ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 020312

  • Het belangrijkste gegeven van deze beursweek is dat de dark cloud cover van vorige week niet bevestigd is als top. Er is namelijk een stijging van 0,9% op gevolgd, in plaats van een daling. Dit houdt in dat niet zeker is of het hoogste punt van vorige week 333,1 daadwerkelijk het hoogste punt van de opgaande beweging waarin we ons bevinden blijft. Dit zal de komende week moeten blijken. Het niveau 333,1 geldt uiteraard nog wel als potentieel weerstandsniveau. Hier zullen we doorheen moeten stoten willen we een voortgang naar boven afdwingen. De onderzijde van de candle van deze week 321,2 is een potentieel steunniveau. Zouden we hieronder komen dan zou dat van de candle van vorige week alsnog een top maken.

AEX daggrafiek 020312

  • De index rekende vandaag opnieuw af met de stippellijn rond 326,9, een lijn die de komende week eventueel als steunlijn kan gaan fungeren. Zou dat gebeuren dan zou dat een positieve ontwikkeling zijn.

  • In de grafiek ziet u het nieuwe stijgend kanaal n-n'. Het is te groot om als een potentiŽle vlag te kunnen worden gezien, maar desalniettemin wel bruikbaar. De stemming is zolang we binnen dit kanaal koersen immers licht positief. Een uitbraak naar boven zou sterk zijn, een uitbraak naar beneden zwak. Het verloop ten opzichte van de lijnen n en n' levert dus nuttige informatie op en ik zal er daarom zeker naar kijken.

AEX daggrafiek BB 020312

  • Zagen we in de eerste grafiek een licht positieve ontwikkeling, in de daggrafiek met Bollinger Bands zien we dat ook. De index koerst namelijk boven de middellijn en die lijn stijgt licht. De middellijn kan als steunlijn dienen, de bovenste lijn als weerstandslijn. Wil de markt hier overigens een wat sterkere trend van maken dan moet zij zorgen voor een terugkeer naar de bovenste lijn, zodat die lijn naar boven buigt.

AEX uurgrafiek 020312

  • In de uurgrafiek ziet u magenta stippellijnen, dat zijn Fibonacci niveaus over de beweging 333,1 naar 321,2, de grenzen die ik bij de weekgrafiek besprak. Rond 328,5 vindt u het 61,8% niveau. De AEX is daar zoals u ziet aan het einde van de middag even boven geweest, maar sloot eronder. Het niveau is niet met een slotstand doorbroken, waarom beschouw ik het als intact. Dit kan betekenen dat we aanstaande maandag een daling inzetten.

  • Breken we er daarentegen alsnog doorheen dan betekent het dat we met grote waarschijnlijkheid terugkeren naar de top rond 333,1. Dit maakt het 61,8% niveau tot een belangrijke grens. Het is alleszins de moeite waard om komende maandag te volgen wat de AEX doet in relatie tot deze grens.

AEX kwartiergrafiek 020312

  • In de kwartiergrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging van 326,2 naar 328,9 van vanmiddag. PotentiŽle steunniveaus zijn het 38,2% niveau rond 327,8, het 50% niveau rond 327,5 en het 61,8% niveau rond 327,2. Daaronder ligt nog de grens 326,9 die ik bij de daggrafiek noemde, een eventuele daling zou betekenen dat we naar 326,2 of lager gaan. Het slot van vanmiddag lag precies op het 38,2% niveau en dat houdt in dat we maandag eventueel direct verder zouden kunnen stijgen. Doen we dat niet dan kunnen we op de andere niveaus letten.

Resumerend: 

Het potentiŽle toppatroon in de weekgrafiek van de AEX is deze week niet bevestigd als daadwerkelijke top. Dit wil zeggen dat we er in theorie nog doorheen kunnen breken. We zouden dan eerst door het 61,8% niveau van de daling 333,1 - 321,2 moeten breken dat rond 328,5 ligt en door lijn n' in de daggrafiek moeten stoten. Dat zou namelijk een stijging naar 333,1 geven, wat ons in de gelegenheid zou brengen dit niveau te uit te nemen. Dalen we daarentegen dan blijven we in het kanaal n-n' in de daggrafiek. Steun kan er dan zijn rond de grenzen 327,5 en 327,2 in de kwartiergrafiek en 326,9 in alle grafieken. Het belangrijkst bij een daling zijn wel lijn n en de bodem 321,2 van deze week. Zouden we daar namelijk doorheen zakken dan wordt de candle van vorige week alsnog bevestigd als top en moeten we aan een neerwaartse correctie gaan denken.

En dan nog dit...

De Dow Jones staat op het punt haar stijgende trend in te ruilen voor een correctie, zo blijkt uit de daggrafiek van vanavond 18.45u.

  • Het koersverloop van de afgelopen maanden had de vorm van een wig aangenomen, de ontwikkeling gaf namelijk twee lijnen die naar elkaar toelopen. Dit is wat in de technische analyse ook wel een ending diagonal wordt genoemd. Kijkt u goed naar de candle die vandaag tot nog toe is gevormd dat ziet u dat deze een klein stukje onder het patroon staat. Het is uiteraard het slot van de dag dat telt, laat ik dus nog geen definitieve conclusie trekken. Het heeft er echter wel veel van weg dat we vanavond het einde van de huidige opwaartse beweging en de start van een correctieve beweging gaan zien, wat gebeurt bij een slot onder 12970. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 2 mrt 2012, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 mrt feb 09.15u: Licht hogere opening van AEX

2 mrt feb 10.15u: AEX-index naar boven geschoten

2 mrt feb 11.00u: Verder gestegen na vorming vlag

2 mrt feb 12.00u: Top neergezet rond grens 328

2 mrt feb 13.00u: Steun tussen Fibonacci grenzen

2 mrt feb 14.00u: Beursgraadmeter bij 61,8% grens

SBM Offshore: Ook na forse stijging nog flink risico

2 mrt feb 15.00u: Aandelenindex is weer gestegen

2 mrt feb 16.00u: Nieuwe top bij grens 328 punten

2 mrt feb 17.00u: Doorbraakpoging Fibonacci grens

 

Agenda van maandag 27 feb t/m vrijdag 2 mrt 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven