ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050913

  • De beursgraadmeter boekte een winst van een half procent en bereikte met de bovenkant van de vandaag ontwikkelde candle de dalende lijn h. Wordt deze lijn morgen doorbroken dan is dat een verbetering van het beeld, het is zaak te controleren of dat gebeurt. Deze lijn vinden we morgen in de buurt van het slot van vandaag, het zal dus snel te beoordelen zijn of we door de lijn gaan of niet.

  • Wordt de lijn doorbroken dan zijn er drie mogelijke doelen. Dat zijn allereerst het 50% en 61,8% niveau van de daling 380,2 - 362,3 rond 371,3 en 373,4 en vervolgens eventueel de stippellijn rond 374,2 door de eerder al doorbroken top van februari 2011.

  • Blijft de aandelengraadmeter onder lijn h dan kan zich een negatief scenario manifesteren, namelijk als het van een daling onder het laagste punt van gisteren 365,2 zou komen. Dat zou namelijk inhouden dat de AEX retour gaat naar 362,5, waarbij de kans op een neerwaartse doorbraak door dat niveau aanzienlijk zou zijn.

AEX daggrafiek BB 050913

  • Onze beursbarometer nadert de middellijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Dit is een potentiŽle weerstandslijn en de trend in deze indicator blijft negatief zolang de lijn niet doorbroken wordt. Dat heeft morgen mijn aandacht.

AEX uurgrafiek 050913

  • Het hoogste punt van de dag lag op 370,6, bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 375,5 - 362,3. Wordt dat punt overwonnen dan volgt een stijging naar 371,3, 373,4 of 374,2, grenzen die u bij de daggrafiek zag.

AEX kwartiergrafiek 050913l

  • Het beeld in de kwartiergrafiek kent meerdere invalshoeken. De lijnen i en j vormen samen een wig en dat is een patroon waaruit meestal een daling voortspruit. Het vormt een aanwijzing voor een neerwaartse beweging morgenochtend.
  • Lijn i en de stippellijn rond 367,8 vormen samen een omgekeerde driehoek. Die driehoek kan zich zowel als een omkeerpatroon als een voortzettingspatroon ontwikkelen, afhankelijk van de richting van de uitbraak. De index stijgt verder bij een stijging boven lijn i, maar maakt een top op het moment dat de graadmeter door 367,8 zakt. Voor een uitbraak naar boven geeft de driehoek geen koersdoel, voor een uitbraak naar beneden wordt dat op basis van de hoogte van het patroon 365,7. Ik neem aan dat 365,2 dan ook wel bereikt wordt.
  • Tot slot nog een opmerking over de laatste candle. Deze candle is tot stand gekomen in de slotveiling. De AEX steeg in deze veiling met maar liefst 0,7 indexpunt. Euronext staat erbij en kijkt ernaar, maar onderneemt geen actie tegen het steeds vaker voorkomende misbruik van de veiling. Het zou moeten worden aangepakt, want het hoort niet. Zo simpel is het.

Resumerend: 

De AEX bereikte vandaag de dalende lijn h in de daggrafiek. Deze lijn ligt morgen rond het slot van vanmiddag. Worden lijn h en de top rond 370,6 gepasseerd dan hebben we in de grenzen 371,3, 373,4 en 374,2 drie mogelijke doelen. Dat zijn tevens potentiŽle weerstandsniveaus. De wig in de kwartiergrafiek toont ons dat er ook een daling kan volgen. Zou de index daarbij door 367,8 zakken dan wordt de omgekeerde driehoek in de kwartiergrafiek afgerond als toppatroon en volgt een daling naar 365,2. Een eventuele daling daaronder zou de AEX retour doen gaan naar 362,5, een grens die dan ook naar beneden doorbroken zou kunnen worden.

En dan nog dit...

In februari schreef ik een column met de titel Niet afgeronde patronen, waarin ik gewag maakte van het gegeven dat er tegenwoordig bijna geen hoofd en schouders patroon meer wordt afgerond. Komt het er wel, zoals bij de AEX onlangs, dan loop je de kans dat het door een terugkeer boven de neklijn ongeldig wordt gemaakt. Er zijn overigens uitzonderingen zoals de hoofd en schouders patronen in de Eurostoxx50 en CAC40, die zijn nog net geldig gebleven vandaag. Een potentieel hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek werd vanmiddag echter op bekwame wijze afgewend. Vanavond wil ik u laten zien het fenomeen van de niet afgeronde patronen in alle markten bestaat. Kijkt u met me mee naar de daggrafiek van de Hang Seng.

  • Er had eind augustus eigenlijk een hoofd en schouders patroon afgemaakt moeten worden, met de toppen 1 en 3 als schouder en top 2 als hoofd. Er volgde echter een stijging, kopers brachten de Hang Seng terug naar de top die het hoofd had moeten worden. Het patroon zal niet meer ontstaan. Wordt de top rond 22700 gepasseerd dan is het gevaar definitief bezworen. Een verklaring moet ik u schuldig blijven. Mijn vermoeden is dat het met computeralgoritmen te maken heeft die in staat zijn potentiŽle toppatronen als deze te onderkennen en er tegenin te handelen. Dat gaat dan om grote partijen, bijvoorbeeld Amerikaanse zakenbanken. Zo haalt men keer op keer de angel uit het koersverloop, door te kopen op momenten dat een omkeerpatroon dreigt. Ik heb het al vaker opgemerkt, alles draait tegenwoordig om tactiek. Zolang het goed gaat althans, want ik zie dat op een gegeven moment wel weer veranderen.
  • Dan een heel ander punt. In de zomermaanden kon ik vanwege een oogoperatie die ik eind juni onderging niet van huis, ik moest me rustig houden. Mijn oog is inmiddels redelijk hersteld en ik heb daarom besloten er alsnog een paar weken tussenuit te gaan. Van maandag 9 t/m vrijdag 20 september ben ik vrij en u zult in die twee weken dan ook geen nieuwe analyses, updates, grafieken of agenda aantreffen op deze site. Op maandag 23 september ga ik weer aan de slag. Nog ťťn dag dus, daarna bent u even op uzelf aangewezen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 sep 2013, 18.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 sep 09.15u: De markt start voorzichtig positief

5 sep 10.00u: Doorbraken tot stand gebracht

5 sep 11.00u: Beursgraadmeter is teruggevallen

5 sep 12.00u: Poging om hogere bodem te maken

Corio: Dalende trend, koers net boven bodem 2011

5 sep 14.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

5 sep 15.00u: Vlag afgerond met uitbraak omhoog

5 sep 16.00u: AEX na een daling toch weer hoger

5 sep 17.00u: Beursindex is door top rond 369,4

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven