ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 271114

  • Gisteren vertelde ik u dat het volume op de beurs vandaag laag zou zijn. De kans was groot dat men deze gelegenheid zou benutten om de beursgraadmeter hoger te zetten. Van die kans maakten kopende partijen inderdaad gebruik. Een lezer stelde me de vraag waarom het altijd kopers zijn die op dagen met dunne handel of andere momenten van laag volume domineren. De reden is eenvoudig. De markt bestaat voor het overgrote deel uit lange termijn beleggers, denk aan institutionele beleggers, beleggingsfondsen en zo verder. Zij verkopen alleen als het om wat voor reden dan ook noodzakelijk is. Denk dan bijvoorbeeld aan winstnemingen, slecht nieuws, felle dalingen of uitstroom van gelden. In principe opereren zij echter aan de koopkant. De potentiŽle kopers zijn in de markt dus per definitie aan de overhand en dat zie je met name terug op dagen met laag volume. Dan wordt de index namelijk haast per definitie hoger gezet. In deze laatste maanden van het jaar moeten bovendien de decemberbonussen worden veiliggesteld, wat een extra reden is voor een stijging. Winst op een dag als deze (waarop Wallstreet gesloten blijft) is uiteraard gebakken lucht, maar vandaag wel gebakken lucht met een nieuw jaarrecord.

  • De AEX sloot 0,4% hoger. Uit de vorm van de candle van vandaag kan ik geen conclusie trekken. Er was namelijk een storing bij Euronext, waardoor de AEX pas vanaf halverwege de dag werd doorgegeven. Er werd in de morgen echter wel gehandeld, de vorm van de candle is dus niet representatief voor het koersverloop.

  • De index bleef in de wig r-r'. Ik acht op grond van dit patroon een daling al enige dagen de meest aannemelijke ontwikkeling, maar zit er tot dusverre naast. Uitstel betekent echter nog geen afstel, ik blijf rekening houden met een uitbraak naar beneden. De onderkant van de wig vinden we morgen rond 425,7, dus bij het slot van vandaag. Een daling betekent direct een uitbraak.

  • Morgen zal het volume echter wederom laag zijn, Wallstreet zal maar een halve dag open zijn. Dat brengt opnieuw onzekerheid. Ik kan ook voor morgen niet uitsluiten dat we toch weer een stijging krijgen. Gaat de index omhoog dan kan de bovenkant van de wig rond 428,7 voor weerstand en topvorming zorgen. Mocht die bovenkant uitgenomen worden dan komt er een voortzetting naar lijn t, die morgen rond 430,5 ligt.

AEX daggrafiek BB 271114

  • De beursindex kruipt ondertussen met de bovenste lijn van de Bollinger Bands naar boven. De stijgende trend wordt gehandhaafd en de weerstand geboden door de bovenkant van deze banden leidt in tegenstelling tot wat ik verwachtte niet tot een daling. Afwachten maar wat het morgen in dit opzicht wordt.

AEX uurgrafiek 271114

  • De eerste drie candles in de uurgrafiek zijn streepjes op het slotniveau van gisteren. Dit komt omdat er die uren geen AEX kwam van beursorganisatie Euronext. Toen die er wel kwam brak de index meteen door de grens 425,7. Het slot lag op die grens, er kan in principe een vervolg naar boven komen.

AEX kwartiergrafiek 271114

  • Dat er een vervolg naar boven kan komen blijkt ook uit de kwartiergrafiek. Hier is namelijk een bodem gevormd bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging 423,5 - 427 net boven 425,2. Een bodem bij een 50% niveau is een goede basis voor een voortzetting naar boven.
  • Zakt de index morgen echter door 425,2 dan volgt een daling naar het 61,8% niveau rond 424,8 of eventueel lager (423,5 of 422).

Resumerend: 

De AEX is vandaag gestegen, dat zat er gezien het lage volume ook eigenlijk wel in. De beursgraadmeter bleef echter in de wig r-r' in de daggrafiek en dat houdt in dat ik nog steeds rekening houdt met een daling. Een uitbraak naar beneden is bij dit patroon namelijk de gebruikelijke ontwikkeling. De onderzijde van de wig ligt morgen rond 425,7, zakken we daar doorheen dan hebben we de uitbraak. Vanmiddag lag er rond 425,2 echter nog wel steun waar we dan rekening mee moeten houden, de bodem daar kan nog voor een stijging zorgen. Onder 425,2 echter volgt een daling naar 424,8 of lager (423,5 of 422). Een stijging is morgen gezien de bodem op het 50% niveau in de kwartiergrafiek en de dunne handel opnieuw mogelijk. Komt de index boven het hoogste punt 427 van vandaag dan gaat de beursgraadmeter naar 428,7, de bovenkant van de wig r-r' waar dan weerstand kan liggen. Zou die bovenkant doorbroken worden dan volgt een stijging naar lijn t in de daggrafiek, die dan rond 430,5 wacht.

En dan nog dit...

Er doen zich onvoorstelbare koersontwikkelingen voor bij lange staatsleningen. ItaliŽ leent voor 10 jaar voor maar 2,1% en Spanje betaalt 1,9%, beleggers zien geen enkel risico en lenen deze landen geld tegen absurd lage percentages. In Duitsland is de rente nog veel lager. Als het zo doorgaat betaalt Duitsland straks helemaal geen rente meer .

  • De 10-jaars rente bij onze oosterburen is gezakt tot 0,7%. De trend is naar beneden gericht, dat ziet u aan de dalende rode lijn. Het kan dus nog lager, al kan ik me dat om eerlijk te zijn haast niet meer voorstellen. Er moet in de financiŽle markten een heilig geloof zijn in ECB-voorzitter Draghi, wat voor mij een reden is om alert te zijn. Draghi kan in mijn optiek niet veel meer doen dan hij nu doet. Bij geldverruiming (QE) vindt hij het Duitse hooggerechtshof op zijn pad. Het is namelijk ongrondwettelijk. De uitspraken van Draghi zijn weliswaar ferm, maar ze waarmaken wordt praktisch onmogelijk. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 27 nov 2014, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

27 nov 09.15u: Geen AEX door storing Euronext

27 nov 10.00u: Storing Euronext nog niet opgelost

27 nov 11.00u: AEX zal in de buurt van 425,5 staan

27 nov 12.00u: De index zou rond 425 zijn gebleven

27 nov 13.00u: Doorgifte hervat, aanval op 425,7

27 nov 14.00u: Berekenend gehandeld in lunchpauze

27 nov 15.00u: Korte termijn top in kwartiergrafiek

27 nov 16.00u: Potentieel toppatroon na stijging

27 nov 17.00u: Steun bij 50% Fibonacci niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven