ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 221215

  • Onze beursindex daalde vandaag aanvankelijk, maar sloot met een winst van 0,6%. De candle die werd gevormd is een hammer en dat is een candle die te boek staat als potentieel bodempatroon. De hammer heeft bevestiging nodig met een groene candle voordat het daadwerkelijk een bodem wordt. Ik ga morgen dus kijken of het inderdaad van een stijging komt op onze beurs.

AEX daggrafiek BB 221215

  • De situatie in de Bollinger Bands is niet veranderd. De AEX staat in het midden van de onderste band en heeft dus ruimte naar boven en naar beneden. De trend is naar beneden gericht, want de lijnen dalen. De kans op een vervolg naar de onderkant is normaal gesproken het grootst.

AEX uurgrafiek 221215

  • Gisteren werd in het laatste uur een hoofd en schouders patroon afgerond, op grond waarvan ik veronderstelde dat de AEX naar 419,8 of wellicht lager zou gaan. Dat doel werd echter niet bereikt, er ontstond een bodem bij het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 419,8 - 444,7 rond 425,7. De graadmeter keerde vanaf dat niveau terug naar de neklijn van het hoofd en schouders patroon, waar de hele middag werd geprobeerd een terugkeer boven deze lijn 431,6 te bewerkstelligen. We sloten eronder, de neklijn is intact en het patroon dus ook.

  • Het hoogst bereikte punt was 432,9, het niveau dat ik gisteren noemde als grens die ik zou gaan gebruiken voor de geldigheid van het toppatroon. Dat punt werd bereikt, maar niet doorbroken en speelt morgen dus wederom een rol.

  • Belangrijk morgen is ook de stijgende wig o-o' die in de plaats komt van een kleinere stijgende wig die ik vanmiddag tekende. Breekt de AEX naar beneden uit dit patroon dan is het af en dalen we verder naar het 76,4% niveau rond 425,7 en waarschijnlijk ook naar 419,8.

  • Stijgt de beursindex en wordt de  besproken grens 432,9 doorbroken dan bestudeer ik vervolgens of de bovenkant van de wig o-o' doorbroken wordt. Wordt die namelijk niet doorbroken dan zou er daarna altijd nog een daling kunnen volgen. De wig zou daarentegen zijn geldigheid als voortzettingspatroon verliezen in het geval van een uitbraak naar boven. De AEX zou dan verder stijgen.

AEX kwartiergrafiek 221215

  • De beursgraadmeter sloot aan de onderkant van de wig, we weten morgen dus snel of er een uitbraak aan de onderkant tot stand komt of niet. Een uitbraak naar beneden in combinatie met een daling onder de stippellijn rond 429,7 zou de vorming van een klein hoofd en schouders patroon inhouden, waarvan die stippellijn dan de neklijn is. Het koersdoel zou rond 426,7 liggen, net boven de bodem van vanmorgen waar we dan waarschijnlijk dus ook naar toe zouden gaan.

Resumerend: 

De hammer die in de daggrafiek is ontstaan wijst op eventuele bodemvorming. Wordt de hammer morgen bevestigd, dus gevolgd door een groene candle, dan weten we dat het daadwerkelijk een bodem is. Het hoofd en schouders patroon alsmede de stijgende wig o-o' in de uurgrafiek geven evenwel aan dat een daling de meest waarschijnlijke ontwikkeling is. De betekenis is dus tegengesteld aan die van de hammer en het is niet te zeggen wat het zwaarst telt. Breekt de index naar beneden uit de wig en door het steunniveau 429,7 in de kwartiergrafiek dan neem ik aan dat een daling naar het 76,4% niveau uit de uurgrafiek 425,7 of lager volgt. Een terugkeer naar 419,8 is in dat geval aannemelijk. Het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek is geldig zolang 432,9 niet wordt uitgenomen. Wordt die grens wel gepasseerd dan kijk ik specifiek naar het koersverloop bij de bovenzijde van de stijgende wig o-o'. Een uitbraak naar boven zou de wig ongeldig maken en een vervolg naar boven betekenen, terwijl topvorming bij de bovenkant van de wig in tegenstelling hiermee daarna eventueel alsnog in een daling zou kunnen resulteren.

En dan nog dit...

Een dubbele bodem in goud, dat patroon heb ik gekozen om deze avond te bespreken.

  • De dubbele bodem vinden we rond $1047 en bij de onderkant van een groot lange termijn dalend trendkanaal. Wordt de top rond $1088 doorbroken dan wordt de dubbele bodem een W-vormige bodem met als koersdoel $1129. De lange dalende trend is dan overigens nog niet als beŽindigd te beschouwen, maar we komen bij die ontwikkeling wel in een herstelfase in het koersverloop van de goudprijs. Wordt $1088 nochtans niet gepasseerd dan gaat dat feest niet door. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 22 dec 2015, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 dec 09.15u: Dag is begonnen met een stijging

22 dec 10.00u: AEX vrijwel op het 61,8% niveau

22 dec 11.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

22 dec 12.00u: Bodem ontstaan bij 76,4% niveau

22 dec 14.00u: AEX is terug bij neklijn toppatroon

22 dec 15.00u: Voortdurend druk op de neklijn

22 dec 16.00u: Stijgende wig gevormd in beursindex

22 dec 17.00u: Wig afgerond, desondanks geen daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven