ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160112

  • Onze en andere Europese beurzen stijgt meestal als de Amerikaanse markten gesloten blijven. Het volume is dan namelijk lager, waardoor orders een groter effect scoren en indices eenvoudiger naar boven zijn te brengen. Van dit effect heeft men vandaag ongeremder dan ooit gebruik gemaakt. De AEX sloot namelijk niet alleen 1,3% boven het slot van afgelopen vrijdag, maar kopers hadden ook nog eens het lef om tot het laatst te blijven kopen. De index sloot zo vrijwel op het hoogste punt van de dag.

  • Het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat eind december is ontstaan bleef op deze wijze geldig, want de AEX bleef boven de neklijn 307,5. Lijn v speelt geen rol meer, want die werd doorbroken. De aandelenmarkt stuurt aan op een vervolg naar boven. Om dat vervolg vorm te geven is een stijging boven de recente toppen 317,1 en 318,2 nodig. Zou er namelijk een lagere top intreden dan kan het alsnog van de ontwikkeling van een toppatroon komen.

AEX daggrafiek BB 160112

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands lag de opening van vanmorgen onder de middellijn, maar het slot ruim boven. De aandelenmarkt heeft hiermee de optie op een stijging opengehouden.

AEX uurgrafiek 160112

  • Vanmiddag tekende ik in de uurgrafiek Fibonacci lijnen over de daling 317,1 Ė 305,6. Die heb ik nu vervangen door Fibonacci lijnen over de daling 318,2 Ė 305,6, want ook deze zijn relevant. De beursindex bereikte aan het eind van handelsdag het 61,8% niveau van deze daling. Dit is een potentieel weerstandsniveau, wat de mogelijkheid in zich herbergt dat we morgenochtend direct topvorming krijgen. Mocht dat het geval zijn dan ga ik direct op zoek naar potentiŽle steunniveaus.

  • De stippellijn rond 311,2 is in elk geval een van die mogelijke steunniveaus. Het is namelijk de neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat zich in deze grafiek heeft ontwikkeld. De schouders en het hoofd zijn respectievelijk met de letters S en de letter H aangegeven. Het patroon heeft een koersdoel van 316,8, waarmee de markt suggereert naar de top rond 317,1 terug te willen keren. Daar ligt het doel immers net onder. Hiervoor moet uiteraard wel het 61,8% niveau doorbroken worden, net als de stippellijnen rond 313,8 en 315,1. Als dat lukt gaan we naar 317,1 of eventueel 318,2.

  • Ik heb dit keer vanwege de dag waarop het patroon tot stand is gekomen (met gesloten Amerikaanse beurzen) overigens niet veel vertrouwen in dit omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het is gebruikelijk dat ik op het koersverloop ten opzichte van de neklijn let en dat zal ik ook deze keer doen, maar dan met nog wat extra zorgvuldigheid. Die neklijn vinden we rond 311,2 en onze beursgraadmeter moet hierboven blijven wil de markt de bodemformatie geldig houden.

AEX kwartiergrafiek 160112

  • Morgenochtend kijk allereerst of we boven de top 313,6 van vandaag komen. Gebeurt dat namelijk dan breken we door het 61,8% niveau in de uurgrafiek en gaan naar 313,8 of 315,1.
  • Zouden we dalen dan betreft dat het testen van de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon. Vinden we daar of erboven steun dan kunnen we opnieuw naar boven. Zakken we daarentegen door 311,2 dan wordt de doorbraak door dat niveau van vanmiddag een valse beweging, waarop we dan alsnog met een daling rekening moeten houden.

Resumerend: 

De aandelenmarkt heeft vandaag optimaal gebruik gemaakt van het gegeven dat de Amerikaanse markten hun deuren gesloten hielden. De AEX-index vond steun ter hoogte van de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek, brak door de dalende lijn v en sloot met een winst van 1,3%. De beursgraadmeter eindigde de dag in de buurt van het 61,8% niveau in de uurgrafiek, wat inhoudt dat we morgenochtend eventueel direct topvorming zouden kunnen krijgen. Daalt de index inderdaad dan gaan we de neklijn rond 311,2 van het vandaag in de uurgrafiek gevormde omgekeerd hoofd en schouders patroon testen. Zakken we door deze lijn dan wordt de beweging van vandaag een valse beweging en dienen we alert te zijn op een neerwaarts vervolg. Blijven we bij een test boven 311,2 dan kan de index daarna alsnog verder omhoog. Stijgen we direct tot boven het hoogtepunt 313,6 van vandaag dan gaat index allereerst naar 313,8 of 315,1. Wil de markt een voortzetting naar boven realiseren dan dient zij een doorbraak door de grenzen 317,1 en 318,2 te bewerkstelligen.

En dan nog dit...

Het Duitse koersverloop, uiteraard ook belangrijk voor onze beurs, blijft spannend. Daarom vandaag wederom aandacht voor de Duitse beursgraadmeter.

  • Afgelopen donderdag ontstond er een inverted hammer. Deze candle werd op vrijdag bevestigd, waardoor er een top leek te zijn ontstaan. De candle van vandaag heeft hier verandering in gebracht. Waar het nu op aankomt is op het koersverloop ten opzichte van het hoogste punt 6257 van de inverted hammer. Wordt dat uitgenomen dan stijgt de DAX verder en winnen de bulls de strijd die onmiskenbaar wordt gevoerd. Een daling onder 6064 daarentegen zou betekenen dat de bears alsnog aan het langste eind trekken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 16 jan 2012, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 jan 09.15u: Openingsverlies snel weggewerkt

16 jan 10.00u: AEX is gestegen naar dalende lijn

16 jan 11.00u: Dalende lijn is weerstand gebleven

16 jan 12.00u: Een hogere bodem in de AEX-index

16 jan 13.00u: AEX is tijdens lunch weer opgelopen

16 jan 14.00u: Rond 310,7 vloertje onder de index

16 jan 15.00u: Gedaald, maar direct weer steun

DSM: Volgen of er eventueel een lagere top komt

16 jan 16.00u: Omgekeerd hoofd en schouders

16 jan 17.00u: Poging om 61,8% niveau te passeren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven