ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 101013

  • Als ik naar de candle van vandaag kijk moet ik me onwillekeurig toch even door de ogen wrijven, om te kijken of ik het wel goed zie. De AEX maakte in ťťn dag twee verliesdagen goed en eindigde de dag met een winst van 1,8%. Er lag geen concreet nieuws aan ten grondslag, slechts de hoop op mogelijke tijdelijke overeenstemming tussen democraten en republikeinen in de VS. Kopers werkten efficiŽnt. Bij elke weerstand die opdoemde werd namelijk een versnelling naar boven gerealiseerd, er was sprake van extra vraag bij die punten. De stijging werd op deze wijze vakkundig in gang gehouden gedurende de dag, maar moet hierdoor wel als kunstmatig worden gekenschetst. Dat is een belangrijke constatering, kunstmatige bewegingen hebben namelijk niet het goede draagvlak. Een goede basis bestaat uit interesse voor de onderliggende aandelen, interesse die de aandelenkoersen doet oplopen en daardoor ook de beursindex. Een stijging die voortkomt uit extra handel in FTI's op momenten dat weerstand wordt ontmoet vormt geen best draagvlak. Een index moet stijgen door de waardevermeerdering van de onderliggende aandelen. Vandaag stegen aandelen door de waardevermeerdering van de index (mandjeshandel). Dat is de omgekeerde wereld. Hoe vaker deze tactiek van stijgen overigens wordt toegepast, hoe heftiger de dalingen die volgen zullen zijn. Dagen als deze lijken positief, maar zijn het niet.

  • De AEX is aangekomen bij de stippellijn rond 374,1 en dat is een potentieel weerstandsniveau. Hier kan eventueel een top worden neergezet. Twee andere potentiŽle barriŤres zijn het 50% en 61,8% niveau van de daling 385,9 - 366,1 rond 376 en 378,3. Ook bij deze grenzen zouden we theoretisch topvorming kunnen krijgen.

AEX daggrafiek BB 101013

  • De stijging heeft ons teruggebracht binnen de Bollinger Bands. Gisteren dienden we nog rekening te houden met een terugkeer binnen de indicator, dat hoeft nu we erbinnen zijn niet meer. Alles is dus weer open. De middellijn geldt als potentiŽle weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 101013

  • Morgenochtend kijk ik uiteraard of we de top rond 374,3 van vandaag uitnemen. Doen we dat dan is de grens 375,7 in deze grafiek het eerstvolgende richtpunt, in combinatie met de grens 376 uit de daggrafiek. Aan de hand van het koersverloop rond die grenzen moet dan duidelijk worden of we verder omhoog gaan naar de grens 378,3 uit de daggrafiek die vrijwel samenvalt met de stippellijn rond 378,5 in deze grafiek. Dat is een lijn die eerder steunlijn was.

AEX kwartiergrafiek 101013

  • Komt de index onder de bodem rond 371,8 dan ga ik aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen kijken waar er nog steun kan liggen. U leest daar dan meer over in mijn updates.

Resumerend: 

Het was vandaag weer raak, bij elke hindernis werd er doelgericht extra vraag ingelegd. Zo werd een grote stijging gerealiseerd die ons bij de stippellijn rond 347,1 bracht. Worden die lijn en de top van vandaag 374,3 uitgenomen dan gaat de AEX naar het duo 375,7/376 of eventueel de combinatie 378,3/378,5. Zakt de index daarentegen door 371,8 dan wordt het zoeken naar mogelijke steunniveaus, aan de hand waarvan we verder kunnen kijken. Die niveaus krijgt u dan uiteraard in mijn updates van me.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over een hoofd en schouders patroon in de FTSE100, vandaag kan ik dat al weer herroepen.

  • De FTSE100 is op overtuigende wijze teruggekeerd boven de neklijn van het hoofd en schouders patroon. Dit patroon is hierdoor ongeldig geworden. Er is een bodem gevormd tussen twee Fibonacci niveaus, een ongewone plaats. Ik kan niets met de ontwikkeling van vandaag. Op een terugkeer boven een neklijn volgt meestal een stijging, al durf ik daar mijn hand dit keer absoluut niet voor in het vuur te steken. Een eventuele daling onder de nu op 6137 gevormde bodem zou na vandaag overigens uitermate negatief zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 10 okt 2013, 18.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 okt 09.15u: Opening net onder gap van gisteren

10 okt 10.00u: Gap in AEX-index wordt gesloten

10 okt 11.00u: Blijven liggen bij bovenkant gap

10 okt 12.00u: Hoger door inzet op juiste momenten

10 okt 14.00u: 76,4% uitgenomen met versnelling

10 okt 15.00u: Dalende wig veranderd in een vlag

10 okt 16.00u: AEX is aangekomen bij grens 374,1

Randstad: Mooie trend, fonds nadert top uit 2011

10 okt 17.00u: Grens 374,1 dit uur niet doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven