ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 231215

  • Drie procent, zo groot was de stijging van vandaag. Waarom steeg de beurs zo hard? Door het ontbreken van volume. Het is bij dunne handel veel gemakkelijker om een stijging te realiseren dan op een handelsdag met normaal volume, dat werd uitgebuit. Kopers zorgden bij weerstandsniveaus voor extra vraag, gebruikten de rustige lunchpauze voor een doorbraak, zorgden voor vloertjes onder de graadmeter en hielden op deze wijze de beweging omhoog gedurende de hele dag in stand. De recente top rond 444,7 werd overigens niet blijvend doorbroken, wellicht gebeurt dat morgen of volgende week nog, dan is er immers sprake van nog minder handel. Mogelijke doelen naar boven zijn het 50% niveau van de daling 474,9 - 419,8 rond 447,3 of het 61,8% niveau rond 453,8.

  • De candle van vandaag betekende de vorming van een gap. Gaps worden meestal gesloten, wat wil zeggen dat de beursgraadmeter terug zou moeten keren naar het hoogste punt 432,9 van gisteren of lager. Ik houd hier rekening mee, maar zeker van die terugkeer ben ik bij dit lage volume niet. Er zijn veel te veel fondsbeheerders met persoonlijke bonusbelangen bij een eindejaarsrally. Een terugkeer naar een gap past hier niet bij. De stand ten opzichte van vorig jaar speelt bovendien mee. Terwijl de index vorige week maandag nog onder de slotstand van 2014 stond staat hij daar nu 4,5% boven. Daarmee kan men nog beweren dat het een goed beursjaar was, deze winst zal men niet graag weg willen laten lopen. Het is dus onzeker of de daling naar 432,9 er komt, die technisch gezien zou moeten volgen.

  • In de grafiek ziet u lijn q, ik bekijk of deze lijn eventueel de onderkant wordt van een vlag of een stijgende wig.

AEX daggrafiek BB 231215

  • De bovenkant van de candle van vandaag ligt tegen de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn. Blijft de weerstand intact doordat de lijn niet doorbroken wordt dan resulteert dat in een vervolg omlaag. Een doorbraak daarentegen zou in deze indicator veel ruimte naar boven geven.

AEX uurgrafiek 231215

  • Kijkt u naar het koersverloop vanaf 8 december jongstleden onder de stippellijn rond 444,7 dan ziet u een potentieel omgekeerd hoofd en schouders patroon dat afgerond zou worden bij een doorbraak door 445,2, de top van vandaag. Het is een groot patroon, de moeite waard om te volgen of het afgemaakt wordt. Het zou een koersdoel van 469,5 hebben.

AEX kwartiergrafiek 231215

  • Komt het van een daling dan kan dat een aanloop zijn voor een terugkeer naar het gap dat open bleef tussen 432,9 en 435,8. Dat zou nog gesloten moeten worden met een daling naar 432,9 of lager. Uiteraard ga ik morgen op zoek naar potentiŽle steunniveaus, in het geval het daadwerkelijk van een daling komt. Daarover leest u dan in mijn updates.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag met drie procent, simpelweg omdat het door het lage volume eenvoudig was te realiseren. Er zijn genoeg partijen die belang hebben bij een eindejaarsrally, die doen wel mee. De beweging zou morgen en volgende week dus best uitgebouwd kunnen worden. Ook dan is het volume laag en de index dus eenvoudiger bestuurbaar. Het hoogste punt van de dag was 445,2. Wordt dat uitgenomen dan geeft dat in de uurgrafiek een groot omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 469,5. Ik zou me dan overigens eerst richten op het 50% niveau in de daggrafiek rond 447,3 of het 61,8% niveau rond 453,8, want dat zijn potentiŽle weerstandsniveaus. Normaal gesproken zou ik uit gaan van een daling naar 432,9, want het gap van vandaag moet nog gesloten worden en de middellijn van de Bollinger Bands kan weerstand vormen. Morgen is er echter maar tot 14u handel en volgende week (waarin ik overigens niet werk) zal het volume laag zijn. Dat maakt het simpeler voor partijen met belangen bij een stijging om een terugkeer te voorkomen. Ik houd uiteraard wel rekening met de mogelijkheid van een terugkeer naar het gap, maar ben er allerminst zeker van dat we de daling naar 432,9 die technisch gezien zou moeten volgen daadwerkelijk gaan zien.

En dan nog dit...

De Britse groei over het derde kwartaal werd vanmorgen bijgesteld van 0,5% naar 0,4%. De Britse beursindex boekte een winst van 2,6%.

  • De basis voor de stijging was gisteren al gelegd, in de vorm van een nog niet afgeronde vlag die vandaag werd afgemaakt. Dat de groei iets kleiner was dan verwacht deed helemaal niet ter zake, de Britse markt had haar plannen gezien de vlag gisteren al gemaakt. Het slot lag net boven het 61,8% niveau, maar ik wil de FTSE100 gezien het geringe verschil nog wel boven dit niveau rond 6230 zien blijven voor ik uit ga van een vervolg naar de top rond 6450. Ik houd de optie van een terugkeer onder 6230 en topvorming voor alle zekerheid nog open. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 23 dec 2015, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

23 dec 09.15u: Grote stijging in begin van de handel

23 dec 10.00u: AEX snel gestegen, bij 76,4% niveau

23 dec 11.00u: Winst wordt keurig vastgehouden

23 dec 12.00u: Weet niet meer wat te schrijven

23 dec 14.00u: Winst in de lunchpauze uitgebouwd

23 dec 15.00u: Keurig vloertje onder de beursindex

23 dec 16.00u: Daling onder steun snel gecorrigeerd

23 dec 17.00u: Versnelling bij een voorgaande top

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven