ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 300712

  • Laat ik omdat ik afgelopen vrijdag geen slotanalyse heb geschreven (ik was op vakantie) beginnen met de weekgrafiek. In deze grafiek zijn acht voltooide groene candles op rij ontstaan, wat een ongekend sterke prestatie is. De markt is aan het proberen deze week een groene candle toe te voegen aan het geheel, want de AEX steeg vandaag 1,7%. De AEX-index is hiermee door het 76,4% Fibonacci niveau en lijn v gebroken en dat maakt een vervolg naar 337,2 in technische zin het meest waarschijnlijk. Ik controleer uiteraard wel of er niet toch een lagere top onder 337,2 gaat ontstaan, want negen groene candles op een rij zie je maar zelden. De laatste keer dat dit gebeurde was in november en december 2005. Alle reden om de vinger aan de pols te houden, de negende komt er niet zomaar. De aanzet is er evenwel.

AEX daggrafiek 300712

  • Uit de daggrafiek blijkt dat we ons in een gebied bevinden waarin in de eerste maanden van dit jaar meerdere toppen ontstonden. Dit maakt in principe topvorming onder 337,2 mogelijk. De kans op een vervolg naar 337,2 is uiteraard wel groot nu we zo ver zijn als we in de weekgrafiek zagen.

AEX daggrafiek BB 300712

  • De daggrafiek met Bollinger Bands zegt ons dat we voor morgen rekening dienen te houden met de mogelijkheid van een daling. De hele candle van vandaag staat namelijk boven de banden. Lastig is dat het nog wel eens een dag of wat kan duren voor een index daadwerkelijk terugkeert binnen de indicator. Of we morgen dus al dalen tot onder de bovenste lijn is niet met zekerheid te zeggen. We moeten er desalniettemin rekening mee houden.

AEX uurgrafiek 300712

  • In de uurgrafiek zien we een tweede reden om van een daling uit te gaan, namelijk het wigvormig koersverloop u-u'. De wig wordt afgerond zodra er zich een uitbraak naar beneden voordoet, waarna een correctie volgt. Wellicht gaan we dan het gap van vanmorgen nog sluiten dat vandaag een runaway gap bleek. Dit vraagt om een daling naar 323,5 of lager.

AEX kwartiergrafiek 300712

  • Lijn u is overigens een lijn die ik eerder vandaag al tekende, maar iets verschoven heb zodat hij nu goed onder de candles van vandaag loopt. Ik let morgen allereerst op het koersverloop ten opzichte van deze lijn. Een daling daaronder zou een correctie inhouden, mochten er in deze zomermarkt met zijn lage volume althans nog op- en neergaande bewegingen mogelijk zijn. Vandaag bleek dat namelijk niet het geval. Je weet het in dunne handel zoals we vandaag weer eens zagen maar nooit.
  • Een eventuele uitbraak naar boven uit de wig zou ongebruikelijk zijn, maar in de huidige lege markt best mogelijk. Dit zou de wig ongeldig maken en een vervolg richting 337,2 geven.

Resumerend: 

Acht groene candles op rij en een negende wellicht in de maak, dat is het beeld uit de weekgrafiek. De stijging boven het 76,4% niveau en lijn v maken een vervolg naar 337,2 kansrijk. De stand boven de Bollinger Bands in de daggrafiek en de wig u-u' in de uurgrafiek maken echter dat we hier een vraagteken bij moeten plaatsen. Verder omhoog richting 337,2 gaat de beursindex alleen indien er zich een bij dit patroon ongebruikelijke uitbraak naar boven voordoet. Verlaat de index het patroon daarentegen aan de onderzijde dan komt er een correctie, waarbij we wellicht het gap van vanmorgen nog gaan sluiten met een daling naar 323,5 of lager, een gap dat vandaag een runaway gap bleek te zijn dat open bleef.

En dan nog dit...

Tijdens mijn vakantie in Ierland heb ik onverwachts veel over Europa gesproken. Gewoonlijk waak ik er scherp voor om me tijdens mijn vakantie met beurs of economie bezig te houden, daar zijn die weken niet voor. Een vakantie is er om de normale perikelen los te laten en bezig te zijn met andere zaken. Ik kon er echter niet omheen. Het onderwerp Europa en euro werd in winkels en restaurants namelijk nadrukkelijk vaak door anderen aan de orde gebracht, zonder dat ik daar zelf aanleiding toe gaf. Het simpele feit dat ik uit een ander land kwam was voldoende. Het is me opgevallen hoe weinig vertrouwen er is in de toekomst van Europa. Eén enkele Fransman met een vader en opa met een oorlogsverleden die in een restaurant aan het tafeltje naast ons zat liet zich op grond van dat verleden positief uit over Europa. Opmerkelijk veel Ieren, Fransen en ook een Zwitsers paar toonden zich echter negatief. Het is natuurlijk niet representatief, maar zegt wel dat het momenteel leeft. Het leeft echter niet op de manier die Europese politici zal aanspreken. De meest gehoorde opmerking was dat je burgers van de noordelijke Europese landen niet kunt vragen te bezuinigen zodat het geld gebruikt kan worden om Spaanse en wie weet straks ook Italiaanse banken te redden die zelf fouten hebben gemaakt, en de Grieken te redden die er zelf niet genoeg voor doen om gered te worden. Hoelang betaalt 'paymaster' Duitsland nog, zo vroeg een Ierse winkelier me. Een andere veelgehoorde opmerking was dat de cultuur van bijvoorbeeld een Italiaan en die van een Fin zich niet laten mengen in één geheel. Italianen zijn en blijven heel andere mensen dan Finnen, wat in ontelbare jaren is gegroeid kun je niet zomaar teniet doen. Nogmaals, het is slechts tekenend voor de contacten die ik had en hoeft dus niets te betekenen. Ik ben wel benieuwd of u in uw vakantie wellicht dezelfde ervaringen heeft opgedaan of opdoet. Terwijl onze politici op vakantie zijn rolt het onderwerp mogelijk Europa door en spreken steeds meer mensen vrij over het eventueel uiteenvallen van de eurozone. De vraag is of dit proces zich nog laat stoppen of een sentiment doet ontstaan waarin doorgaan op de huidige weg straks simpelweg niet meer mogelijk is. Het worden spannende tijden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 30 jul 2012, 20.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 jul 09.15u: Markt heeft goede zaken gedaan

30 jul 10.00u: Nog geen aanzet om gap te sluiten

30 jul 11.00u: Lichte daling in richting van het gap

30 jul 12.00u: AEX-index opnieuw verder naar boven

30 jul 13.00u: Vloertje onder koersen rond 325,6

30 jul 14.00u: Opwaartse beweging AEX nog intact

30 jul 15.00u: Direct gekocht op daling onder lijn

30 jul 16.00u: AEX hoger en op een forse winst

30 jul 17.00u: Beursindex bouwt de winst nog uit

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven