ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090614

  • Er is nauwelijks handel op Tweede Pinksterdag en daar hebben kopers op een berekenende wijze gebruik van gemaakt. Ze hebben een uitbraak naar boven uit het kanaal q-q' tot stand gebracht, iets waar bij dunne handel niet veel voor nodig is. Wat het gewiekst maakt is dat zij dit vlak voor het sluiten van de handel deden, een uitermate slim gekozen moment. De beweging kan dan immers niet meer worden teruggedraaid. De beurs drijft tegenwoordig overigens op dit soort slimmigheden, maar dat terzijde.

  • Morgen is allereerst relevant of de AEX-index boven het kanaal blijft. Lijn q' ligt morgen ter hoogte van het slot van vandaag en we kunnen dus eenvoudig vaststellen of de graadmeter al dan niet boven het kanaal blijft. Handhaving boven het kanaal is nodig willen we uit gaan van een voortzetting naar boven. Een terugkeer binnen het kanaal zou beteken dat er toch nog een beweging naar of in de richting van de onderkant van het kanaal komt.

  • Er is een klein gap ontstaan tussen de candle van afgelopen vrijdag en die van vandaag. Het is dermate klein dat ik er niet zeker van ben dat het nog gesloten gaat worden. Veel openstaande posities zullen er immers niet meer zijn rond dat stukje overgeslagen gebied, waardoor de aantrekkingskracht klein zal zijn. Ik wacht maar af of we nog teruggaan.

  • Een voortzetting naar boven zou inhouden dat we verder gaan richting 423, het Fibonacci niveau dat ik afgelopen vrijdag besprak.

AEX daggrafiek BB 090614

  • De candle van vandaag staat in zijn geheel boven de Bollinger Bands, waardoor het de tweede dag is dat we boven deze banden sluiten. We dienen rekening te houden met een eventuele terugkeer binnen de banden. Lastig is dat de index morgen terug kan keren, maar dat daar ook nog een dag overheen kan gaan. Zeker van een daling kan ik dus helaas niet zijn, ik moet me beperken tot de opmerking dat de kans op een daling groot is.

AEX uurgrafiek 090614

  • Steun lag er vandaag rond 414,2. Zou de index terugkeren onder lijn q' en door 414,2 zakken dan is er alsnog sprake van topvorming. In dat geval gaan we het gap sluiten dat vanmorgen ontstond, iets waarvoor een daling naar 413,5 of lager nodig is. Daar kan dan eventueel steun liggen. Bij een daling onder de stippellijn rond 413,3 ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus, waarvoor ik dan in mijn updates gebruik zal maken van nieuwe Fibonacci lijnen.

AEX kwartiergrafiek 090614

  • In de kwartiergrafiek ziet u hoe laat in de handelsdag de doorbraak tot stand kwam. Een tactisch uitermate goed gekozen moment, want de kopers verzekerden zich met deze timing immers op gehaaide wijze van een doorbraak. Laten we morgen kijken of de markt voortbouwt op deze handige zet. Komt de AEX onder 414,2 dan is dat niet het geval.

Resumerend: 

Er zullen niet veel grote partijen aanwezig zijn geweest vandaag, maar zij die actief waren hebben uitermate gewiekst gebruik gemaakt van het lage volume. Er werd kort voor het sluiten van de markt namelijk een uitbraak naar boven uit het stijgend trendkanaal q-q' tot stand gebracht. Het zou logischer zijn geweest als er een top zou zijn ontstaan bij de lijn, maar het verliep anders door gehaaid handelen kort voor het slot. Er kwam een uitbraak naar boven uit het kanaal q-q'. Morgen ga ik kijken of de beursgraadmeter boven het kanaal blijft. Dat is eenvoudig na te gaan, want de bovenkant ervan ligt morgen rond het slot van vandaag. Keert de index terug onder lijn q' en komt er een daling onder 414,2 dan hebben we alsnog topvorming. De AEX gaat dan naar 413,5 of lager, om het kleine gap te sluiten dat vandaag ontstond. Het zou ook van een daling naar of in de richting van de onderkant van het kanaal q-q' kunnen komen. Blijft de Amsterdamse graadmeter in tegenstelling met het voorgaande boven lijn q' dan blijft de uitbraak uit het kanaal gehandhaafd, in welk geval we verder gaan richting 423 uit mijn slotanalyse van  afgelopen vrijdag. We moeten dan wel voortdurend rekening houden met een daling, want de index zal een dezer dagen terug moeten keren binnen de Bollinger Bands.

En dan nog dit...

In de Duitse DAX zagen we niet zo'n beweging als in de AEX, die index is groter en dus ook bij laag volume wat moeilijker te besturen. Er staat een patroon in de daggrafiek van de graadmeter dat normaliter zal resulteren in een daling.

  • Het patroon waar het om gaat is de wig o-o', in het Engels een rising wedge. Bij zo'n wig doet zich veelal een uitbraak naar beneden voor, al zagen we vorige week in de S&P500 dat er ook uitzonderingen zijn. Het patroon is af bij een doorbraak naar beneden door lijn o, in welk geval er een correctie komt. Het wordt dan letten op de volgende wig, die bestaand uit de lijnen n en o'. Ook daar zou zich dan een uitbraak naar beneden voor moeten doen. Breekt de DAX daarentegen naar boven door lijn o' dan verliezen beide wiggen hun waarde en blijft de Duitse index op de weg naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 9 jun 2014, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 jun 09.15u: Uitbraak uit het korte termijn kanaal

9 jun 10.00u: Lijn is afgelopen uur vrijwel bereikt

9 jun 11.00u: Bovenkant kanaal dient nu als steunlijn

9 jun 12.00u: AEX ging zijwaarts het afgelopen uur

9 jun 14.00u: Bovenkant kanaal daggrafiek bereikt

9 jun 15.00u: Kopers reageerden op daling onder lijn

9 jun 16.00u: AEX opnieuw bij de weerstandslijn

Royal Dutch Shell: Al weken strijd rond top 2011 Ä29

9 jun 17.00u: Index staat nog dichtbij weerstandslijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven