ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070814

  • De AEX-index stond vandaag lange tijd op een kleine winst, maar verloor uiteindelijk toch nog bijna 0,8% ten opzichte van het slot van gisteren. De hammer van gisteren werd hierdoor niet bevestigd als bodem. De dalende trend bleef in stand en een voortzetting naar beneden ligt voor de hand. Mogelijke doelen bij een daling onder het laagste punt van gisteren 393,4 zijn 392,7, 391,8 of 391,3, punten waar in april en mei bodems ontstonden. Een daling naar 391,3 is het meest waarschijnlijk.

AEX daggrafiek BB 070814

  • De enige bedenking hierbij wordt geleverd door de daggrafiek met Bollinger Bands. Het slot van vandaag ligt onder de banden en dat wil zeggen dat we weer rekening moeten houden met een eventuele stijging waarmee de index terugkeert binnen de indicator. Dat kan echter ook nog een paar dagen duren en dat maakt de zaak ingewikkeld. Soms keert een graadmeter de volgende dag terug, een andere keer gaat er wat tijd overheen voordat dat gebeurt. Ik moet dus op mijn qui-vive zijn.

AEX uurgrafiek 070814

  • Gisteren vertelde ik u over de omgekeerde rechthoekige driehoek met lijn h als onder- en de stippellijn rond 399,1 als bovenkant. Het kan zowel een omkeer- als voortzettingspatroon worden. Het wachten is op een uitbraak, opdat we weten welk van de twee het wordt.

  • Een uitbraak naar boven zou een koersdoel van 404,8 geven, bepaald met de hoogte van het patroon.

  • Bij een uitbraak naar beneden kun je bij dit patroon geen koersdoel uitrekenen, dat zouden we dus op een andere manier moeten bepalen. Lijn h nadert overigens de grens 391,3 die bij de daggrafiek ter sprake kwam, een interessant gegeven. Een uitbraak naar beneden zou meteen een doorbraak door dit niveau inhouden. 

AEX kwartiergrafiek 070814

  • Bij het bestuderen van de kwartiergrafiek komt meteen de gedachte bij me op dat beleggers zenuwachtig zijn. De AEX gaat maar omhoog en omlaag, de markt verandert voortdurend van gedachte. Dit is inherent aan de driehoek waarover ik bij de uurgrafiek schreef. De uitslagen naar boven en beneden worden bij dit patroon groter naarmate de tijd vordert. De lijnen lopen immers uit elkaar. Daaruit blijkt strijdlust van zowel kopers als verkopers, maar ook nervositeit. De strijd duurt voort tot er een uitbraak is en een van beide kampen capituleert.
  • Het laagste punt van de dag was 394. Zakt de index door dit niveau dan volgt een daling naar de bodem van gisteren 393,4 of lager (391,3 of lijn h).
  • Stijgt de AEX morgen dan kunnen we gaan kijken naar het verloop ten opzichte van de grens 399,1. Wordt die immers bereikt dan maakt dat een uitbraak naar boven mogelijk.

Resumerend: 

De markt is nerveus, dat blijkt uit de op- en neergaande bewegingen van onze AEX-index. Deze bewegingen spelen zich af binnen de omgekeerde driehoek in de uurgrafiek, een patroon dat bestaat uit de stippellijn op 399,1 en lijn h. Het kan zowel een omkeer- als een voortzettingspatroon zijn. De richting van de uitbraak is bepalend hiervoor. Breekt de AEX naar boven uit dan is het een omkeerpatroon, dat dan een koersdoel van 404,8 meekrijgt. Verlaat de index de driehoek aan de onderkant dat wordt het een voortzettingspatroon, neerkomend op een voortzetting van de beweging omlaag. Het laagste punt van de dag was 394, komen we daaronder dan gaat de index naar 393,4 of lager (391,3 of lijn h). Wordt lijn h bereikt dan is de kans op een neerwaartse doorbraak van die lijn groot. Loopt de index morgen op dan kijk ik of de grens 399,1 wordt bereikt. Als dat namelijk het geval is dan is de kans op een uitbraak naar boven groot.

En dan nog dit...

Een beursindex die de laatste dagen erg snel daalt is de Italiaanse. De berichten dat de Italiaanse economie krimpt gaan beleggers niet in de koude kleren zitten.

  • Er staat een toppatroon in de grafiek van de Italiaanse FTSE/MIB, een groot hoofd en schouders patroon om precies te zijn. Kwam dit patroon jaren niet voor, nu zien we het overal. Het patroon in de grafiek hierboven blijft geldig zolang de index onder lijn c blijft. Het koersdoel ligt net onder de grens van 18.000 punten. De index gaat tot dusverre zoals u ziet met gezwinde spoed in die richting, wat overigens niets zegt over het vervolg van de komende dagen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 7 aug 2014, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 aug 09.15u: Markt is dag met daling begonnen

7 aug 10.00u: AEX gedaald naar het 61,8% niveau

7 aug 11.00u: Omhoog vanaf 61,8% Fibonacci grens

7 aug 12.00u: Lagere top onder die van gisteren

7 aug 14.00u: Tweemaal bodem bij het 50% niveau

Royal Dutch Shell: De vaart is er de laatste tijd uit

7 aug 15.00u: Top 397,2 uitgenomen, 398,1 niet

SBM Offshore: Het aandeel staat in de gevarenzone

7 aug 16.00u: Doorbraakpoging leverde een top op

7 aug 17.00u: AEX terug bij bodem van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven