ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 191012

  • De AEX brak deze week naar boven uit de dalende wig n-l die ik vorige week vrijdag in mijn slotanalyse in een extra daggrafiek tekende. Bereken ik een koersdoel voor het patroon dan kom ik uit in de buurt van 375 punten. Dit rechtvaardigt de conclusie dat de aandelenmarkt aanstuurt op een terugkeer naar de top rond 374,2 uit februari 2011. Beleggers zijn dus ambitieus.

  • Ik wil hierbij opmerken dat een patroon een momentopname is en dat geldt dus ook voor deze wig. Denkt de markt straks om de een of andere reden weer anders over het toekomstige koersverloop dan zie je dat terug in een verandering in de grafiek. Het is daarom zaak na de vorming van een patroon na te gaan of de markt de stappen blijft zetten die horen bij zo'n patroon. De stap die bij deze wig moet volgen is een doorbraak door de top rond 340,2 van begin vorige maand. Ik verifieer uiteraard of deze doorbraak wordt gerealiseerd.

  • Ik controleer zolang dat niet is gebeurd ook of de AEX niet toch terugkeert op haar schreden en daalt tot in en onder de wig. Dat zou dit voortzettingspatroon namelijk ongeldig maken.

AEX daggrafiek 191012

  • Een goede reden om te controleren of de dalende wig n-l wel het bij dit patroon beoogde vervolg naar boven krijgt is de weerstand die de beursindex de afgelopen beursdagen heeft ondervonden bij het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 340,1 - 321,8 rond 335,8. Dit zal toch echt doorbroken moeten worden willen we daadwerkelijk verder omhoog kunnen gaan.

  • Stelt u zich echter eens voor dat er een blijvende top ontstaat bij deze grens en daarop een daling onder de stippellijn rond 321,8 volgt. Er zou dan ineens een toppatroon in deze grafiek komen te staan, zijnde een hoofd en schouders patroon. We zijn daar ver vanaf, maar zeg niet dat het niet kan gebeuren.

  • Het patroon dat eerst echter mijn aandacht heeft is het stijgend kanaal r-r'. U zag lijn r' de voorgaande dagen als lichtgrijze lijn met een vraagteken erbij in deze grafiek. Vandaag heb ik het vraagteken weggehaald, want we mogen nu wel stellen dat er een kanaal is. Het zou in kunnen houden dat we richting lijn r gaan, namelijk als we door het steunniveau 333,2 van de voorgaande dagen zouden zakken. Die grens is dus van belang.

  • Van belang is uiteraard ook nog steeds het 76,4% niveau 335,8. Zou dat doorbroken worden dan gaat onze aandelenindex naar de stippellijn rond 336,7 of naar lijn r'. Een eventuele doorbraak door die lijn r' zou een vervolg naar de toppen rond 340,2 geven.

  • Interessant gegeven aan deze dag is dat de AEX slechts 0,3% is gedaald, terwijl dat bij andere beurzen het dubbele of meer was. Dit wordt veroorzaakt door de optie expiratie van vanmiddag. De handel had belang bij een expiratie in de buurt van 335, daar werd de index zowel gisteren als vandaag steeds weer naar toe gestuurd. Toen alle beurzen vanmiddag met de Amerikaanse markten daalden bleef de onze gewoon liggen, de handel hield de index onder controle. De graadmeter kwam pas weer onder druk toen de expiratie was afgerond en men zich verzekerd wist van de winst, toen werd de graadmeter pas losgelaten. Het resultaat was dat wij in verhouding met de ons omringende markten slechts een bescheiden daling kennen. Wilt u hier meer over weten leest u dan de update van vier uur, de link staat onderaan op deze pagina.

AEX daggrafiek BB 191012

  • De lijnen van de Bollinger Bands bewegen momenteel zijwaarts, op grond waarvan we zowel een stijging naar de bovenste lijn als een daling naar de middellijn zouden kunnen krijgen. De bovenste lijn is een potentiële weerstandslijn, de middellijn in potentie een steunlijn.

AEX uurgrafiek 191012

  • In de uurgrafiek staat een dubbele top rond 335,8. Eerder zagen we twee bodems rond 333,2, wat het geheel tot een rechthoek maakt. Breekt de graadmeter naar boven uit dan geeft deze formatie een doel van 338,4. We dienen dan uiteraard nog wel rekening te houden met mogelijke weerstand bij de grens 336,6 en met lijn r' in de daggrafiek daar net boven (maandag rond 337,3).

  • U zult misschien gemerkt hebben dat ik de dalende wig u-u' die gisteren nog in de grafiek stond heb verwijderd. Ik deed dat omdat het koersverloop niet meer paste bij wat je na dit patroon mag verwachten, namelijk een rechtstreeks vervolg naar boven. De stijging van gisteren was net als de daling vanaf de top van vanmorgen slechts gericht op de expiratie en niet meer dan dat. Ik ben dan ook niet zeker van een vervolg naar boven, daarom let ik maandag ook goed op het verloop ten opzichte van de grens 333,2. Een eventuele daling daaronder zou een koersdoel van 330,6 betekenen.

AEX kwartiergrafiek 191012

  • De kwartiergrafiek geeft aan dat er boven de grens 333,2 die ik bij de uurgrafiek nog steun ligt rond 333,9. Blijft de bodem die hier nu is gevormd ongebroken dan kan dat leiden tot een nieuwe poging om de grens 335,8 te bereiken en eventueel te doorbreken. Komt de index echter onder 333,9 dan ligt een terugkeer naar 333,2 voor de hand, waarna ik volg of dit niveau eventueel doorbroken wordt.

Resumerend: 

Het lange termijn beeld dat uit de weekgrafiek naar voor komt is positief. Er staat een afgeronde dalende wig in die grafiek en dat patroon suggereert dat we een stijging naar de top 374,2 van februari 2011 gaan zien. De uitbraak uit de wig is er, de vervolgstap moet een doorbraak door de top rond 340,2 worden. Ik ga uiteraard na of deze vervolgstap wordt gezet. Er ligt tot dusverre echter weerstand bij het 76,4% niveau 335,8 in de daggrafiek. In het slechtste scenario daalt de index vanaf deze grens tot onder 321,8 en wordt er daarmee een toppatroon afgerond. Laat ik echter dichter bij huis blijven en me maandag eerst richten op het verloop ten opzichte van de grenzen 333,2 en 335,8. Een doorbraak door 335,8 zou in de uurgrafiek een koersdoel van 338,4 geven. Ik zou me echter eerst richten op 336,7 of eventueel lijn r' die maandag rond 337,3 loopt, want daar kan nog weerstand zijn. Een doorbraak door lijn r' zou niet alleen het koersdoel 338,4 binnen bereik brengen, maar ook een terugkeer naar de top rond 340,2 van vorige maand waarschijnlijk maken. Zakt de AEX nochtans door 333,9 en 333,2 dan wordt 330,6 het doel. Dat zou dan eventueel ook onderdeel kunnen zijn van een daling naar de onderkant van het kanaal r-r' in de daggrafiek. Het slechtste scenario waarbij we door 321,8 zakken kan zich alleen voordoen mocht de beursgraadmeter dat kanaal naar beneden verlaten.

En dan nog dit...

De index die vandaag met een verlies van 1,24% de grootste daling kende was de Eurostoxx50. Laat ik die vanavond daarom meenemen.

  • De laatste drie candles vormen een potentieel toppatroon met de naam evening star. De middelste candle komt niet geheel overeen met de theorieboeken, maar zo precies moet je die ook niet nemen. Het is een candle met een klein lichaam en dat is wat mij betreft voldoende. Ik volg komende maandag uiteraard of het patroon bevestigd wordt door middel van een daling. Verder let ik met name op het verloop in relatie tot het 61,8% niveau 2495 van de laatste stijgingsronde. Wordt er komende week daar of erboven een bodem gevormd dan kan de Eurostoxx50 vervolgens verder stijgen, komt de Europese index onder 2495 dan volgt daarentegen een terugkeer naar 2440. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 19 okt 2012, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 okt 09.15u: AEX direct omhoog na lagere start

19 okt 10.00u: Opnieuw weerstand rond 335,8

19 okt 11.00u: AEX bijna terug bij laagste punt

19 okt 12.00u: Wig afgerond in de kwartiergrafiek

19 okt 13.00u: Vlaggen in ontwikkeling in grafieken

19 okt 14.00u: AEX afgelopen uur iets opgelopen

DSM: Beleggers staan voor keuze uit twee opties

19 okt 15.00u: Graadmeter naar boven uit de vlag

19 okt 16.00u: AEX na daling meteen weer omhoog

19 okt 17.00u: Steun net boven laagste punt dag

 

Agenda van maandag 15 okt t/m vrijdag 19 okt 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven