ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 251113

  • Er staat een hele kleine doji in de grafiek, ter hoogte van de toppen die eerder deze maand rond 398 en 398,3 ontstonden. De AEX is boven die toppen geweest, maar sloot eronder. Het lichaam van de candle is slechts een streepje en dat drukt twijfel uit. Het bevindt zich bovendien vrij ver aan de onderzijde van de candle en dat geeft een kans op topvorming. Ik aarzel momenteel overigens wel over het gebruik van het woord topvorming. De sector kan topvorming in deze tijd vanwege de naderende eindejaarsbonussen immers missen als kiespijn en dat is ook te zien in het koersverloop. Het sentiment kan niet stuk. Er kan uit deze candle theoretisch echter een top voortvloeien.

  • Dit zou veranderen bij een stijging boven het hoogste punt 398,6, want dat zou een opwaarts vervolg naar lijn c' of hoger inhouden.

AEX daggrafiek BB 251113

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands  waar de AEX-index tegenaan ligt zorgt voor weerstand en kan dientengevolge ook zorgen voor topvorming. Vanuit deze indicator ligt een daling het meest voor de hand.

AEX uurgrafiek 251113

  • Gaat de beursgraadmeter morgen omhoog dan zullen eerst de stippellijnen rond 398 en 398,3 uitgenomen moeten worden. De top rond 398,6 is uiteraard het belangrijkst, dit omdat een doorbraak door die top een vervolg naar lijn c' zou geven. Dat zou ons tevens dichtbij de grens van 400 punten brengen, een symbolische grens die je in de media nu overal tegenkomt. Die grens zal dan wel bereikt worden.

  • Voor wat de mogelijke steunniveaus betreft neem ik u mee naar de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 251113

  • Voordat ik het over die steunniveaus heb eerst echter een woord over de rechthoekige driehoek die is ontstaan. Een uitbraak naar boven is bij dit patroon het meest gebruikelijk. De waarde van dit patroon is echter beperkt, het koersverloop op beurzen elders en eventueel nieuws dat voor de opening morgen beschikbaar komt is echter belangrijker dat deze formatie. Het laat echter zien dat beleggers optimistisch de avond in zijn gegaan.
  • Bij een uitbraak naar beneden kan er steun zijn rond 397 of 396,6, daaronder zou een terugkeer naar de bodem rond 395,4 of lager aannemelijk worden.

Resumerend: 

De candle van vandaag kan vanwege de vorm ervan theoretisch een top worden, ook omdat hij bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands staat. De markt toont zich echter nog steeds optimistisch, daarom laat ik het maar weer in het midden. Gaat de AEX omhoog dan is 398,6 de belangrijkste grens om op te letten. Wordt die namelijk doorbroken dan volgt een stijging naar lijn c'. We zullen dan waarschijnlijk ook de symbolische grens van 400 punten bereiken. Daalt de graadmeter dan kan er steun zijn rond 397 of 396,6, daaronder zou een daling naar 395,4 of lager aannemelijk worden.

En dan nog dit...

ECB-voorzitter Draghi zal met tegenzin naar onderstaande grafiek kijken, een grafiek die hoewel hij deze site niet zal lezen zeker zijn aandacht zal hebben. Het gaat om de weekgrafiek van de euro ten opzichte van de yen. De renteverlaging van een paar weken geleden maakte aanvankelijk de euro zwakker ten opzichte van die munt. Het effect was echter maar tijdelijk. Inmiddels stijgt de euro al weer twee weken ten opzichte van de Japanse munt, wat de Europese concurrentiepositie verder aantast. 

  • De weekgrafiek kent een stijgend trendkanaal en de euro heeft daarin afgelopen vrijdag de bovenkant bereikt. Deze week moet blijken of er een uitbraak naar boven wordt gerealiseerd. Als dat gebeurt pakken de zaken voor Europa nog slechter uit. De conclusie is simpel: Draghi is aan zet. Hij heeft echter niet de onbegrensde middelen als andere centrale banken, dus hij voert dit gevecht met één hand op zijn rug. Het ziet er dus niet goed uit, het is maar te hopen dat de bovenkant van het kanaal weerstand vormt.
  • Ter afsluiting een agendapunt. Morgen werk ik vanwege een bezoek aan de oogarts niet. Pupilverwijdende oogdruppels maken me het werk dan onmogelijk. Het kan overigens nog slechter. Een vrouw die vorige keer naast me zat in de wachtruimte had het in plat Rotterdams over 'pupilverwijderende druppels', zij was een stuk slechter af . Wat twee letters meer in een woord kunnen doen. Hoe dan ook, morgen zult het zonder mijn pagina's moeten doen, tot woensdag dus. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 25 nov 2013, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 nov 09.15u: Aanval op toppen van deze maand

25 nov 10.00u: AEX is boven top 398,3 geweest

25 nov 11.00u: Beursgraadmeter staat bij top 398,2

25 nov 12.00u: Nieuwe poging vanaf steun rond 398

25 nov 14.00u: Weerstand te vinden rond 398,5

25 nov 15.00u: Beursindex is afgelopen uur gedaald

Heijmans: Opgelopen naar de bodems uit 2008-2010

25 nov 16.00u: Nog steeds in een beweging omlaag

25 nov 17.00u: Aandelenindex bij het 38,2% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven