ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 021112

 • We hebben een positieve beursweek achter ons, waarin de AEX ten opzichte van vorige week vrijdag met 2,5% steeg. Belangrijk is dat zowel de top 336,5 van vorige week als de stippellijn rond 337,2 door de top van maart van dit jaar werden uitgenomen. Het enige overgebleven potentiŽle weerstandsniveau is de top uit september 340,2. Wordt dat doorbroken dan komt er een voortzetting in de richting van de top 374,2 linksboven in de grafiek. De zone tussen 343,2 en 347, waar in maart en juli 2011 respectievelijk een bodem en een top ontstonden, zou dan overigens een weerstandsgebied zijn waar ik me allereerst op zou richten.

 • De dalende wig n-l met als koersdoel 375 is intact gebleven door de ontwikkeling van deze week. Dat was op het nippertje, want we waren vorige week bijna teruggekeerd binnen het patroon. Dat zou de wig ongeldig hebben gemaakt. Zoals het er op dit moment echter voorstaat wijst de voortzettingsformatie nog steeds op een vervolg naar boven. Daartoe moet zoals vermeld uiteraard nog wel een doorbraak door de top 340,2 worden gerealiseerd.

AEX daggrafiek 021112

 • De beurs heeft in de daggrafiek afgerekend met het weerstandsniveau 336,5. Dit was de resultante van een scherp en goed gespeeld tactisch spel rond de AEX, de onderliggende aandelen zijn tegenwoordig bijzaak. Er werd steeds op de juiste momenten extra gekocht, zoals ik onder andere in mijn update van 12u vanmiddag memoreerde. Dat doet afbreuk aan de positieve ontwikkeling. Het heeft er evenwel voor gezorgd dat we boven 336,5 zijn geŽindigd en de stippellijn rond 340,2 binnen bereik hebben.

 • Een lijntje aan de hand waarvan ik het koersverloop komende week wil beoordelen is de lichtgrijze lijn die ik getrokken heb langs toppen van 17 en 22 september en het hoogste punt van vandaag. Ik zal nagaan of deze lijn eventueel als weerstandslijn gaat fungeren. Wordt de lijn echter doorbroken dan gaat de aandelenindex naar 340,2 of hoger.

 • Komt er een daling dat blijft de koersontwikkeling in elk geval positief zolang de graadmeter boven lijn e staat.

AEX daggrafiek BB 021112

 • Een lijn die zeker als mogelijke weerstandslijn gezien moet worden is de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Deze lijn kan de opmars van de AEX-index eventueel keren, ook dat heeft mijn aandacht. De graadmeter is precies op de lijn gesloten en het is daarmee onzeker of de markt aanstaande maandag een stijging zal weten neer te zetten.

 • Gaat de aandelengraadmeter nochtans omhoog dan krullen de lijnen van de indicator verder naar boven, wat het ontstaan van een stijgende trend zou betekenen. Het koersverloop van aanstaande maandag is in dit licht dus van belang.

AEX uurgrafiek 021112

 • Er lag vanmiddag steun rond 336,5, wat in mijn optiek niet op toeval berust. Daarvoor veerden we te mooi op van dit niveau. De markt moet zich bewust zijn geweest van het belang om te sluiten boven deze grens en heeft daar tot het laatst toe aan gewerkt. Komende maandag is de grens wederom een niveau dat we mee moeten nemen in onze overwegingen, dit omdat een eventuele daling eronder alsnog een correctie zou geven op de stijging van de afgelopen dagen.

 • Loopt de index maandag verder op dan kijk ik of de top rond 338,6 en de lichtgrijze lijn daar net boven uitgenomen worden. De grijze lijn zag u al in de daggrafiek. Een stijging boven deze lijn zou een voortzetting naar 340,2 of hoger inhouden.

AEX kwartiergrafiek 021112

 • Het hoogste punt dat vanmiddag na de stijging vanaf 336,5 werd bereikt lag bij het 61,8% niveau 337,7. Hier kan eventueel een top ontstaan, daar kijk ik zeker naar. Topvorming rond 337,8 in combinatie met een daling onder 336,5 zou de vorming van een toppatroon en een gang naar de stippellijn rond 335,1 of lager veroorzaken.
 • Een stijging boven 337,8 daarentegen betekent een beweging naar de top 338,6 of de lichtgrijze lijn die we al eerder zagen. Ik volg dan of de lijn al dan niet doorbroken wordt en kijk aan de hand daarvan verder.

Resumerend: 

De AEX boekte deze week 2,5% winst en sloot boven de grenzen 336,5 uit de daggrafiek en 337,2 uit de weekgrafiek. Dit is een belangrijke stap, want het brengt de top rond 340,2 binnen bereik. Wil de index naar die top kunnen gaan dan moeten de toppen rond 337,8 en 338,6 en de lichtgrijze lijn in de daggrafiek uitgenomen worden. Een eventuele doorbraak door 340,2 zou de graadmeter verder doen stijgen richting 374,2. Het is dan goed denkbaar dat we die top in de toekomst ook bereiken, gezien het feit dat de dalende wig n-l met doel 375 in de daggrafiek geldig is gebleven. Mijn eerste richtpunt mocht de AEX door 340,2 breken is de weerstandszone tussen 343,2 en 347. De grijze lijn en de bovenste lijn van de Bollinger Bands zouden echter voor een daling kunnen zorgen, die mogelijkheid wil ik niet uit het oog verliezen. Die daling zetten we in als we onder 336,5 terecht zouden komen met onze index, waarop de graadmeter naar 335,1 of lager zou gaan. De opwaartse trend blijft dan overigens intact zolang de AEX in de diverse grafieken boven lijn e blijft. Ik zou dan in mijn updates op zoek gaan naar mogelijke steunniveaus boven die lijn.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de Amerikaanse Nasdaq is interessant, met name door een koerssprong van vandaag en een daling die daarop volgde.

 • De Nasdaq opende vanmorgen ruim boven de candle van gisteren, net onder de neklijn van het eerder gevormde hoofd en schouders patroon. Het gap dat bij die start werd gevormd werd vervolgens niet alleen gesloten, maar de index ging nog verder omlaag. Daardoor staat er een candle die bij een ongewijzigde stand een toppatroon met de naam dark cloud cover zou zijn. We moeten uiteraard nog even afwachten hoe het koersverloop vanavond uitpakt, maar het ziet er door deze ontwikkeling vooralsnog naar uit dat het hoofd en schouders patroon intact blijft. Dit is van belang voor het toekomstig koersverloop, het patroon heeft namelijk een doel dat vlakbij de julibodems ligt. De Nasdaq zou dan in ieder geval naar het 61,8% niveau rond 2910 gaan dat daarboven ligt. Ik kijk dus met veel nieuwsgierigheid naar wat vanavond nog komen gaat, benieuwd of dit patroon daadwerkelijk blijft staan. Bij Amerikanen weet je dat namelijk nooit, daar is nog wel eens een laat herstel aan de orde. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 2 nov 2012, 19.19u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 nov 09.15u: Eerste candle staat op de steunlijn

2 nov 10.00u: Nog geen uitsluitsel in Amsterdam

2 nov 11.00u: Markt kiest voor vervolg naar boven

2 nov 12.00u: Top AEX rond 336,5 is uitgenomen

2 nov 13.00u: Vloertje wordt uitstekend beschermd

2 nov 14.00u: Meevallende cijfers, beursindex hoger

2 nov 15.15u: Beursgraadmeter is door lijn f gezakt

2 nov 16.00u: Opnieuw steun bij het niveau 336,5

2 nov 17.00u: Bekende tactieken weer toegepast

 

Agenda van maandag 29 okt t/m vrijdag 2 nov 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven