ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030314

  • De AEX heeft door de situatie in Oekraïne 2,6% verloren en dat is verhoudingsgewijs een hele forse daling. Er is door tactische manoeuvres en stijgingen van S&P500 futures de laatste tijd echter erg veel lucht in de beursindex gepompt en dat verklaart deze buitensporige reactie. Men wist in de markt wel dat er veel lucht zat, ook al vertelde men u dat niet. Nu heeft de markt het u wel verteld, zij het door middel van het exorbitante koersverloop. Dit laat geen duidelijkheid te wensen over. Mochten we straks weer een stijging krijgen veroorzaakt door dezelfde trucs, realiseert u zich dan dat een kleine aanleiding vervolgens relatief genoeg is om opnieuw een grote daling te veroorzaken in een opgeklopte markt. Mij hoort u overigens niet klagen, het is prima handelen op dagen als deze. Daar zal echter niet iedereen zo gemakkelijk mee om gaan. Ik heb binnenkort weer het een en ander uit te leggen tijdens cursusdagen, dat maakt die extra leuk. Ik kijk er naar uit.

  • Ik kijk overigens ook uit naar het koersverloop van morgen, benieuwd of de neerwaartse ontwikkeling zich voortzet. De voortekenen zijn niet gunstig. Zo is de vlag m-k' waarmee de Amsterdamse beurs afgelopen vrijdag nog haar optimisme toonde vandaag onbruikbaar geworden door de uitbraak naar beneden. Hierdoor is een lagere top ontstaan in de grafiek en dat is uiteraard negatief. Volgt hierop een daling onder de bodem rond 379,5 dan is het sentiment om, want dan komt er een einde aan het patroon van hogere bodems en hogere toppen.

  • Zover is het nog niet en het is ook de vraag of het zover komt. Het slot lag namelijk bij het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 379,5 - 402,8 en dat is een potentieel steunniveau. Het kan dus van een beweging naar boven komen.

  • Daar staat tegenover dat een daling onder het laagste punt 386,7 van vandaag een terugkeer naar 379,5 aannemelijk zou maken. Slechts bij het 76,4% niveau rond 384,9 zou er dan nog een kleine kans zijn op steun.

AEX daggrafiek BB 030314

  • De ontwikkeling is negatief voor de stand van zaken in de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX is door de middellijn gebroken en heeft in de onderste lijn in deze grafiek de eerste en enige steunlijn.

AEX uurgrafiek 030314

  • In de uurgrafiek werd vanmiddag de vlag q-q' afgerond, wat pleit voor de conclusie dat we morgen een vervolg naar beneden krijgen. Het koersdoel ligt in de buurt van 384,9 punten. Dit zou vervallen bij een terugkeer in het patroon.

AEX kwartiergrafiek 030314

  • Er lag vanmiddag weerstand bij het 50% Fibonacci niveau in de kwartiergrafiek, ook dat vormt een aanwijzing voor een voortzetting naar beneden. Het is echter in handen van de Amerikaanse markten of die voortzetting er morgen daadwerkelijk komt.

Resumerend: 

We zagen een buitenproportionele daling vandaag, veroorzaakt door nieuws uit Oekraïne dat viel in een voordien stevig opgeklopte markt. Ik schreef regelmatig over de tactieken die daarvoor werden gebruikt, daar zal ik het nu niet meer over hebben. Wat ik wel wil zeggen is dat dit is wat je krijgt als je zoveel lucht in de markt pompt dat er geen verband meer is tussen de economische realiteit en het koersverloop. Een kleine aanleiding is dan genoeg om de boel ongenadig onderuit te laten gaan. De daling heeft de vlag in de daggrafiek ongeldig gemaakt en de index onder de middellijn van de Bollinger Bands gebracht. Het kan op grond hiervan van een vervolg naar beneden komen. Een daling onder 386,7 zou een voortgang naar 384,9 of 379,5 geven. Het slot lag in de daggrafiek echter bij het 61,8% niveau en dat wil zeggen dat er morgen dus eventueel toch nog een bodem zou kunnen ontstaan. Die komt er in het geval van een terugkeer van de index in de vlag q-q' in de uurgrafiek, een patroon dat nu nog op een neerwaarts vervolg wijst.

En dan nog dit...

Vanavond zal mijn interesse uitgaan naar de manier waarop de Amerikaanse markten omgaan met de ontwikkeling. De S&P500 is namelijk teruggekeerd onder de vorige week doorbroken grens van 1850 punten en ik ben benieuwd of daar nog een opwaartse reactie op komt.

  • De S&P500 futures schoten om 18.13u in één minuut plots met bijna zes punten en toegenomen volume naar boven. Het zijn vorig en dit jaar steeds die futures geweest die werden gebruikt om herstelbewegingen en doorbraken te creëren. Ik kijk daarom met argusogen naar de ontwikkeling, want ik wil ter voorbereiding van morgen uiteraard weten of dit wellicht een basis voor herstel wordt. 
  • Dat volg ik aan de hand van het verloop ten opzichte van de vorige week doorbroken grens van 1850 punten, een niveau waar de S&P500 normaal gesproken onder zal blijven. De doorbraak van vorige week donderdag is immers een valse beweging geworden. Zeker ben ik daar echter niet van, mede gezien het feit dat de index het 23,6% niveau van de laatste stijging heeft bereikt. In een sterke markt ontstaat daar nog wel eens een enkele keer een bodem. Technisch gezien is een daling naar het 38,2% niveau 1820 of lager nochtans de meest logische stap. Of de S&P500 die stap zet hangt af van het succes dat partijen als de koper die om 18.13u actief werd vanavond eventueel nog weten te boeken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 3 mrt 2014, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 mrt 09.15u: Forse daling van onze beursindex

3 mrt 10.00u: AEX-index is het gap in gegaan

3 mrt 11.00u: Top bij 38,2% Fibonacci niveau

3 mrt 12.00u: Beursgraadmeter verder gedaald

3 mrt 14.00u: Herstel door stijging S&P500 futures

3 mrt 15.00u: Hoogste punt bij 38,2% Fibonacci

Bitcoin in dalende trend (column voor beursplaza)

3 mrt 16.00u: AEX gestegen naar het 50% niveau

3 mrt 17.00u: Wat aarzeling in het koersverloop

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven