ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 290814

 • De kalendermaand augustus is nog niet afgelopen, maar de beursmaand augustus wel. Daarom begin ik deze analyse met de maandgrafiek. Onze beurs heeft een positieve maand achter de rug, wat te zien is aan de groene candle die als laatste candle is ontstaan. De candle heeft het lichaam bovendien aan de bovenkant en de binnenkant van de candle is wit. Hieruit blijkt dat de index niet alleen terug is gekomen van een daling, maar vervolgens ook de beginstand van deze maand ruim heeft gepasseerd. Hier staat in potentie een bodem, wel moet dat de komende maand nog bevestigd worden.

AEX weekgrafiek 290814

 • De positieve ontwikkeling komt ook tot uiting in de weekgrafiek, waarin een derde groene candle is neergezet. De stippellijn rond 408,8 had weerstand kunnen vormen, maar werd moeiteloos doorbroken. Stijgt de aandelengraadmeter verder dan zijn er drie mogelijke doelen. Het gaat achtereenvolgens om de toppen rond 419,6 en 419,9, de dalende lijn b door toppen uit 2000 en 2007 in de buurt van 422 en het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 rond 423. Bij elk van deze doelen kan eventueel weerstand liggen en dus mogelijkerwijs een top volgen.

 • Vanzelfsprekend kijk ik de komende weken ook of er wellicht een lagere top onder die op 419,9 wordt gevormd. De vorming van een lagere top zou immers toch nog in een negatieve ontwikkeling kunnen resulteren.

AEX daggrafiek 290814

 • De vandaag in de daggrafiek gevormde candle is een hammer, waarvan de onderkant bij de stippellijn rond 410,4 ligt. Het laagste punt ervan is 410,1. Een hammer is een potentieel bodempatroon, dat echter nog wel bevestiging nodig heeft. Volgt er komende maandag een stijging dan wordt het pas daadwerkelijk een bodem.

 • De stippellijn rond 410,4 is een stippellijn door toppen van vorige maand. De poging van de markt om hier een bodem neer te zetten komt neer op een poging om van oude weerstand nieuwe steun te maken. Als deze steun blijvend is dan betekent dat een vervolg naar boven. Het hoogst bereikte punt deze week was 413,6. Een doorbraak door dat niveau houdt een vervolg omhoog in, de AEX gaat dan verder in de richting van de besproken toppen rond 419,6 en 419,9.

 • Bij een eventuele daling onder 410,4 daarentegen wordt de hammer waardeloos. In dat geval kijk ik of er bij het niveau 408,8 eventueel steun komt te liggen. Dit is de grens die we bij de weekgrafiek zagen. Verder naar beneden kijk ik pas mocht dat niveau doorbroken worden. Dan ga ik aan het werk met nieuwe Fibonacci niveaus.

AEX daggrafiek BB 290814

 • De trend in de Bollinger Bands is door de winst van een kwart procent die de beursindex vandaag boekte uiteraard nog steeds naar boven gericht. De AEX kan in theorie door naar de bovenste lijn van deze indicator.

 • De afgelopen dagen vergeleek ik de vorm van de stijging in maart met de vorm van het koersverloop van deze maand. Deze vergelijking leert ons dat het aanstaande maandag ook van een daling zou kunnen komen. Een bewijs is dit echter niet, dat moge duidelijk zijn.

AEX uurgrafiek 290814

 • Onze aandelenmarkt zette in de laatste fase van de handelsdag een ware sprint in. Dit gaf een lange groene candle, waarmee alle candles werden goedgemaakt die vandaag voor een daling zorgden. De bijzondere sprint ziet u in de kwartiergrafiek hieronder nog beter.

AEX kwartiergrafiek 290814

 • Het was een indrukwekkende en miraculeuze beweging, die om kwart voor vijf startte. Een verlies van een half procent werd in een paar candles omgezet in een winst van een kwart procent. Behalve een stijging van de S&P500 futures heb ik geen oorzaak kunnen vinden. Het moet gezien de snelheid van stijgen om een short squeeze zijn gegaan die tot in de slotveiling zijn uitwerking had.

Resumerend: 

We hebben een positieve maand achter de rug, de candle in de maandgrafiek wijst op een vervolg naar boven. In de weekgrafiek werd de grens 408,8 doorbroken, ook positief. In de daggrafiek ontstond een hammer en dat is eveneens een aanwijzing voor een voortzetting omhoog. Een hammer is namelijk een potentieel bodempatroon. Wordt de top rond 413,6 gepasseerd dan gaat de AEX daadwerkelijk verder naar boven. De weekgrafiek leert ons dat er bij handhaving van de stijgende trend drie mogelijke doelen zijn, dat zijn 419,6/419,9, lijn b rond 422 en het 61,8% niveau in die grafiek rond 423. Bij elk van deze doelen kan eventueel een top worden gevormd, dat moeten we bij hogere standen in de gaten houden. Het laagste punt van vandaag was 410,1. Zakt de index door dit punt dan gaat de hammer verloren als potentiŽle bodem en ga ik kijken of er rond 408,8 wellicht steun ligt. Daar kan dan eventueel een volgende bodem volgen. Mocht de index door 408,8 zakken dan ga ik met nieuwe Fibonacci lijnen aan de slag, maar dat is pas aan de orde als het daadwerkelijk zover is. Vooralsnog toont de markt immers nog steeds een voorkeur voor een vervolg omhoog.

En dan nog dit...

De DAX vond steun bij de onderkant van een patroon dat ik onlangs tekende, daarom eindig ik vandaag met deze index.

 • De DAX vond vandaag steun op de onderkant van het kanaal q-q', een patroon dat een potentiŽle vlag is. Komt er een uitbraak naar beneden  dan wordt deze vlag afgerond en hervat de DAX de daling die vooraf ging aan de vorming van dit patroon. Dit is in algemene zin de meest waarschijnlijke ontwikkeling. 
 • Ook in deze grafiek is er echter een hammer neergezet, een candle die een aanwijzing vormt voor hogere standen. Duitse beleggers zijn dus nog niet zover dat zij al in meerderheid aan het verkopen slaan. Zij zien gezien de candle van vandaag nog steeds mogelijkheden voor een volgende beweging naar boven van hun beursgraadmeter. Ik kijk met spanning aan hoe dit volgende week afloopt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 29 aug 2014, 18.36u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

29 aug 09.15u: Slecht cijfer, maar positieve start

29 aug 10.00u: Lijn m' vormt tot nog toe weerstand

29 aug 11.00u: Door daling is patroon nu ongeldig

29 aug 12.00u: Daling gevolgd op inflatiecijfer EU

BAM: Koers richting bodems uit jaren 1995 -1996

29 aug 14.00u: AEX na stijging opnieuw omlaag

29 aug 15.00u: Verder gedaald naar 76,4% niveau

29 aug 16.00u: Na opleving terug bij 76,4% grens

29 aug 17.00u: Beursindex nog wat verder gedaald

 

Agenda van maandag 25 aug t/m vrijdag 29 aug 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven