ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 271014

  • Het was vandaag een beursdag waarin beleggers zich uitermate wispelturig gedroegen. Het hoogste punt van de dag werd net na de opening bereikt, de AEX stond op dat moment 1,15% boven het slot van afgelopen vrijdag. Het laagste punt werd rond 14.30u gerealiseerd en lag 0,9% onder de slotstand van vorige week. De beurs herstelde vervolgens onder leiding van de Amerikaanse markten, waardoor het verlies uiteindelijk beperkt bleef tot 0,3%. 

  • De opening leek te leiden tot een uitbraak naar boven uit de stijgende wig die ik vorige week tekende. Die kwam er niet, wel een uitbraak naar beneden uit het patroon. Een hervatting van de dalende trend ligt vanuit deze optiek voor de hand.

  • De candle van vandaag is een dark cloud cover, eveneens een teken dat de kans op een daling groot is. De candle dient uiteraard nog wel bevestigd te worden met een rode candle. Volgt die morgen dan hebben we daadwerkelijk een top in deze grafiek.

AEX daggrafiek BB 271014

  • De opening lag iets boven de middellijn van de Bollinger Bands, het slot er ruim onder.  De lijn bleef intact als weerstandslijn en kan bij een eventuele stijgingspoging wederom weerstand opleveren. Een daling is zolang we onder de middellijn koersen de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

AEX uurgrafiek 271014

  • In de grafiek heb ik met de cijfers 1, 2 en 3 de schouders en het hoofd van een hoofd en schouders patroon aangegeven dat zou ontstaan bij een daling onder de laatste bodem rond 392,7. De stippellijn rond 393,5 zou de neklijn worden van het toppatroon, het koersdoel zou ongeveer 386,2 worden.

  • Er is echter nog een andere invalshoek mogelijk, die zien we hieronder in de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 271014

  • De bodems aangegeven met de cijfers 1, 2 en 3 zouden de schouders en het hoofd kunnen worden van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Dit zou worden afgerond bij een stijging boven 397,4. De stippellijn rond 397,3 zou de neklijn worden, het koersdoel ongeveer 402.
  • Dit geeft een boeiende situatie. De markt staat voor de keuze tussen de vorming van een toppatroon (onder 392,7) of de ontwikkeling van een bodempatroon (boven 397,4). Dat wordt een interessant koersverloop morgen.

Resumerend: 

Een uitbraak naar beneden uit de stijgende wig in de daggrafiek, een potentieel toppatroon in diezelfde grafiek en weerstand van de middellijn met Bollinger Bands maken voor morgen een daling tot de meest waarschijnlijke optie. De markt heeft in de uur- en kwartiergrafiek echter potentiŽle patronen achtergelaten waarmee we zowel naar boven als naar beneden kunnen. Onder 392,7 staat er een hoofd en schouders patroon met doel 386,2, boven 397,4 hebben we een omgekeerd hoofd en schouders patroon met doel 402. Het ene betekent lagere koersen, het andere juist een vervolg naar boven. Deze situatie maakt van morgen een spannende dag.

En dan nog dit...

Het beeld in de kwartiergrafiek van de AEX is op het moment dat ik dit schrijf een kopie van dat in de kwartiergrafiek van de S&P500 futures. Er kan een omgekeerd hoofd en schouders patroon worden afgemaakt in die laatste grafiek, een ontwikkeling die wij met onze AEX morgen dan vast volgen. Laat ik vanavond naar de S&P500 index zelf kijken om te zien of we daar iets uit kunnen halen aan de hand waarvan wat meer te zeggen is.

  • De S&P500 index is vorige week naar boven door het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling gebroken. De beursgraadmeter kan vanuit dit perspectief terug naar de top rond 2019. Daarvoor moeten dan nog wel twee hindernissen worden gekomen, namelijk het 76,4% niveau rond 1972 en lijn v. Die lijn is de onderkant van het lange termijn trendkanaal waaruit de S&P500 index begin oktober definitief naar beneden uitbrak. Het is een belangrijke potentiŽle weerstandslijn, ik volg vandaag en de komende dagen dan ook met veel nieuwsgierigheid wat de Amerikaanse markt hiermee doet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 27 okt 2014, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 okt 09.15u: Markt toont vertrouwen in bankentest

27 okt 10.00u: Amsterdam is het gap aan het sluiten

27 okt 11.00u: Na openingswinst nu een licht verlies

27 okt 12.00u: Paar keer steun gevonden rond 394,9

27 okt 14.00u: Lager na vorming van stijgende wig

27 okt 15.00u: Steun bij de bodem van gisteren

27 okt 16.00u: Omhoog vanaf steunniveau vorig uur

27 okt 17.00u: Technisch zijn er twee mogelijkheden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven