ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 011112

  • Als ik kijk naar de lange groene candle van vandaag dan kan ik maar ťťn conclusie trekken, namelijk dat beleggers de AEX-index verder zien stijgen. Dit beeld kan natuurlijk altijd veranderen door factoren die we nu nog niet kennen, maar vooralsnog is het sentiment uitstekend. De index sloot 1,4% hoger, net onder het belangrijke niveau 336,5 waar vorige maand een top ontstond. Worden deze top en die rond 340,2 doorbroken dan luidt dat de voortzetting naar boven en een heuse eindejaarsrally in. Grote beleggers hebben daar belang bij. In december worden namelijk de eindejaarsbonussen bepaald, een fase die vrijwel ieder jaar daarom weer goed is voor een rally. De grens waar we morgen in dit verband allereerst op moeten gaan letten is 336,5. Die zal doorbroken moeten worden voordat een poging kan volgen om 340,2 uit te nemen.

  • Als ondersteunde lijn heb ik lijn e in de grafiek getekend. Mocht de stemming veranderen en de beursindex door deze lijn zakken dan is het opnieuw de vraag of we de rest van het jaar wel verder stijgen. Laten we dus zeker volgen wat de ontwikkeling ten aanzien van deze lijn wordt. Op dit moment staan we daar ruim boven en ziet het er dus goed uit.

AEX daggrafiek BB 011112

  • De middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek vormde steun, wat kan inhouden dat de huidige zijwaartse beweging overgaat in een stijgende. Daarvoor moeten de lijnen van deze indicator op gaan lopen.

  • Loopt de index morgen verder op dan kan de bovenste lijn van deze indicator eventueel als weerstandslijn fungeren.

AEX uurgrafiek 011112

  • In de uurgrafiek is een top ontstaan op 336,1. Die zal uitgenomen moeten worden vooraleer de markt kan pogen de AEX boven de voorgaande top rond 336,5 te brengen.

  • Zou de beursindex morgen dalen dan kan er steun zijn bij de doorbroken stippellijnen rond 334,2, 332,9 en 331,2 en uiteraard bij lijn e die ik overgenomen heb uit de daggrafiek. Er kan ook nog steun zijn bij Fibonacci niveaus, maar ik vind het voorbarig om die nu al te bepalen. Er staat immers geen duidelijke top en dat wil zeggen dat ik me moet richten op een vervolg naar boven.

AEX kwartiergrafiek 011112

  • Om vast te stellen of we op de weg naar boven blijven maak ik gebruik van lijn d en de stippellijn rond 335,1. Een daling onder deze beide lijnen zou de start van een correctieve beweging op de stijging van vandaag inhouden. Doet die ontwikkeling zich voor dan plaats ik Fibonacci die ons dan additionele potentiŽle steunniveaus op moeten leveren.
  • Een doorbraak door de top rond 336,1 zou een opwaartse voortzetting naar 336,5 of hoger (340,2) geven.

Resumerend: 

De beurs kende met een terreinwinst van 1,4% een ijzersterke dag. De AEX staat net onder de top van vorige maand rond 336,5. Zou die gepasseerd worden dan kan alleen weerstand rond 340,2 ons nog afhouden van een heuse eindejaarsrally. Laten we ons echter niet mee laten slepen in de euforie en nuchter blijven kijken naar het koersverloop. Dat doe ik in de daggrafiek aan de hand van lijn e. Mochten we dalen dan controleer ik of we boven die lijn blijven, want het zou negatief zijn als we onder die lijn zouden belanden. We krijgen een daling in het geval we in de kwartiergrafiek door lijn d en het niveau 335,1 zakken. Steun kan er dan zijn rond 334,2, 332,9, lijn e en 331,2, alsmede bij nader te bepalen Fibonacci niveaus. Breekt de aandelengraadmeter echter door 336,1 dan volgt een aanval op 336,5. Heeft die aanval succes en wordt deze top doorbroken dan kunnen we ons opmaken voor een terugkeer naar 340,2 en een doorbraakpoging door dat cruciale niveau.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over de Dow Jones, vandaag doe ik dat nogmaals. De index is door goede cijfers die naar buiten gekomen zijn namelijk naar boven uit het gebied gebroken waar ik u gisteren over vertelde.

  • De uitbraak naar boven maakt dat we moeten gaan kijken waar er eventueel weerstand gevonden kan worden. De stippellijn rond 13290 die samenvalt met het dalende 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 is een belangrijke sta-in-de-weg. Hier kan gezien het feit dat deze grens eerder als weerstandsniveau fungeerde eventueel een top ontstaan. Mocht dat niveau doorbroken worden dan kijk ik naar het niveau 13380. Daar ligt namelijk het niet in de grafiek getekende 61,8% niveau van de laatste daling. Een stijging boven die grens zou een terugkeer naar de top rond 13590 veroorzaken. 
  • De stippellijn rond 13155 moet absoluut steunlijn worden, willen we tenminste naar boven kunnen blijven kijken voor de Dow Jones. Een terugkeer onder die grens zou namelijk weer verzwakking betekenen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 1 nov 2012, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

1 nov 09.15u: Direct omhoog na licht lagere start

1 nov 10.00u: Zowel vlag als stijgende wig in AEX

1 nov 11.00u: Wig is afgerond, daling bleef nog uit

1 nov 12.00u: Kopers hebben het initiatief genomen

1 nov 13.00u: AEX-index is nog wat hoger gekomen

1 nov 14.00u: Hoger op meevallende cijfers uit VS

1 nov 15.00u: Beursindex gaat nog steeds omhoog

1 nov 16.00u: Beursgraadmeter op winst van 1,5%

1 nov 17.00u: Potentieel toppatroon kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven