ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 231012

  • De inverted hammer van gisteren is bevestigd en hoe. De AEX is 2,3% onder het slot van gisteren geŽindigd. Ik gokte gisteren voor het geval de index door 333,2 zou zakken op een daling naar lijn r. We bereikten die lijn echter niet alleen, maar zakten er ook doorheen. Het verliep erg snel. Er was geen plaats meer voor de tactieken waarmee de beurs de laatste tijd doelgericht hoger werd gezet. Er waren geen kopers meer die extra koopopdrachten inlegden bij weerstand of bij dalingen onder trendlijnen, zoals dat de laatste tijd voortdurend het geval was. Er was geen sprake meer van onverwachte stijgingen van de S&P500 futures, waarmee tot tien uur gisterenavond nog vrijelijk werd gespeeld. Zorgen en angst regeerden de markt. Dat het zo hard ging is een logisch gevolg van de gekunstelde wijze waarop we de laatste tijd stegen. Een stijging die niet is gestoeld op belangstelling voor aandelen, maar op het op de juiste momenten inleggen van extra koopopdrachten heeft niet de juiste basis. Het is vragen om ontwikkelingen als die van vandaag. Daar komt nog bij dat de computerhandel tegenwoordig de bewegingen van de indices versterkt, zowel naar boven als naar beneden. Het wordt haast een spelletje 'haasje over'.

  • De AEX is door de daling teruggekeerd naar de bovenste lijn van de dalende wig n-l. Zou de aandelenindex morgen stijgen dan blijft dit patroon intact, waarop we dan in theorie alsnog verder naar boven zouden kunnen gaan. Het wordt dan weer zaak te gaan zoeken naar mogelijke weerstandsniveaus.

  • Daalt de index daarentegen verder dan wordt de wig ongeldig. Mogelijk steunniveau is dan het 76,4% niveau in de grafiek dat vrijwel samenvalt met de bodem rond 325,4 van 11 oktober jongstleden. Een terugkeer naar 321,8 ligt dan echter meer voor de hand, omdat op een daling onder een 61,8% niveau meestal een daling naar het 100% niveau volgt.

AEX daggrafiek BB 231012

  • De candle van vandaag heeft de AEX in de daggrafiek met Bollinger Bands in ťťn klap duidelijk onder de middellijn gebracht. Die middellijn kan nu eventueel als weerstandslijn gaan fungeren. Een daling naar de onderste lijn is gebruikelijk in situaties als deze.

AEX uurgrafiek 231012

  • In de uurgrafiek ziet u op 325,4 de stippellijn door de bij de daggrafiek genoemde bodem van 11 oktober jongstleden. Die stippellijn is het eerste doel als we morgen verder dalen.

  • Is er morgen evenwel sprake van een herstel dan ga ik op zoek naar mogelijke weerstandsniveaus en doe daar in mijn updates verslag van.

AEX kwartiergrafiek 231012

  • Aan het einde van de handelsdag keerde de rust wat terug in Amsterdam, maar men ging desondanks met een bezwaard gemoed de dag uit. De laatste vijf candles vormen samen namelijk een vlag en dat is een teken dat beleggers er rekening mee houden dat er morgen nog meer koersdruk zal zijn.

Resumerend: 

De AEX brak met een grote daling van 2,3% door lijn r in de daggrafiek en eindigde op de bovenkant van de dalende wig n-l. Deze wig, vorige week gevormd, blijft nu alleen geldig als de beursindex morgen stijgt. Keert de index morgen daarentegen terug binnen het patroon dan wordt dit ongeldig en volgt een daling naar 325,4 en waarschijnlijk ook naar 321,8. Beleggers hadden aan het einde van de dag niet veel fiducie in een mogelijk herstel, want er werd een vlag gevormd in de kwartiergrafiek. Zij verwachten gezien dit patroon lagere koersen, we gaan morgen zien of dat uitkomt.

En dan nog dit...

De S&P500 steeg gisteren in het laatste uur van de handelsdag, waardoor er een candle ontstond die duidde op een mogelijke bodem. Vandaag werd echter alles anders.

  • De candle van gisteren was een hammer waarmee de Amerikaanse markt aangaf een bodem te willen realiseren bij de stippellijn rond 1422 en lijn j. De daling in Europa van vandaag bracht hier echter verandering in, want de S&P500 is alsnog naar beneden door de lijnen gebroken. het eerste doel voor de graadmeter is het 38,2% niveau rond 1395, dat vrijwel samenvalt met bodems uit augustus. Voorwaarde is dat de index niet terugkeert boven lijn j, als dat wel zou gebeuren zou het er weer anders uit gaan zien. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 23 okt 2012, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

23 okt 09.15u: Aandelenindex in beweging omlaag

23 okt 10.00u: AEX is snel door 333,2 gebroken

23 okt 11.00u: Mogelijk nieuwe vlag in wording

23 okt 12.00u: Poging om daling af te wenden

23 okt 13.00u: Daling gevolgd op vlag uurgrafiek

23 okt 14.00u: Na stijging al snel inverted hammer

Brunel: Aangekomen bij bovenkant potentiŽle wig

23 okt 15.00u: Beweging omlaag nog altijd in gang

UNIT4: Te maken met een dalende weerstandslijn

23 okt 16.00u: AEX aangekomen bij 61,8% niveau

23 okt 17.00u: Nog geen einde gekomen aan daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven