ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150114

  • U zult midden in een beursweek niet vaak een weekgrafiek als eerste grafiek aantreffen in een slotanalyse. De week is immers nog niet afgelopen en de candle van deze week daarom nog niet af. Vandaag maak ik een uitzondering. Ik wil u namelijk laten zien dat de AEX-index vandaag lijn w bereikte, de bovenzijde van de wig v-w die deze week rond 408,8 loopt. Normaliter zal een lijn als deze weerstand vormen en zet de index een daling in, maar in dit geval twijfel ik. Weerstandslijnen en -niveaus roepen namelijk haast per definitie extra vraag op, er wordt in de markt steevast extra gekocht om de AEX dergelijke lijnen of niveaus uit te doen nemen. Dat gebeurt door middel van handel in FTI's, soms zelfs voorbeurs. Zouden we morgen boven lijn w openen dan zal me dat dan ook niet verbazen, want het is gezien het belang van de lijn goed denkbaar dat hierop wordt gestuurd. Een doorbraak zou namelijk een voortzetting naar 423 inhouden, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195. De beurs wordt met name bevolkt door partijen die winst maken bij een stijgende markt, dus velen hebben hier belang bij. Afijn, morgen maar zien wat het wordt. Gebruikelijk bij het patroon is dat er een daling naar de onderzijde van de wig komt (hier lijn v), gevolgd door een uitbraak naar beneden. Overigens telt uiteraard de stand van vrijdagavond voor de vraag of er een doorbraak is, we krijgen dus nog twee boeiende beursdagen deze week.

AEX daggrafiek 150114

  • In de daggrafiek werd lijn w wel doorbroken, maar de weekgrafiek telt vanwege het langere tijdsvenster het zwaarst. Lijnen in grafieken met een verschillend tijdsinterval zijn helaas niet altijd op dezelfde manier te tekenen. Ik let de komende dagen op de grens 408,8, want die is vrijdagavond bepalend voor het antwoord op de vraag of we een doorbraak hebben of niet.

  • Komt er geen vervolg naar boven dan zou een achtereenvolgende daling onder 400,5 en 399,1 een kentering inhouden. Dit is wat je vanuit historisch perspectief gezien zou verwachten in deze situatie.

AEX daggrafiek BB 150114

  • De Bollinger Bands bieden ondertussen nog alle plaats voor zowel een ruime beweging omhoog als een ruim verloop naar beneden. De bovenste lijn is hier immers de eerste en enige potentiŽle weerstandslijn, de middellijn de eerst mogelijke steunlijn.

AEX uurgrafiek 150114

  • De afgelopen tijd figureerde het stijgend kanaal a-a' in deze grafiek. Nu beide lijnen zijn doorbroken zal ik deze lijnen morgen verwijderen, ze hebben geen functie meer.

  • Wel een functie heeft lijn e. Zolang we boven deze lijn koersen is de koersontwikkeling positief en liggen we op het spoor van een doorbraak door lijn w in de weekgrafiek.

AEX kwartiergrafiek 150114

  • Gisteren ontstond in de kwartiergrafiek de vlag d-d', een patroon met een koersdoel van ongeveer 410 punten. Dat wordt mijn eerste richtpunt zou de top rond 408,9 van vandaag uitgenomen worden.
  • Bij een eventuele daling onder lijn e zou de markt op zoek moeten naar een volgend steunniveau. Ik wil daar echter pas op in gaan in het geval die ontwikkeling er daadwerkelijk is, u leest er dan meer over in mijn updates.

Resumerend: 

De AEX staat op een cruciaal niveau, namelijk op lijn w in de weekgrafiek die deze week rond 408,8 is te vinden. Een lijn als deze, de bovenste lijn van een wig, dient normaal gesproken als weerstandslijn. Je zult veelal een daling naar de onderkant van de wig en een uitbraak naar beneden zien. In deze tijd, waarin er met FTI's actief wordt gestuurd en doorbraken worden geforceerd die er vroeger niet zouden zijn gekomen, ben ik er echter niet zeker van dat we zo'n daling krijgen. Ik wacht het maar af. Een doorbraak zou een voortzetting naar 410 of 423 brengen, mits we morgen en overmorgen boven 408,8 blijven. Komt er morgen echter een daling dan wordt het verloop ten opzichte van de grenzen 400,5 en 399,1 relevant. Een daling onder die niveaus zou dan namelijk een kentering betekenen in het tot dusverre zo sterke koersverloop van onze beursbarometer.

En dan nog dit...

We bevinden ons in een tijd waarin er zich technisch uiterst ongewone ontwikkelingen voordoen, zoals bijvoorbeeld in de daggrafiek van de Eurostoxx50.

  • De Eurostoxx50 brak gisteren aanvankelijk naar beneden uit de wig die in de voorafgaande weken was gevormd. De index keerde vervolgens echter nog dezelfde dag terug binnen het patroon en brak daar vandaag met grote kracht naar boven uit. Dit is overigens niet de enige grafiek met zo'n historisch/technisch ongebruikelijke koersontwikkeling, ook in grafieken van andere indices zie je vreemde ontwikkelingen. Een verklaring heb ik helaas niet. Ik stel in ieder geval vast dat de daling in bovenstaande grafiek zeer snel werd gepareerd en omgezet in een uitbraak naar boven. Daarmee is de stijgende trend van deze index behouden gebleven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 15 jan 2014, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 jan 09.15u: Opnieuw hogere opening van AEX

15 jan 10.00u: Index staat bij weerstandslijnen

15 jan 11.00u: Markt is bezig met sluiten van gap

Steunlijn euro nog intact (analyse valutaplaza)

15 jan 12.00u: Bodem bij 38,2% Fibonacci niveau

15 jan 14.00u: Dubbele top in onze kwartiergrafiek

15 jan 15.00u: Markt klaar voor vervolg naar boven

Air France-KLM: Hogere bodem plus een doorbraak

15 jan 16.00u: Weer versnelling bij weerstandslijnen

15 jan 17.00u: 408,8 tot nog toe niet doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven