ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020513

  • De economische crisis is voorbij, als je althans op de ouderwetse manier naar het koersverloop en de beurswinst van één procent kijkt. Die ouderwetse manier is gekoppeld aan de zienswijze waarin je uitgaat van een verband tussen beursbewegingen en economie. Dat verband is er echter niet meer, het zijn andere motieven waarop markten stijgen. De extreem lage rente maakt geld lenen goedkoop. Dit wil zeggen dat het voordelig is om geld te lenen en dat uit te zetten, in vakjargon 'aan het werk te zetten', in de aandelenmarkt. Het rendement is immers al snel hoger dan de rente die je moet incalculeren. Voor wat betreft spaargeld heb je in de ogen van handelaren en analisten geen ander alternatief dan het geld naar de aandelenmarkt te brengen. Als je het op een spaarrekening laat staan of op deposito zet levert dat tenslotte niets op, daar wordt je alleen armer van. De markt gaat er om deze twee redenen van uit dat de renteverlaging veel nieuw geld naar de beurs gaat brengen en dat verklaart de grote winst van vandaag. 

  • Hier zijn overigens grote risico's aan verbonden, daar wil ik wel een punt van maken. Het lijkt namelijk alsof er geen gevaar meer zit aan het beleggen in aandelen, zo wordt het althans gebracht. Er komt door deze manier van presenteren veel geld in de markt dat hier helemaal niet zou moeten zijn. Geleend geld of spaargeld van mensen die aandelen op grond van hun risicoprofiel of de uiteindelijke bestemming van het geld zouden moeten mijden, het hoort niet in de markt. Gaan de aandelenmarkten op een gegeven moment fors onderuit dan gaat dit veel pijn doen en het is onafwendbaar dat dit moment komt. Al is niet te zeggen hoe ver we omhoog gaan of wanneer de top zal worden gevormd, eens keren we terug in de realiteit. Kijkt u als particulier dus op de ouderwetse manier naar het koersverloop, op de lange termijn is dat ondanks alle aanbevelingen het beste. Niet iedereen kan er tenslotte van dag tot dag bovenop zitten om voor de eigen portefeuille aan de noodrem te trekken op het moment dat dit nodig is.

  • Voor wat de AEX betreft zit ik er natuurlijk bovenop, ik probeer van dag tot dag de korte termijn bewegingen te pakken. Of de aandelenindex nu naar 700 gaat of naar 100, ik ben er bij. Vooralsnog ziet het er naar uit dat we verder naar boven gaan, daar stuurt de markt momenteel althans op aan. Het potentiële toppatroon van gisteren is teruggedraaid en we eindigden nabij het hoogste punt van de dag. De stap naar 356,2 of 358,9 is als we zo doorgaan snel gezet.

  • Het beeld zou veranderen mochten we door het laagste punt 350 van vorige week zakken, want dat zou inhouden dat we een correctie in zouden gaan.

AEX daggrafiek BB 020513

  • In de Bollinger Bands is er ruimte naar boven en naar beneden. De bovenste lijn geldt als de graadmeter verder op zou lopen als mogelijke weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 020513

  • De beursgraadmeter is de dag net onder de stippellijn rond 355 door een voorgaande top geëindigd. De beer is dus nog niet geschoten, er kan eventueel een daling komen vanaf dit punt.

  • Wordt het niveau echter alsnog blijvend gepasseerd dan gaat de AEX bij een stijging boven het hoogste punt 355,6 naar 356,2 of eventueel hoger.

AEX kwartiergrafiek 020513

  • Verfijnen we het beeld nog wat meer door naar de kwartiergrafiek te gaan dan zien we dat de index tot 17.30u steeg, wat betekent dat de markt optimistisch gestemd is en een voortzetting naar boven voor zich ziet.
  • Daalt de index morgen dan zoek ik naar mogelijke steunniveaus, het mag duidelijk zijn dat het laagste punt van vanmiddag rond 351,3 er daar in ieder geval een van zal zijn.

Resumerend: 

De aandelenmarkt reageerde met een winst van één procent erg positief op de renteverlaging van de ECB. Het slot van de dag lag net onder het weerstandsniveau 355 en beleggers demonstreren hiermee een vervolg naar te voorzien. Breekt de index morgen door 355 en het hoogste punt 355,6 van vandaag dan volgt er een voortzetting naar 356,2 of naar 358,9. Een eventuele achtereenvolgende daling onder 351,3 en 350 zou een negatieve ontwikkeling zijn en een correctie inluiden.

En dan nog dit...

Een patroon in de daggrafiek van goud heeft mijn aandacht getrokken, dat patroon wil ik vanavond met u delen.

  • De formatie waar ik op doel is een vlag.  Het is een patroon in wording, want het is nog niet afgerond met een uitbraak naar boven. Komt die uitbraak er dan is de kans groot dat het 61,8% niveau uitgenomen wordt en een stijging naar de top rond $1590 of de dalende grijze lijn daar net boven volgt. De stippellijn rond $1523 is dan overigens wel een potentieel weerstandsniveau. Komt het van een uitbraak naar beneden dan gaat de afwikkeling van de vlag niet door en hebben we door topvorming bij het 61,8% niveau een hervatting van de daling in de grafiek. Momenteel streeft men echter naar hogere prijzen, laten we de komende dagen gaan kijken of men dit streven in werkelijkheid om weet te zetten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 2 mei 2013, 19.22u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 mei 09.15u: Stijging, wel met inverted hammer

2 mei 10.00u: Markt zet beweging naar boven op

2 mei 11.00u: Beursindex in opwaartse beweging

2 mei 12.00u: AEX aangekomen bij 61,8% niveau

updat2 mei 13.00u: Beleggers wachten op rentebesluite 13.00 uur

2 mei 14.00u: Rente 0,5%, AEX al vóór besluit hoger

2 mei 15.00u: Snel naar doel en snel weer terug

Euro omlaag na rentebesluit (analyse valutaplaza)

2 mei 16.00u: Markt wispelturig, nu weer stijging

2 mei 17.00u: Dikke winst voor beursgraadmeter

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven