste rode candle in kwartiergrafiek

Klťpierre: Extreem scherpe koersstijging vanaf januari

13 feb 12.00u: AEX nog niet uit gebied 463,4-464,6

13 feb 14.00u: Beursgraadmeter nog niet uitgebroken

13 feb 15.00u: Uitbraak naar boven tot stand gekomen

TomTom: Bovenmatige stijging na bekendmaking cijfers

13 feb 16.15u: Daling na tegenvallend vertrouwen VS

13 feb 17.00u: Iets lager, maar in VS al weer stijging

 

Agenda van maandag 9 feb t/m vrijdag 13 feb 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven