ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250912

  • De beurs heeft vandaag een wat mij betreft onverwachte beweging gemaakt. De AEX steeg namelijk met 0,8% en keerde daarmee terug binnen de rechthoek 332,9 - 340,2. Het patroon werd ongeldig. Dit is een ongebruikelijke ontwikkeling, normaal gesproken vormt de onderkant van zo'n patroon namelijk weerstand. Er was echter sprake van extra kooplust op het moment dat de AEX deze grens 332,9 bereikte. Er werd op dat punt door de inleg van extra kooporders onmiskenbaar en met succes aangestuurd op een doorbraak. Kopers weten tegenwoordig goed wanneer de koersontwikkeling om extra inzet vraagt, dat is bij grenzen als deze. Toen er daarop ook nog goede cijfers uit de VS kwamen was het helemaal feest, de beursindex brak daarop ook nog eens door lijn t. De markt kijkt voor het vervolg wederom naar boven.

AEX daggrafiek BB 250912

  • Het zal u niet verbazen dat het beeld ook in de daggrafiek met Bollinger Bands veranderd is. De aandelenindex keerde terug boven de middellijn. Ik ben benieuwd wat hierop volgt, staat u me toe uit te leggen waarom. Ik wil daartoe een vergelijking maken met het koersverloop van eind augustus, het verloop dat ik met een blauwe pijl heb aangegeven. De AEX keerde toen eveneens terug boven de middellijn, om er vervolgens de dag erop toch weer onder te duiken. Mocht dat morgen opnieuw gebeuren dan zouden we toch nog een daling kunnen krijgen. Blijft de graadmeter evenwel boven de middellijn dan kan dat theoretisch resulteren in een stijging naar de bovenste lijn van deze indicator.

AEX uurgrafiek 250912

  • Na de stijging van vandaag ben ik uiteraard geÔnteresseerd om te weten onder welke omstandigheden ik uit zou kunnen gaan van een terugkeer naar de toppen rond 340,2. Daarvoor heb ik potentiŽle weerstandsniveaus nodig, die ik bepaal met Fibonacci niveaus over de daling 340,1 - 330,9 en met grenzen die eerder een rol speelden. De niveaus 335,5 (50%), 335,7 (oude weerstand), 336,6 (61,8%) en 337,2 (oude weerstand) zijn die potentiŽle weerstandsniveaus. Het zijn punten waar we eventueel topvorming kunnen krijgen. Wordt 337,2 nochtans doorbroken dan volgt een terugkeer naar de toppen bij 340,2.

  • Morgenochtend om 10u zal ik aan de hand van de eerste uurcandle van de dag bepalen of de laatste candle van vanmiddag al dan niet als top moet worden gezien. Het is namelijk een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. Het hoogste punt hiervan ligt rond 335,1. Komt de AEX boven dit niveau dan wordt de candle geen top en stijgt de graadmeter verder. Volgt er daarentegen een rode candle dan wordt de inverted hammer bevestigd als top en ga ik op zoek naar punten waar vervolgens eventueel steun zou kunnen liggen.

  • Mocht de hoofdgraadmeter van onze aandelenmarkt terugkeren onder de bij de daggrafiek besproken grens 332,9 dan ga ik wederom uit van een vervolg naar beneden, want dan zou de stap van vandaag boven deze grens voor niets zijn geweest.

AEX kwartiergrafiek 250912

  • Zou het van een daling komen dan plaats ik teneinde steunniveaus te bepalen Fibonacci lijnen in de grafiek. Daarvoor is het op dit moment te vroeg, want we kunnen nog niet spreken over duidelijke topvorming. Steun kan er in elk geval zijn rond 332,9, 331,6 en 330,9.

Resumerend: 

Het technische beeld is vandaag radicaal veranderd. De AEX is namelijk teruggekeerd boven 332,9, waarop de rechthoek tussen dat niveau en 340,2 ongeldig is geworden. De index brak ook naar boven door lijn j in de daggrafiek, hetgeen eveneens als sterk gekenschetst mag worden. Ik wil uiteraard weten bij welke stand ik uit zou mogen gaan van een terugkeer naar 340,2. Dit zou het geval zijn als de grenzen 335,5, 335,7, 336,6 en 337,2 uitgenomen worden. Dit zijn wel potentiŽle weerstandsniveaus, punten dus waar bij een stijging boven 335,1 (hoogste punt van vandaag) eventueel nog topvorming kan volgen. In de daggrafiek met Bollinger Bands zal ik morgen controleren of we boven de middellijn blijven, in de uurgrafiek volg ik wat voor candle er op de inverted hammer volgt. Komt het van een daling dan kan er steun zijn rond 332,9, 331,6 en 330,9, andere niveaus bepaal ik dan in mijn updates. De grens 332,9 is uiteraard het belangrijkst. Zouden we daar weer onder belanden dan zou de stap naar boven van vandaag voor niets zijn geweest, hetgeen me toch weer zou doen rekenen op de verdere daling die vandaag lijkt te zijn afgewend.

En dan nog dit...

Vanmiddag schreef ik met enige scepsis naar de stijging te kijken, dat doe ik nog. De zaak kwam me met name door de goed getimede kooplust bij 332,9 nogal gemaakt over. Ik zie het niet als toeval dat de graadmeter juist bij dat niveau een versnelling naar boven onderging. Daarom besloot ik vanavond naar de DAX te kijken, om te zien wat die index heeft gedaan. Die steeg slechts met 0,16%. De overige Europese beurzen kenden eveneens kleinere stijgingen, de AEX was de uitzondering.

  • Positief is dat de DAX nog steeds in de buurt van de top staat die afgelopen donderdag ontstond. Die kan dus eenvoudig doorbroken worden. Als dat zou gebeuren zou dat de voortzetting van de stijgende trend betekenen. De Duitse markt is sterk, wat te zien is aan de bodems die tot twee keer toe zijn gemaakt bij het 23,6% Fibonacci niveau. Een doorbraak naar boven is dus mogelijk. Vandaag echter maakte de Duitse beurs slechts een kleine stijging. Die kwam in de middag na de bekendmaking van een goed cijfer voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen pas tot stand. Onze beurs heeft het dus veel beter gedaan, wat ongetwijfeld met de grens 332,9 te maken zal hebben. Die grens bracht extra inzet door kopers voort en dus extra winst voor de AEX in verhouding met andere indices. Morgen zien of het beklijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 25 sep 2012, 18.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 sep 09.15u: Geen verandering in eerste kwartier

25 sep 10.00u: AEX is gestegen naar grens 332,9

25 sep 11.00u: Index is gaan dalen vanaf 332,9

25 sep 12.00u: Bijna terug bij bodem van vanmorgen

25 sep 13.00u: Opgeveerd vanaf het 61,8% niveau

25 sep 14.00u: Afgeronde dalende wig in grafieken

25 sep 15.00u: AEX nu in de buurt van dalende lijn

25 sep 16.15u: Sprong naar boven na goed cijfer

Heijmans: Naar beneden uit stijgend kanaal gebroken

25 sep 17.00u: Beursgraadmeter boven dalende lijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven