ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 260912

 • Er is vandaag 1,9% afgegaan van de AEX, een stevig verlies. Gisteren steeg de index nog met 0,8%. Ik sprak mijn scepsis uit bij die stijging, want die was doordat er op essentiŽle punten extra kooplust kwam zichtbaar geŽnsceneerd. Het belangrijkste punt waar dat gebeurde was de grens 332,9, de onderkant van de rechthoek 332,9 - 340,2. Die rechthoek werd ongeldig door een doorbraak van dat niveau. Vandaag hebben de kopers die voor die doorbraak zorgden echter alsnog bakzeil gehaald. De doorbraak waarmee we terugkeerden in de rechthoek werd een zogenaamde valse beweging.

 • De laatste twee candles vormen een interessante combinatie die je niet vaak ziet, namelijk een bearish separating line. Dit patroon staat te boek als een voortzettingspatroon en dat wil zeggen dat we rekening dienen te houden met een voortzetting naar beneden.

 • Ik tekende vanmorgen lijn w in de grafiek. De AEX is echter onder die lijn gesloten en die speelt dus geen rol meer.

 • Wel een rol speelt de stippellijn rond 327,2, het eerstvolgende potentiŽle steunniveau. Daar of net eronder op 326,9 kan steun liggen. Ik kan daarom voor morgen met de keuze van mijn koersdoelen niet verder gaan dan die grenzen.

 • Ik kan wel zeggen dat ik, mocht de AEX-index vervolgens verder dalen, door zou schakelen naar 321,8, het punt waar begin augustus een bodem ontstond. Ik kan echter gezien het feit dat er steun kan zijn rond 327,2 of 326,9 niet zeggen of we die stap gaan zetten.

AEX daggrafiek BB 260912

 • In de daggrafiek met Bollinger Bands trok ik gisteren een vergelijking met het beeld van eind vorige maand boven de blauwe pijl. De AEX keerde toen op een vergelijkbare wijze terug boven de middellijn. Die stap werd de volgende dag teruggedraaid, zij het met een minder krachtige beweging dan vandaag.

 • De vergelijking gaat ook op een andere wijze op. Kijkt u nog even terug naar de eerste grafiek dan zult u zien dat met de desbetreffende stijging een doorbraak naar boven door de lichtgrijze lijn x werd gerealiseerd. Die lijn was de dag ervoor doorbroken en had normaal gesproken als weerstand moeten gaan dienen. Het beeld van gisteren was dat de stippellijn rond 332,9 de dag ervoor doorbroken was, een stippellijn die eveneens als weerstand had moeten functioneren. De beursgraadmeter werd echter in beide gevallen op een vergelijkbare wijze boven de doorbroken lijn gezet. Onze markt heeft na iedere neerwaartse doorbraak van een steunlijn dus de onbedwingbare neiging om die beweging de volgende dag met wat extra inzet teniet te doen. Dat is bijzonder. Gebruikelijk is namelijk dat er verkocht wordt op het moment dat lijnen als lijn x of de stippellijn rond 332,9 volgend op een doorbraak worden bereikt. Nu werd er specifiek gekocht. Afijn, de beweging is alsnog teruggedraaid en vandaag hebben we gekregen wat we op grond van de oorspronkelijke rechthoek 332,9 - 340,2 hadden moeten krijgen, namelijk een daling. De actie van gisteren is op niets uitgelopen, al heeft het vast veel mensen op het verkeerde been gezet.

 • De AEX nadert nu de onderzijde van de indicator in deze grafiek en die onderzijde kan eventueel steun gaan vormen.

AEX uurgrafiek 260912

 • De aandelenindex sloot de dag af in een neerwaartse beweging en dat maakt van de stippellijn rond 327,2 het geŽigende eerste doel. Het is uiteraard nog wel afhankelijk van het koersverloop elders en eventuele nieuwsberichten die komen, dat voorbehoud wil ik nog wel maken.

AEX kwartiergrafiek 260912

 • De laatste toppen die zijn ontstaan zijn die rond 329 en 330. Komt de beursgraadmeter daar morgen boven dan krijgen we een herstel te zien, waarvoor ik dan in mijn updates de potentiŽle weerstandniveaus vast zal stellen.

Resumerend: 

Vandaag is alsnog gebeurd wat op grond van de gisteren ongeldig gemaakte rechthoek eigenlijk te gebeuren stond, de AEX is gedaald. De daling was fors en bracht de graadmeter vlak boven de grenzen 327,2 en 326,9 die als eerste potentiŽle steunniveaus als koersdoelen dienen. Mochten die grenzen doorbroken worden dan wordt 321,8 het volgende richtpunt, maar daar wil ik omdat er steun kan zijn rond 327,2 of 326,9 nog niet op inzetten. Zouden het koersverloop elders of eventuele berichten de AEX morgen doen stijgen boven 329 en 330 dan wil dat zeggen dat we een herstelbeweging hebben. U kunt vervolgens in mijn reguliere updates lezen welke potentiŽle weerstandsniveaus er zijn voor dat herstel.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de Dow Jones van deze en vorige week springt in het oog, daarom neem ik u vanavond mee naar de daggrafiek van die index.

 • Amerikaanse beleggers waren tot vorige week donderdag optimistisch gestemd. Zij werkten namelijk welgemoed aan de vorming van een vlag, een potentieel patroon waaruit bleek dat zij op dat moment een vervolg naar boven voorzagen. Het kwam vervolgens afgelopen vrijdag van een uitbraakpoging naar boven, maar die slaagde niet. Er ontstond een inverted hammer die afgelopen maandag bevestigd werd als top. De poging om de vlag af te ronden was mislukt. Gisteren volgde hierop een daling waarmee de Dow het patroon vervolgens aan de onderzijde verliet. Het werd hierdoor ongeldig. Vandaag probeert men de schade vervolgens nog te beperken, want de index stond om 18.30u op een verlies van slechts 0,1%. Voor mij is nu maar ťťn vraag van belang, namelijk of de Dow Jones terug gaat keren onder de stippellijn rond 13290. Dit is een belangrijk niveau, want hier zijn vanaf 12 maart van dit jaar maar liefst vier toppen ontstaan. Het werd in de tweede week van september doorbroken, een ontwikkeling die op 14 september jongstleden definitief werd gemaakt toen FED-voorzitter Bernanke bekend maakte opnieuw en ditmaal voor onbeperkte tijd de geldpersen aan te zetten. Dit veroorzaakte een lange groene candle. Gelooft de markt nu nog in de effectiviteit van deze derde ronde geldverruiming dan komt er een bodem op of boven 13290. Een daling zou dan immers de kooplust van beleggers op moeten wekken. Een daling onder 13290 daarentegen zou ons zeggen dat Amerikaanse beleggers hun geloof in het succes van de maatregelen kwijt zouden zijn. Dit is dus de grens waaraan ik het koersverloop de komende dagen en eventueel ook de komende week aan zal relateren, nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag of de Amerikaanse belegger positief gestemd blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 26 sep 2012, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 sep 09.15u: Stijging van gisteren teruggedraaid

26 sep 10.00u: Daling AEX is fors aan het worden

26 sep 11.00u: Eerste steun met hammer en vlag

Top euro bij 38,2% grens (analyse valutaplaza)

26 sep 12.00u: Afgeronde vlag in kwartiergrafiek

26 sep 13.00u: AEX fractie hoger gekomen dit uur

26 sep 14.00u: Aandelenindex heeft lijn w bereikt

CSM: Voor het derde kwartaal in herstelbeweging

26 sep 15.00u: Lijn w vormt tot dusverre steun

26 sep 16.00u: Moeite om AEX boven lijn te houden

26 sep 17.00u: Aandelenindex is door lijn w gezakt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven