ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 071114

  • Een grote doji, dat is het resultaat van deze beursweek. Het slot van vandaag lag ondanks stevige bewegingen naar boven en beneden vlakbij de openingskoers van afgelopen maandag. We zijn niets opgeschoten ten opzichte van die opening, naar boven noch naar beneden. Het is een teken dat de markt geplaagd wordt door twijfel. Vanmorgen zagen we in de kwartiergrafiek onvermogen om af te rekenen met een 76,4% Fibonacci niveau, dat sluit aan bij dit beeld. Het slot van vorige week was 411,32, dat van deze week 411,43. Ook in dit opzicht zijn we dus niets opgeschoten. De markt zal de onzekerheid volgende week van zich af moeten schudden en alsnog richting moeten kiezen.

AEX daggrafiek 071114

  • Het hoogste punt van deze week lag bij de stippellijn rond 415,7, een lijn door bodems van twee maanden geleden. Oude steun kan nieuwe weerstand worden en het is dus mogelijk dat de candle van vandaag de eerste is van een beweging naar beneden.

  • Zou het niveau 415,7 komende week alsnog doorbroken worden dan is het gebied 422 - 422,8 het volgende doel. Er kan weerstand liggen in deze zone omdat hier een aantal toppen zijn ontstaan. Een eventuele doorbraak door dit gebied zou een vervolg naar 425,7 of wellicht lijn t opleveren. 

AEX daggrafiek BB 071114

  • Over de Bollinger Bands grafiek kan ik kort zijn, hier kan zowel een stijging als een daling volgen.

AEX uurgrafiek 071114

  • In de uurgrafiek ontstond vanmiddag een bodem bij het 50% Fibonacci niveau van de stijging 403,2 - 415,7. Het patroon van hogere bodems en toppen bleef hierdoor intact, waardoor ook de stijgende trend in stand bleef. Hierin zou slechts verandering komen bij een eventuele daling onder 403,2, want dat zou een einde maken aan het patroon van hogere bodems.

  • Komt de AEX maandag alsnog onder het 50% niveau 409,4 dan kan er nog steun liggen rond 408, want daar vinden we het 61,8% Fibonacci niveau. Een eventuele daling onder 408 zou een terugkeer naar 403,2 aannemelijk maken.

AEX kwartiergrafiek 071114

  • In de kwartiergrafiek staan ook Fibonacci lijnen, maar dan over de daling 415,7 - 409,5. Mogelijke hinderpalen bij een vervolg naar boven zijn de niveaus 411,9 (38,2%), 412,6 (50%) of 413,3 (61,8%). Het zijn grenzen waar een top tot stand kan komen, waarbij ik komende maandag om te beginnen kijken of er bij de bereikte grens 411,9 eventueel meteen al een top ontstaat.

Resumerend: 

De doji in de weekgrafiek, waarvan het slot praktisch op dat van de voorgaande week lag, is een teken van onzekerheid onder beleggers. De markt wist geen richting te kiezen en zal dat dus de komende week moeten doen. Het hoogste punt van deze week lag bij het weerstandsniveau 415,7, het is dientengevolge mogelijk dat de daling van vandaag de start is van een neergaande beweging. Ik let in dit verband op het koersverloop ten opzichte van het laagste punt 409,4 van vandaag. Onder dat niveau kan er nog steun liggen rond 408, daaronder zou een terugkeer naar 403,2 waarschijnlijk worden. Die bodem is dan van belang voor het behoud van de stijgende trend. Vandaag is er echter een hogere bodem boven 403,2 ontstaan, zoals we zagen de bodem rond 409,4. De markt kan vanaf dit niveau voor een vervolg naar boven kiezen, waarvoor dan allereerst de hinderpalen 411,9, 412,6 en 413,3 zouden moeten worden opgeruimd. Worden die inderdaad gepasseerd dan maakt dat een stijging naar 415,7 of hoger waarschijnlijk. Een eventuele doorbraak door dat niveau zou een voortzetting naar het gebied 422 - 422,8 betekenen. mocht dat gebied uitgenomen worden dan geeft dat een vervolg naar 425,7 of wellicht lijn t in de daggrafiek. De paden zijn hiermee uitgezet, laat de nieuwe beursweek maar komen.

En dan nog dit...

Fondsbeheerders overal ter wereld hebben in deze tijd van het jaar een gemeenschappelijk belang. Er is voor hen namelijk persoonlijk gewin te behalen als het jaar goed wordt afgesloten. Ik doel dan uiteraard op eindejaarsbonussen die gebaseerd zijn op behaalde resultaten. We praten hier niet over gewone beleggers, maar over mensen die over grote bedragen beslissen. Het gaat om miljoenenbonussen. Laten we niet naïef zijn, het is niet te vermijden dat dit beslissingen kleurt. Het valt me op dat dit aspect nooit wordt genoemd als er gezocht wordt naar redenen voor de grote stijging van de afgelopen tijd. De hoofden zijn collectief in het zand gestoken. Toch is er alle reden om hier bij stil te staan, want de koersontwikkeling van met name de Amerikaanse indices is uitzonderlijk te noemen. We gaan naar de weekgrafiek van de S&P500 index.

  • Het uitzonderlijke schuilt in het gegeven dat de S&P500 naar beneden door een voorgaande bodem en uit een trendkanaal brak, maar vervolgens terugkeerde naar boven en zelfs door de voorgaande top brak. Dit zijn geen gebruikelijke stappen. Het roept het beeld op dat de stijgende trend koste wat het kost moet worden gered. Vergelijkt u de ontwikkeling in augustus met die van nu. Net als toen volgde op de daling een nog grotere stijging. 
  • Laten we eens kijken hoe het staat met de kans dat het jaar goed wordt afgesloten. We hebben in ieder geval te maken met mogelijke weerstand van lijn a. Wat me echter in het bijzonder opvalt is de enorme divergentie tussen de index en de indicator onder de grafiek, de relative strength index (RSI). Die divergentie was er enige tijd geleden al, ik schreef er columns over: Divergentie in indices VS (25 aug) en Nog steeds divergentie in VS (6 okt). Terwijl de index voortdurend hogere toppen neerzet ontstaan er in de RSI aanhoudend lagere toppen, waardoor dalende lijnen kunnen worden getekend. U ziet die lijnen in de grafiek, een zwarte en een nog wat scherper dalende blauwe lijn. Worden deze lijnen niet doorbroken dan kan dat maar tot één ontwikkeling leiden, namelijk een nog scherpere daling dan we al hebben gezien. Deze lijnen zijn dus van groot belang, ik houd goed in de gaten of ze al dan niet doorbroken worden. Datzelfde doe ik ook in de weekgrafieken van de Dow Jones en de Nasdaq, want ook in die grafieken staat de zaak op een vergelijkbare manier op scherp. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 7 nov 2014, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 nov 09.15u: Start rond 76,4% Fibonacci niveau

7 nov 10.00u: Na daling opnieuw bij 76,4% grens

7 nov 11.00u: Nog altijd niet verder naar boven

7 nov 12.00u: Beursgraadmeter uiteindelijk omlaag

7 nov 14.00u: Steun gevonden op 61,8% niveau

7 nov 15.15u: Beursindex is zojuist verder gedaald

7 nov 16.00u: Aandelengraadmeter op 50% grens

7 nov 17.00u: AEX gestegen vanaf niveau 409,4

 

Agenda van maandag 3 nov t/m vrijdag 7 nov 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven