ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 051012

  • De candle van deze week laat aan duidelijkheid niets te wensen over, er staat een bodem rond 321,8. Ik ga de komende week volgen of dit wellicht een basis is voor een beweging naar en door de grenzen 337,2 (top maart) en 340,2 (top september). Dat is namelijk wat nodig is om de deur naar de top rond 374,2 open te gooien.

AEX daggrafiek 051012

  • De winst van deze week kwam voor een flink deel vandaag tot stand. Dit gebeurde deels na statistische hocus pocus in de VS, waar men een magere en feitelijk volstrekt ontoereikende banengroei op de een of andere wijze toch met een flink lager werkloosheidspercentage wist te combineren. Alles wat je wilt laten zien kun je laten zien als je maar genoeg goochelt met getallen. Werklozen die gedesillusioneerd zijn geraakt en het niet meer de moeite vinden om nog als werkzoekende ingeschreven te zijn worden eenvoudigweg niet meer meegeteld. Het werkloosheidspercentage van 7,8% geeft dus een valse voorstelling van zaken.

  • De AEX was voorafgaand aan de cijfers vanmorgen al door lijn d gebroken en rekende na de cijfers af met het 50% niveau rond 331. Het 61,8% niveau rond 333,2 blijft over als potentieel weerstandsniveau, samen met de top van vandaag 332,9 die samenvalt het een bodem van 11 september.

  • Het koersverloop heeft een nuttige lijn opgeleverd, namelijk lijn e. We kunnen deze lijn gebruiken om te beoordelen of de opwaartse beweging aangehouden wordt. Dat is immers het geval zolang de beursindex boven deze lijn koerst. De lijn ligt komende maandag in de buurt van 330,1.

AEX daggrafiek BB 051012

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft ons een potentiŽle weerstandslijn, namelijk de middellijn van deze indicator die we vandaag hebben bereikt. We dienen komende maandag te kijken of de markt de AEX boven deze lijn weet te brengen. Lukt dat niet dan kan dat eventueel resulteren in een hervatting naar beneden, wordt de middellijn wel doorbroken dan is in deze grafiek de bovenste lijn van de banden pas weer de eerste weerstandslijn die we tegenkomen.

AEX uurgrafiek 051012

  • Het koersverloop vanaf 26 september jongstleden heeft de vorm van een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat vanmorgen is afgerond. De neklijn laat zich moeilijk tekenen. Je kunt daar zowel een horizontale als een licht dalende lijn voor gebruiken, ik heb gekozen voor de stippellijn rond 330,1. Het patroon blijft geldig zolang de AEX boven deze neklijn blijft en heeft een koersdoel van ongeveer 338,3. De beursgraadmeter moet uiteraard wel eerst door het 61,8% Fibonacci niveau 333,2 uit de daggrafiek breken dat u ook in deze grafiek ziet. Dat kan in ieder geval voor elkaar komen zolang de graadmeter boven lijn f blijft.

AEX kwartiergrafiek 051012

  • De markt is wel van zins om de AEX-index boven lijn f te houden, want zij staat met een vlag klaar voor een vervolg naar boven. Het patroon is nog niet afgerond, maar het scheelde niets of dat was al gebeurd. Beleggers zijn optimistisch het weekend in gegaan, zij namen geen winst.

Resumerend: 

De stemming is deze week drastisch gekeerd, zo leert de weekgrafiek ons. Er staat een duidelijke bodem rond 321,8. Het komt er nu op aan dat we doorpakken en door 337,2 en 340,2 breken met onze index, opdat de weg naar 374,2 open komt te liggen. Dit is mogelijk zolang we boven lijn e in de daggrafiek koersen. Weerstand is er rond 329,9 en het 61,8% niveau in de daggrafiek, daar zullen we dus eerst mee af moeten rekenen. In de uurgrafiek staat een omgekeerd hoofd en schouders patroon met doel 338,3, waaruit blijkt dat zo'n doorbraak mogelijk is. De markt gelooft hier gezien de vlag in de kwartiergrafiek in. Er kan echter ook topvorming optreden rond 332,9 of 333,2, ik let komende maandag in dat kader op het verloop ten opzichte van lijn f in uur- en kwartiergrafiek. Mochten we onder die lijn komen dan let ik scherp op de ontwikkeling in relatie tot de neklijn 330,1 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon. Daar moeten we dan absoluut boven blijven wil het patroon geldig blijven en het vizier naar boven gericht kunnen blijven, zeker omdat lijn e in de daggrafiek komende maandag ook op 330,1 ligt.

En dan nog dit...

De tweede index van onze beurs, de AMX, heeft sinds de afronding van het omgekeerd hoofd en schouders patroon waar ik op 27 september jongstleden over schreef belangrijke stappen gezet.

  • De AMX heeft tweemaal steun gevonden op de neklijn op 519 van het patroon en is vervolgens gestegen. Daar kwam vandaag een doorbraak door de dubbele top bij die rond 530 was ontstaan. De AMX kan nu naar het doel 552 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon, onder de voorwaarde dat de index boven 530 en zeker boven 519 blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 5 okt 2012, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 okt 09.15u: AEX is snel gestegen naar 76,4%

5 okt 10.00u: Nogmaals een poging naar boven

5 okt 11.00u: Poging om AEX door 329,3 te krijgen

5 okt 12.00u: Doorbraak gecreŽerd in beursindex

5 okt 13.00u: Slecht Duits cijfer, wat dan nog

5 okt 14.00u: Een half uur voor cijfers: AEX +1%

5 okt 15.00u: Uitbraak naar boven na cijfers VS

SNS Reaal: Markt staat voor keuze uit 2 patronen

5 okt 16.00u: Beweging omhoog nog steeds intact

5 okt 17.00u: Weerstand, wig en inverted hammer

 

Agenda van maandag 1 okt t/m vrijdag 5 okt 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven