ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 041012

  • De AEX brak vanmorgen door lijn t en er tekende zich daarmee aanvankelijk dus een leuke dag af. De beursindex ging uiteindelijk echter met een licht verlies van 0,1% de dag uit, wat na een doorbraak een teleurstellende ontwikkeling genoemd mag worden. Lijn t kreeg zelfs een opvolger, namelijk lijn d. Dit is de nieuwe weerstandslijn waar we mee te maken hebben in het koersverloop van onze aandelengraadmeter.

  • Blijft de lijn morgen intact dan hervat de aandelenindex de neerwaartse beweging. De belangrijkste grens is vervolgens de bodem rond 321,8 van afgelopen maandag. Een eventuele daling onder dat niveau zou gevolgd worden door een beweging naar het grijze 38,2% niveau rond 317,6.

  • Het is uiteraard mogelijk dat lijn t net als lijn d doorbroken wordt, al kun je daar niet vooraf van uit gaan. Wordt de lijn doorbroken en komt de beursindex vervolgens boven de top 330,1 van vandaag dan zijn er twee mogelijke doelen. Dat zijn het magenta 50% niveau rond 331 of het 61,8% niveau rond 333,2.

  • De candle van vandaag is een zogenaamde bearish counterattack line. Dit is een potentieel toppatroon. We zullen morgen dus moeten bekijken of het bevestigd wordt als top, wat het geval is als er een daling op volgt.

AEX daggrafiek BB 041012

  • De middellijn van de Bollinger Bands buigt langzamerhand wat naar beneden. De AEX zal snel moeten oplopen wil de markt voorkomen dat dit uitloopt op een dalende trend van deze indicator.

AEX uurgrafiek 041012

  • De candles van de afgelopen drie dagen vormen in de uurgrafiek samen het stijgend trendkanaal c-c', gevormd door de vanmiddag getekende nieuwe lijnen c en c'. De ontwikkeling is positief zolang we ons met de hoofdindex van onze beurs binnen dit kanaal bevinden of er naar boven uitbreken.

AEX kwartiergrafiek 041012

  • Lijn c, de onderkant van het kanaal, ligt morgen bij de opening ter hoogte van de laatste bodem rond 327,2. Zakken we door lijn c en die bodem dan wordt het verloop ten opzichte van de bodem 326,6 bepalend voor het vervolg. Een eventuele daling onder dat niveau zou negatief zijn, want dat zou een einde maken aan het proces van deze week waarin er dagelijks een hogere bodem wordt neergezet in de grafieken.
  • Weerstand wordt gevormd door de stippellijn rond 328,7 en het 61,8% niveau rond 328,8. Worden die grenzen doorbroken dan volgt een stijging naar de stippellijn rond 329,2, de top rond 330,1, de stippellijn rond 330,6 of lijn c'. De blauwe stippellijnen op 329,2 en 330,1 zijn overigens lijnen door toppen van 27 en 28 september jongstleden.

Resumerend: 

De AEX leverde ondanks een positieve start uiteindelijk toch wat terrein in. Het bracht ons in de daggrafiek de nieuwe dalende trendlijn d en een potentieel toppatroon. Morgen zal blijken of het bevestigd wordt als top, dat is altijd nog afwachten met een candlestick patroon. De kans op een daling is zolang we onder lijn d koersen echter groot, de kans op bevestiging van de candle dus ook. De AEX bevindt zich evenwel nog in een stijgend kanaal, namelijk het kanaal c-c' in uur- en kwartiergrafiek. De markt is dus nog niet zover dat zij al aan een daling denkt. Dat zou pas komen bij een daling onder dit patroon, waarvan de onderkant morgen bij opening samenvalt met de laatste bodem rond 327,2 in de kwartiergrafiek. Komt de index onder die bodem dan is het verloop ten opzichte van de bodem rond 326,6 vervolgens bepalend voor de vraag of het proces van hogere bodems intact blijft. Dat proces is voor de korte termijn van belang voor het behoud van de opwaartse beweging. Uiteindelijk is er echter maar één grens die belangrijk is bij een daling en dat is 321,8. Een eventuele daling daaronder zou een beweging naar 317,6 brengen. Stijgt de index morgen echter boven lijn d in de daggrafiek en boven de niveaus 328,7 en 328,8 in de kwartiergrafiek dan zijn meerdere doelen mogelijk. Ik zet ze op een rij: 329,2, 330,1, 330,6 en lijn c' in de kwartiergrafiek en de niveaus 331 en 333,2 uit de daggrafiek. Het lijkt me dan het beste om van doel tot doel te volgen hoe het er voorstaat.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over een dalende lijn in de S&P500 index, die doorbroken moest worden wilde de graadmeter de stijgende trend aanhouden. Die doorbraak heeft vandaag plaatsgevonden. Het beeld in de Nasdaq geeft echter nog te denken.

  • Het koersverloop van de Nasdaq van de laatste zeven beursdagen heeft vooralsnog de vorm van een stijgende wig. De dag is echter nog niet afgelopen en de index kan er eventueel nog naar boven uitbreken. De bovenkant ligt vandaag rond 3150. Sluit de index de dag boven dit niveau dan ontstaat de wig niet, de bovenste lijn wordt dan immers doorbroken. Eindigt de Nasdaq de handelsdag evenwel onder 3150 dan blijft de wig intact, wat voor de komende beursdagen in een daling van de technologie-index zou kunnen resulteren. Het wordt daarmee weer een boeiende beursavond. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 okt 2012, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 okt 09.15u: AEX naar boven door lijn gebroken

4 okt 10.00u: Na eerste uur doji in de uurgrafiek

4 okt 11.00u: AEX-index door stijgende lijn gezakt

4 okt 12.00u: Bodem gevormd rond 38,2% niveau

4 okt 13.00u: Beursindex afgelopen uur weer hoger

4 okt 14.00u: Hogere bodem binnen het kanaal

4 okt 15.00u: Rechthoek in ontwikkeling in grafiek

KPN: Neerwaartse trend met dalend trendkanaal

4 okt 16.00u: AEX naar beneden uit de rechthoek

4 okt 17.00u: Index staat rond slot van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven