ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 080814

  • Opnieuw een rode candle deze week, de AEX leverde 2,1% in. Het bracht de aandelengraadmeter iets onder de bodem rond 391,3 van april van dit jaar. Om nog een wetenswaardigheid te noemen, we staan nu 2,8% onder de slotstand van vorig jaar.

  • De eerstvolgende steunlijn waar we nu mee te maken hebben is lijn u. Het is een lijn die bodems uit juni 2012 en juni 2013 met elkaar verbindt en een potentiŽle steunlijn. Ik ga de komende week vanzelfsprekend kijken of de AEX-index naar die lijn gaat, want dat is een reŽle mogelijkheid. Bereikt de graadmeter die lijn inderdaad dan volg ik of er een bodem wordt ontwikkeld.

AEX daggrafiek 080814

  • Uit de daggrafiek blijkt dat de daling vandaag gepaard ging met de vorming van een gap. Dit ligt tussen 391,8 en het laagste punt van gisteren 394. Zou de markt gaan pogen dit gap te sluiten dan kan er eventueel weerstand liggen ter hoogte van het laagste punt  van afgelopen woensdag 393,4. Daar zou bij een stijging eventueel dus nog een top kunnen ontstaan.

  • Naar beneden zagen we bij de weekgrafiek al wat het doel zou zijn bij een voortzetting onder 388,1, dat is lijn u.

AEX daggrafiek BB 080814

  • De hele candle van vandaag staat onder de Bollinger Bands. John Bollinger heeft in een van zijn boeken aangegeven hoeveel slotstanden er gemiddeld binnen deze banden vallen. Dat lag rond 88%. Elke stand erbuiten vormt dus aanleiding om rekening te houden met een terugkeer binnen de banden, eenvoudigweg omdat de overgrote meerderheid erbinnen valt. Vervelend is dat je niet kunt zeggen wanneer dat gebeurt. Je zult dus voortdurend rekening moeten houden met zo'n terugkeer, waar in dit geval een stijging voor nodig is.

  • Combineer ik dit gegeven met het nog te sluiten gap dan ligt de veronderstelling voor de hand dat we aanstaande maandag een stijging te zien krijgen.

AEX uurgrafiek 080814

  • Zo eenvoudig als ik het in het vorige punt stelde ligt het evenwel niet. Er staat namelijk een nog niet afgeronde vlag in de grafiek en dat maakt een daling juist tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Het patroon verliest zijn waarde bij een uitbraak naar boven, zolang die er echter niet is moeten we op grond van dit patroon uit gaan van een vervolg naar beneden. Het doel zou ongeveer bij 382,3 komen te liggen, dus dit patroon suggereert dat de beursindex door lijn u uit week- en daggrafiek zou zakken. Daar wil ik vooraf niet op speculeren, dus ik richt me bij een eventuele uitbraak naar beneden op die lijn. Deze loopt aanstaande maandag een fractie onder 385. Dat ronde getal neem ik dus bij een voortzetting omlaag als doel.

AEX kwartiergrafiek 080814

  • Een uitbraak naar boven zou de vlag daarentegen onbruikbaar maken. De markt zou dan het gap gaan sluiten met een stijging naar 394 of hoger. Zoals ik bij de daggrafiek opmerkte dienen we dan rond 393,4 op te letten op eventuele topvorming, net als rond 394 als we daar naar toe gaan uiteraard.

Resumerend: 

De AEX is deze week opnieuw gedaald en lijkt onderweg naar lijn u in week- en daggrafiek, de eerstvolgende potentiŽle steunlijn die aanstaande maandag een fractie onder 385 ligt. Wordt de vlag j-j' die we in de uur- en kwartiergrafiek zagen afgerond met een uitbraak naar beneden dan neem ik daarom 385 als doel. Uit de grafiek met Bollinger Bands blijkt echter dat we rekening dienen te houden met een eventueel herstel. Dat komt er als er een uitbraak naar boven uit de vlag tot stand komt. De AEX sluit dan met een stijging naar 394 of eventueel hoger het gap van vanmorgen, dat veronderstel ik althans. Rond 393,4 kan er dan nog wel weerstand liggen, daar kijk ik dus of er wellicht een top komt te staan. Bereikt de index 394 dan doe ik daar hetzelfde, want ook dat is een potentiŽle barriŤre.

En dan nog dit...

Vorige week vrijdag vertelde ik u te gaan volgen wat de DAX ten opzichte van voorgaande bodems ging doen, vandaag een eerste verslag.

  • De DAX bereikte deze week de bodem met het cijfer 3, maar zakte daar niet doorheen. Dit houdt in dat bodemvorming volgende week in principe mogelijk is. Komt het daarentegen van een doorbraak naar beneden (onder 8900) dan betekent dat de afronding van de omgekeerde rechthoekige driehoek gevormd door lijn p en de stippellijn net onder 9000. Dit zou een doel van ongeveer 7900 punten geven. Nu maar afwachten welke optie het wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 8 aug 2014, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 aug 09.15u: Meteen doorbraak door lagere opening

8 aug 10.00u: Vier rode candles in eerste uur AEX

8 aug 11.00u: Klein herstel nadat er wat rust kwam

8 aug 12.00u: Na lagere top nu een hogere bodem

TNT Express: Aan daling bezig vanaf bovenkant wig

8 aug 14.00u: S&P500 futs wijzen op hogere opening

8 aug 15.00u: AEX ging mee omhoog met futures VS

Unibail: Gedaald, terug onder eerder doorbroken grens

8 aug 16.00u: Vlag in ontwikkeling in de AEX-index

8 aug 17.00u: Onderkant vlag in wording was steun

 

Agenda van maandag 4 aug t/m vrijdag 8 aug 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven