ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180914

  • Media meldden vandaag de hele dag dat er onrust was op de financiŽle markten vanwege het onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Die onrust heb ik niet gezien, integendeel. De AEX sloot een procent hoger. Er was op de aandelenmarkten geen enkele vorm van bezorgdheid, markten kozen zonder terughoudendheid voor de weg naar boven. Onze beursgraadmeter eindigde zelfs op de hoogste slotstand in vijf jaar. De stemming in Schotland doet beleggers niets.

  • De stijging betekende de afronding van de vlag x-x'. Dit patroon geeft als koersdoel 447, de markt is dus nogal wat van plan.

  • Dat de markt heel wat van plan is blijkt ook uit de weekgrafiek die ik vanavond bij wijze van uitzondering tussenvoeg.

AEX weekgrafiek 180914

  • Ik wil u aan de hand van deze weekgrafiek laten zien dat er wordt gepoogd om de AEX deze week door lijn b te laten breken. De index staat er al een fractie boven, maar een overtuigende beweging is het nog niet. Deze lijn is een weerstandslijn door toppen uit 2000 en 2007. Wordt deze lijn blijvend doorbroken dan is dat een hindernis minder bij de realisatie van een voortzetting naar boven. Dan blijven alleen het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 rond 423 en lijn t nog over als mogelijke barriŤres.

  • De vraag is overigens of we wel de volle waarde moeten hechten aan de ontwikkeling. Dit heeft te maken met de expiratie die morgen plaatsvindt. Tegenwoordig zie je in expiratieweken altijd stijgingen, soms zelfs forse stijgingen. Dat heeft dan te maken met een belangenstrijd, verbonden aan openstaande posities. De macht van de derivatenhandel wordt erg groot. Ik zie volgende week, als de expiratie achter ons ligt, dus graag een bevestiging van de huidige kracht.

AEX daggrafiek BB 180914

  • De AEX beweegt in de richting van de bovenkant van de Bollinger Bands. Die bovenkant kan weerstand vormen bij een voortzetting naar boven.

AEX uurgrafiek 180914

  • Het hoogste punt 422,8 van 4 september jongstleden werd niet bereikt, maar veel scheelde het niet. De uitdaging voor morgen voor de markt ligt in het bereiken en doorbreken van die top en het net daarboven gelegen Fibonacci niveau rond 423 dat we in de weekgrafiek zagen.

AEX kwartiergrafiek 180914

  • Amsterdam bleef tot het laatste moment toe enthousiast, dat leert de kwartiergrafiek ons. Zorgen kenden beleggers vandaag dus in het geheel niet. Morgen kijk ik uiteraard of men voort weet te bouwen op de ontwikkeling van vandaag.

Resumerend: 

De vlag x-x' die de afgelopen tijd in ontwikkeling was in de daggrafiek is afgerond met een krachtige uitbraak naar boven. Het patroon geeft een koersdoel van 447, waaruit blijkt dat de markt stevige verwachtingen koestert. De AEX is niet ver meer verwijderd van het hoogste punt 422,8 dat dit jaar tot dusverre werd bereikt en het 61,8% niveau van de daling 564 - 195 rond 423. Deze niveaus en lijn t zijn doelen bij een vervolg naar boven, maar tevens potentiŽle barriŤres. Een ander belangrijk obstakel is lijn b in de weekgrafiek. Die lijn zou doorbroken kunnen worden als het goede sentiment morgen behouden blijft. De index staat er nu al een heel klein stukje boven. De lijn kan echter ook nog voor een vervolg naar beneden zorgen, want het verschil met de lijn is in lange termijn perspectief verwaarloosbaar.

En dan nog dit...

De Duitse beurs boekte de grootste winst van de Europese beurzen, namelijk 1,4%. Men realiseerde er bovendien een doorbraak.

  • In de grafiek zien we de afronding van een dalende wig, ook de Duitse beurs stoomt dus zonder terughoudendheid op naar boven. Vandaag werd de top doorbroken die op 5 september jongstleden rond 9775 ontstond. De DAX test momenteel de onderkant van het kanaal q-q' waaruit zich vorige week een uitbraak naar beneden voordeed. Lijn q kan daarbij eventueel nog weerstand blijken, verder lijkt niets nog een voortzetting naar boven in de weg te staan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 18 sep 2014, 18.46u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 sep 09.15u: Kwart procent hoger na een kwartier

18 sep 10.00u: Na vorming vlag verder naar boven

18 sep 11.00u: Driekwart procent winst voor AEX

18 sep 12.00u: Sentiment uitstekend in Amsterdam

18 sep 14.00u: Korte termijn top in kwartiergrafiek

18 sep 15.00u: Beursindex al weer snel naar boven

18 sep 16.00u: Opnieuw een hindernis genomen

18 sep 17.00u: Rood en groen wisselen elkaar af

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven