ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010414

  • De beurs kende vandaag nogmaals een positieve dag, de zesde op rij inmiddels. De AEX boekte 0,6% winst en brak door de stippellijn rond 404,9. Hierdoor is in deze grafiek alleen de stippellijn door de januaritop rond 408,9 over als mogelijk weerstandsniveau. Daarboven zouden we voor deze maand aan 423 moeten gaan denken, zoals u gisterenavond in mijn slotanalyse heeft kunnen lezen. Afijn, laten we eerst volgen of 408,9 bereikt en doorbroken wordt, want dat is morgen het belangrijkst.

AEX daggrafiek BB 010414

  • De Bollinger Bands staan een voortzetting naar 408,9 in ieder geval niet in de weg. Hier is een stijgende trend ontstaan, een trend waarin de index en de bovenste lijn van de indicator in principe samen naar boven op kunnen trekken. Helaas vormt de indicator hier een garantie voor, dat is wel jammer.

AEX uurgrafiek 010414

  • De uurgrafiek toont ons een wig, namelijk het patroon j-j'. Dit patroon kan resulteren in topvorming, namelijk als er een uitbraak naar beneden tot stand komt. Een uitbraak naar boven zou de wig nochtans ongeldig maken en een voortzetting naar 408,9 of eventueel hoger inhouden.

AEX kwartiergrafiek 010414

  • Binnen de wig j-j' is er sprake van een afgeronde vlag, dat patroon is in de slotveiling afgemaakt met een voorzichtige uitbraak naar boven. Het patroon geeft aan dat er in de markt wordt uitgegaan van een voortzetting naar boven, een vlag is immers een voortzettingspatroon. Het is in strijd met de wig j-j' die zegt dat we een daling krijgen. Het koersverloop moet morgenochtend uitsluitsel geven.
  • Een daling onder lijn j en het potentieel steunniveau 404,9 zou topvorming betekenen en waarschijnlijk een gang naar 402 of lager. Het is waarschijnlijk dat het gap dat gisteren open bleef dan namelijk alsnog gesloten wordt.

Resumerend: 

De AEX doorbrak de weerstand rond 404,9 en dat wil in de daggrafiek zeggen dat alleen het niveau 408,9 de beursindex nog af kan houden van een voortzetting in de richting van de grens 423 waarover ik gisterenavond schreef. Daarvoor moet de index dan wel naar boven uit de wig j-j' breken, ik ga morgen dus kijken of die uitbraak naar boven er komt. Het eerste doel zou dan 408,9 zijn. Een uitbraak naar beneden is echter de meest gangbare ontwikkeling bij een wig als deze. Breekt de index naar beneden door lijn j en het vandaag doorbroken niveau 404,9 dan volgt de markt deze bij deze formatie gebruikelijke weg. Ik neem vooralsnog aan dat de AEX dan naar 402 of lager gaat, om het gap van gisteren alsnog te sluiten.

En dan nog dit...

Gisteren vertelde ik u over potentiŽle toppatronen in de DAX, Eurostoxx50 en CAC40, zogenaamde dark cloud covers. De indices zijn vandaag gestegen, waardoor deze potentiŽle toppatronen niet bevestigd en dus ongeldig werden. Voor wat de DAX betreft moet ik hier nog wel aan toevoegen dat er opnieuw een mogelijk toppatroon is neergezet.

  • De candle die vandaag is neergezet in de daggrafiek van de DAX maakt dat er sprake is van een bearish harami. Ook dit type potentieel toppatroon dient bevestigd te worden met een rode candle, alvorens we weten of het daadwerkelijk om een top gaat. De vraag is nu dus of de DAX morgen alsnog een daling inzet, een vraag die morgen beantwoord gaat worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 1 apr 2014, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 apr 09.15u: Tegendruk na een hogere opening

1 apr 10.00u: AEX opnieuw bij weerstandsgrens

1 apr 11.00u: Geen verandering in het beeld

1 apr 12.00u: Hogere bodem, maar direct weer daling

1 apr 14.00u: Tijdens lunch terug naar weerstand

1 apr 15.00u: AEX bij weerstandsniveau gebleven

1 apr 16.00u: Doorbraak gerealiseerd in Amsterdam

Bubbels in wording (column voor Beursplaza)

1 apr 17.00u: Gedaald, maar met vlag in wording

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven