ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartaalgrafiek 281114

 • De eerste grafiek van deze slotanalyse is een kwartaalgrafiek. Ik wil u aan de hand van deze grafiek laten zien dat de AEX ter hoogte van de dalende lijn b staat, de trendlijn door de toppen uit 2000 en 2007. Het is een potentiŽle weerstandslijn en dat houdt in dat we voor de komende maand niet uit mogen sluiten dat de beursindex ondanks de sterke stijging van de laatste tijd toch weer daalt. De lijn kan immers een barriŤre zijn.

 • De AEX staat met het slot 425,8 van vandaag iets boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195, dat ligt namelijk rond 423. Het verschil is echter klein en er kan dit kwartaal nog van alles gebeuren. Sluit de marktindex op 31 december aanstaande boven 423 dan wordt het doorbroken. Het volgende doel zou dan het grijze 50% niveau van de daling 703,2 - 195 worden dan u rond 449 ziet in de grafiek. Een jaarslot onder 423 betekent echter dat het niveau intact blijft als weerstandsgrens.

 • De candle van dit kwartaal is nog niet afgerond, daar wil ik u op wijzen. De candle zal pas eind december zijn definitieve vorm krijgen, dan weten we dus pas zeker of lijn b en het 61,8% niveau doorbroken zijn of niet.

AEX maandgrafiek 281114

 • In de maandgrafiek ziet u dat Amsterdam bij een voortzetting naar boven nog te maken zou krijgen met lijn t. Naar 449 gaan we als die lijn doorbroken zou worden, de lijn kan echter ook weerstand blijven vormen en onze beursindex opnieuw naar beneden sturen.

AEX weekgrafiek 281114

 • Het slot van deze week lag ter hoogte van de septembertop 425,7, de minieme afwijking van een tiende punt negeer ik. Waar we nu staan met de aandelengraadmeter kan eventueel een top kan ontstaan.

AEX daggrafiek 281114

 • De AEX brak vandaag naar beneden uit de oplopende wig r-r'. De graadmeter sloot uiteindelijk echter toch met een lichte winst. Dat is oals ik u bij de kwartiergrafiek zal laten zien het resultaat van onverholen manipulatie. Normaal gesproken moet bij een oplopende wig een daling volgen, wat tot 17u ook het geval was. ik kijk aanstaande maandag of het daar alsnog van komt. Het volume zal hoger zijn en dan is een index niet meer zo eenvoudig te besturen als bij het lage volume van vandaag.

 • Na het weekend kijk ik uiteraard ook of er wellicht toch nog een stijging tot stand komt. Daarvoor let ik op de koersontwikkeling ten opzichte van het hoogste punt van gisteren 427. Wordt dat punt gepasseerd dan neem ik aan dat de aandelenindex naar lijn t gaat. Die lijn loopt maandag rond 430,6. De wig zou niet meer van belang zijn bij een voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek BB 281114

 • In de Bollinger Bands is de trend naar boven gericht. De beursgraadmeter zou na het weekend dus eventueel verder kunnen stijgen naar de bovenste lijn van deze indicator. Zekerheid kun je aan deze indicator echter niet ontlenen.

AEX uurgrafiek 281114

 • In de uurgrafiek ziet u de stippellijn rond 425,7 die u ook in de weekgrafiek zag. Komende maandag kijk ik voor alle zekerheid of er hier eventueel een nieuwe top ontstaat.

 • Het laagste punt van vandaag was 423, bij een daling daaronder zou de stippellijn rond 422 het doel worden. Een eventuele daling onder deze stippellijn en de bodem rond 421,7 van afgelopen dinsdag zou een kentering zijn in het koersverloop. Het patroon van hogere bodems zou dan beŽindigd worden. Op die grenzen richt ik daarom mijn aandacht in het geval we maandag een daling krijgen.

AEX kwartiergrafiek 281114

 • Tot slot werpen we in de kwartiergrafiek een blik op het beschamende koersverloop vanaf 17u vanmiddag. Het is net alsof iemand rond dat tijdstip besliste dat de AEX niet op verlies mocht sluiten. De index werd door kopers op een efficiŽnte wijze naar boven gestuurd, bij dunne handel relatief eenvoudig realiseerbaar. Om 17u was het verlies nog 0,3%, het slot daarentegen lag 0,03% boven het slot van gisteren. Het was een opzichtige manoeuvre, maar ik geef u op een briefje dat er op mij na niemand over zal vallen. Het hoort bij de handel van tegenwoordig.

Resumerend: 

De AEX staat in de kwartaalgrafiek ter hoogte van de dalende lijn b en iets boven het 61,8% niveau 423. Worden deze lijn en het niveau de komende maand definitief doorbroken dan is dat een belangrijke slag voor het kopende deel van de markt, het zou namelijk een voortzetting naar 449 opleveren. In de maand-, week- en daggrafiek zagen we echter lijn t, die lijn moet nog wel doorbroken worden wil die voortzetting naar 449 er komen. We gaan komende maandag naar lijn t indien de top van gisteren 427 doorbroken wordt. De lijn ligt die dag rond 430,6. Na het weekend kijk ik echter eerst of dan alsnog de daling komt die past bij de wig r-r' in de daggrafiek. Zonder de sturing van het laatste half uur had er vandaag al een mooie uitbraak gestaan en was ik zonder meer van een daling uitgegaan. Komt de index onder 423 dan richt ik mijn aandacht op het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 422 en de bodem bij 421,7, potentiŽle steunniveaus. Een eventuele daling daaronder zou een kentering zijn, want dat zou een einde maken aan het patroon van hogere bodems dat de huidige stijgende trend kenmerkt.

En dan nog dit...

De beslissing van OPEC van gisteren om de hoeveelheid geproduceerde olie ongemoeid te laten zorgde voor een voortzetting van de daling van de olieprijs. We werpen een blik op de maandgrafiek om te kijken waar dit toe kan leiden.

 • De olieprijs heeft het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging uit de jaren 2008 - 2012 bereikt. Dit is een potentieel steunniveau. We moeten dus gaan volgen of de olieprijs de komende tijd op gaat lopen, want er kan een bodem ontstaan bij deze grens. 
 • Een voortzetting naar beneden zou daarentegen een vervolg naar het 76,4% Fibonacci niveau rond $58,50 inhouden. Dit is een potentieel steunniveau, dat ik noem omdat de olieprijs in lange termijn termen in een grote zijwaartse trend zit, waarbinnen de prijs nu naar beneden beweegt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 nov 2014, 20.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 nov 09.15u: Daling onder 50% Fibonacci niveau

28 nov 10.00u: Uitbraak uit wig in de daggrafiek

28 nov 11.00u: Bodem ontstaan in AEX rond 423

28 nov 12.00u: Lagere top, maar nog boven 423 

28 nov 14.00u: Een stijgende wig in ontwikkeling

28 nov 15.00u: Even onder en boven wig geweest

28 nov 16.00u: Uit de wig, maar groene candles

28 nov 17.00u: Zijwaartse beweging beursindex

 

Agenda van maandag 24 nov t/m vrijdag 28 nov 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven