ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270214

  • De driehoek die ik gisteren tekende in de daggrafiek is overgegaan in een vlag, het patroon gevormd door de lijnen m en k'. Het was een van de mogelijkheden waar ik gisterenavond over schreef. De vlag is net als de driehoek een voortzettingspatroon en dat wil zeggen dat onze aandelenmarkt ondanks de daling die zich aanvankelijk voordeed nog steeds een vervolg naar boven nastreeft. Voor dat vervolg moet er dan uiteraard eerst een uitbraak naar boven uit de vlag worden gerealiseerd, zodat het patroon wordt afgerond. Dat heeft morgen mijn aandacht. Een uitbraak gevolgd door een doorbraak door toppen rond 402,5 zou een vervolg geven naar 404,9, 408,9 of lijn w.

  • Een eventuele uitbraak naar beneden zou de vlag ongeldig maken. Dit is niet onmogelijk in het licht van de uitbraak naar beneden uit de driehoek van vandaag.

  • Ik heb de lijnen m en k' overgenomen in de uurgrafiek, zodat we aan de hand van die grafiek kunnen volgen wat het verloop ten opzichte van de onder- en bovenkant van de formatie wordt.

AEX daggrafiek BB 270214

  • Het laagste punt van de dag staat bij de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle steunlijn die ervoor kan zorgen dat de opwaartse trend gehandhaafd blijft. De lijn moet dan wel steun blijven geven.

AEX uurgrafiek 270214

  • De AEX keerde vanmiddag terug bij de stippellijn rond 398,8, wat als voormalig steunniveau gezien moet worden als een potentiŽle hindernis. Hetzelfde geldt ook voor de stippellijn rond 399,4. Een eventuele doorbraak door beide grenzen zou de index naar lijn k' doen gaan. Daar zou vervolgens een uitbraakpoging plaatsvinden, dat neem ik in ieder geval aan. 

  • Daalt de beursgraadmeter dan kan dat eventueel resulteren een daling naar lijn m. Bij een terugkeer naar die lijn let ik op een mogelijke uitbraak naar beneden. In de grafiek ziet u rond 393,7 een eerste doel, het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 379,5 - 402,5. Andere mogelijke doelen zouden zijn het 50% niveau rond 390,1 of het 61,8% niveau rond 388,3.

AEX kwartiergrafiek 270214

  • De lijnen van de vlag uit de daggrafiek ziet u niet meer terug in de kwartiergrafiek. Lijnen uit een daggrafiek laten zich namelijk niet goed overnemen in een kwartiergrafiek. De hellingshoek van een lijn in een kwartiergrafiek wordt namelijk bepaald door het moment waarop een top of een bodem ontstaat. Het maakt daarvoor verschil of dat in het begin of het einde van de dag gebeurt. Dat maakt dat lijnen lastig over te nemen zijn. In een uurgrafiek wil ik dat nog wel doen, in een kwartiergrafiek over het algemeen niet meer. Ik volg de stappen ten opzichte van die lijnen uiteraard wel.
  • De markt is de dag met een stijging geŽindigd, zoals dat ook de voorgaande beursdagen het geval was. Er gaat dag na dag een positieve invloed uit van het Amerikaanse koersverloop in de tweede helft van onze middag. De markt behoudt op deze wijze haar optimisme.

Resumerend: 

De driehoek van gisteren in de daggrafiek is overgegaan in een vlag, een patroon met dezelfde betekenis. Onze aandelenmarkt streeft nog steeds naar een opwaarts vervolg. Dit komt er als er een uitbraak naar boven en een doorbraak door 402,5 wordt gerealiseerd. De AEX zou dan naar 404,9, 408,9 of lijn w in de daggrafiek gaan. Weerstand kan er binnen de vlag overigens nog zijn rond 398,8 of 399,4. Komt er een uitbraak naar beneden uit de vlag dan wordt dat patroon net als de driehoek van gisteren onbruikbaar. Mogelijke doelen zijn dan 393,7, 390,1 of 388,3.

En dan nog dit...

In een van Europa's slechtst presterende economieŽn, de Franse, gaan beleggers onverminderd uit van een vervolg naar boven.

  • Dat men nog steeds aanstuurt op een vervolg naar boven blijkt uit het koersverloop ten opzichte van de vorige week doorbroken toppen uit november en december van vorig jaar. Er is een hammer gevormd waarvan de onderkant vlak boven de stippellijn door die toppen ligt. Die stippellijn ziet u rond 4350. Een hammer is een potentieel bodempatroon, er blijkt uit dat er kooplust was bij de doorbroken grens. Franse beleggers nemen dus aan dat de CAC40 verder zal stijgen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 27 feb 2014, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 feb 09.15u: Uitbraakpoging aan bovenkant wig

27 feb 10.00u: Stijging maakte patronen ongeldig

27 feb 11.00u: De markt toont zich uitermate grillig

27 feb 12.00u: Stemming op de markt is niet goed

27 feb 14.00u: Voorzichtig herstel in Amsterdam

27 feb 15.00u: Kanaal met divergerende lijnen

27 feb 16.00u: Vlag voortgekomen uit de stijging

27 feb 17.00u: S&P500 futures omhoog, AEX mee

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven