ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 110112

  • De candle die vandaag is ontstaan sluit niet aan bij wat je op grond van de gisteren afgeronde vlag zou mogen verwachten. Dat had normaal gesproken namelijk een vervolg naar boven moeten zijn. Op een vlag volgt namelijk over het algemeen een vlotte beweging naar boven. Die beweging is er niet gekomen, want de AEX viel 1,2% terug. Dit wil overigens nog niet zeggen dat de index niet verder meer naar boven kan. De rode stippellijn, het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 waar we met de candle van vandaag precies op staan, kan eventueel nog steun geven. Er kan bovendien nog steun zijn rond 309,7, het laagste punt van de vlag. Sterk is de ontwikkeling van vandaag echter allerminst.

AEX daggrafiek BB 110112

  • De daggrafiek met Bollinger Bands oogt echter nog positief. De AEX staat tenslotte nog boven de middellijn en dat is een potentiŽle steunlijn. De trend is zolang we boven die lijn noteren omhoog gericht.

AEX uurgrafiek 110112

  • In de uurgrafiek ziet het er minder positief uit, al heeft de markt de beslissende stap nog niet gezet. Lijn p en de stippellijn rond 311 vormen samen een dalende rechthoekige driehoek en dat patroon vormt omdat het te boek staat als een voortzettingspatroon een aanwijzing voor een vervolg naar beneden. Het patroon is echter nog niet afgerond, daarvoor is nog een uitbraak naar beneden noodzakelijk. Komt die er dan gaat de index naar 309,7, 309,1 of 307,5, dit zijn de drie eerstvolgende potentiŽle steunniveaus.

  • Zou het van een uitbraak naar boven komen dan wordt het patroon ongeldig en dienen we op zoek te gaan naar mogelijke weerstandsniveaus. Daartoe behoren dan in ieder geval de grenzen 313,8 en 315,1. 

AEX kwartiergrafiek 110112

  • In de kwartiergrafiek vraagt de laatste candle om aandacht. Het is de candle die is ontstaan tijdens de slotveiling, deze is bijna 0,7 indexpunten lang. Dit riekt, net als soortgelijke lange candles die de voorgaande weken al voor kwamen. De slotveiling is bedoeld om manipulatie tegen te gaan, maar een candle van deze lengte valt toch echt onder die term. De Autoriteit FinanciŽle Markten heeft vanmorgen gelukkig al aangekondigd een onderzoek te doen, om precies te zijn een onderzoek naar de 'flitshandel'. Dit is handel met behulp van computers, die handelen middels programma's die werken op basis algoritmes. Algoritmes zijn om het eenvoudig uit te drukken wiskundige formules, formules die overigens alles behalve eenvoudig zijn en complete handelsstrategieŽn herbergen. AFM-topman Gerritse koestert de verdenking dat er gewerkt wordt met computerprogramma's die pal voor het sluiten van de beurs een order inleggen, om die vervolgens razendsnel weer in te trekken. Zo'n order blijft net lang genoeg liggen om een reactie uit te lokken bij de algoritmes van andere computerprogramma's, die vervolgens nog snel handelen. 'Je moet je afvragen of dit geen klip-en-klare marktmanipulatie is', zo zegt Gerritse in het FinanciŽle Dagblad volkomen terecht.
  • De candle heeft de AEX vanaf de stippellijn rond 311 in ieder geval vrijwel naar lijn p gebracht, waarmee een uitbraak naar boven binnen bereik is gekomen.

Resumerend: 

De AEX daalde vandaag met 1,2%, iets dat niet past bij de vlag die gisteren werd afgerond. Daar er in de uurgrafiek tevens een dalende rechthoekige driehoek werd afgerond is de kans dat we morgen verder dalen groot. De driehoek wordt afgerond zodra we door 311 zakken, waarna de index naar 309,7, 309,1 of 307,5 gaat. Dit zijn de eerstkomende potentiŽle steunniveaus onder 311. Breekt de index naar boven uit de driehoek, dus door lijn p, dan ga ik op zoek naar mogelijke weerstandsniveaus. Twee kan ik er al noemen, dat zijn de grenzen 313,8 en 315,1.

En dan nog dit...

Op 3 januari jongstleden vertelde ik u op deze plaats over een hoofd en schouders patroon in de Baltic Dry Index. Het doel van dat patroon is zoals ik u aan de hand van onderstaande grafiek wil laten zien inmiddels bereikt.

  • Het doel lag rond 1350. De index staat na een snelle daling inmiddels op 1258, dat is ter hoogte van voorgaande bodems. Hier zou steun kunnen komen te liggen. Dat is echter niet het belangrijkste dat we aan de grafiek kunnen ontlenen. Wat duidelijk wordt uit de gedaalde Baltic Dry Index is dat de charterprijzen voor bulkgoederen drastisch zijn afgenomen, wat met een verminderde vraag te maken moet hebben. Die verminderde vraag zal zich de komende tijd naar ik veronderstel vertalen in zwakkere macro-economische indicatoren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 11 jan 2012, 19.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 jan 09.15u: AEX is de dag iets lager gestart

11 jan 10.00u: Grens 315,1 is weerstand geworden

11 jan 11.00u: Grens 313,8 steunniveau geworden

Euro daalt nog altijd (analyse valutaplaza)

11 jan 12.00u: AEX opnieuw bij neklijn van gisteren

11 jan 13.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

11 jan 14.00u: Index afgelopen uur iets hersteld

11 jan 15.00u: Korte termijn top bij 38,2% niveau

11 jan 16.00u: Koersverloop in vorm van driehoek

11 jan 17.00u: Na stijging nog steeds een driehoek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven