ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280212

  • Het Damrak heeft de dag wederom afgesloten met winst, dit keer 0,2%. De AEX kwam overigens terug van een verlies van 0,6% dat op het laagste punt van de dag te noteren viel. De beweging van verlies naar winst is minder groot dan gisteren, maar desalniettemin aanwezig. De markt toont veerkracht en demonstreert daarmee de wens om de AEX verder te laten oplopen.

  • Twee lijntjes die ik langs de laatste twee candles heb getekend suggereren echter dat we morgen gaan dalen. Ze vormen samen namelijk een kleine stijgende wig. Wordt het afgerond met de bij dit patroon gebruikelijke uitbraak naar beneden dan gaat onze beursbarometer naar de stippellijn rond 319,8 of lager.

  • Breekt de beursindex in tegenstelling hiermee naar boven uit de wig en door de stippellijn rond 326,9 die samenvalt met de bovenzijde van het patroon dan haal ik de lijnen weg, want dan stijgt de beurs verder.

AEX daggrafiek BB 280212

  • Het slot van deze beursdag lag min of meer op de middellijn van Bollinger Bands. Deze lijn kan dus eventueel nog voor weerstand en samen met de wig uit de vorige grafiek voor een daling zorgen.

AEX uurgrafiek 280212

  • De situatie in de uurgrafiek is positiever dan die in de beide voorgaande grafieken. Er staat in de buurt van de stippellijn rond 323,1 immers een hogere bodem in de grafiek. Die bodem is tot dusverre het startpunt gebleken van een nieuwe beweging naar boven, een beweging die ons in theorie verder omhoog zou kunnen voeren. Daarvoor moeten dan wel het 38,2% niveau rond 325,7 en de top van vandaag 326,3 gepasseerd worden. Weerstand kan er vervolgens liggen rond 326,9 (de grens uit de daggrafiek), 327,1 (50% niveau), 328 (oude weerstand en steun) en 328,5 (61,8%). Een eventuele stijging boven al deze grenzen zou een vervolg naar 333,1 geven.

AEX kwartiergrafiek 280212

  • Onder het slot van vandaag zijn het eigenlijk alleen de stippellijn rond 323,1 en het laagste punt 322,9 van vandaag die tellen. Belanden we daaronder dan sneuvelt tenslotte de hogere bodem van vandaag en keren we terug naar de bodems rond 321,4, 321,2 of de grens 319,8 uit de daggrafiek.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt wist net als gisteren een verlies in winst om te doen slaan en toont daarmee veerkracht. Zij toont omhoog te willen met de index. In de daggrafiek is echter een stijgende wig in ontwikkeling en de middellijn van de Bollinger Bands kan nog weerstand vormen. Het is kortom niet zeker dat we verder stijgen, want daarvoor is eerst een stijging boven de top van vandaag 326,3 en de grens 326,9 uit de daggrafiek nodig. Een dergelijke ontwikkeling zou de wig onbruikbaar maken. Weerstand kan er vervolgens zijn rond 327,1, 328 en 328,5, daarboven pas weer bij 333,1. Breekt de AEX daarentegen naar beneden uit de wig dan vloeit uit de daggrafiek voort dat de index naar 319,8 of lager gaat. In de kwartiergrafiek zou dit allereerst tot uiting komen in een daling onder 322,9, waarop dan een daling naar 321,4, 321,2 of lager zou volgen.

En dan nog dit...

Gisterenavond schreef ik over de Nikkei, ik sprak de verwachting uit dat deze index zou gaan dalen. Dat gebeurde niet, daarom vanavond opnieuw de Japanse beursindex als onderwerp.

  • De candle van gisteren hield het midden tussen een bearish counterattack line en een dark cloud cover. Beide candles zijn potentiŽle toppatronen, beide hebben bevestiging nodig. Die bevestiging volgde niet, want de Nikkei steeg. Er was aanvankelijk een daling, de Nikkei stond op het laagste punt van de dag 1,1% lager. Vanaf ongeveer kwart voor zes deed er zich echter een stijging voor waardoor er uiteindelijk een winst van 0,9% werd gerealiseerd. De beweging deed zich ook in andere Aziatische indices voor. Er werd en wordt hardop gespeculeerd op een nieuw koersopdrijvend effect van de long term financing operation (LTRO, uitgesproken als Eltro), waarvan de ECB morgen de tweede fase doorvoert. Banken kunnen tegen een zeer lage rente van 1% onbeperkt lenen voor een periode van drie jaar. Dat geld komt niet in de economie, maar op de financiŽle markten. De beurzen worden overspoeld met geld, waardoor zelfs de geringste correcties momenteel niet meer plaatsvinden. Het is bellen blazen, dit keer niet zoals voorgaande jaren gevoed door de FED, maar door onze centrale bank. Dit kwam afgelopen maandag tot uiting in de toename van de geldhoeveelheid met 2,5%, veel hoger dan de toename met 1,8% die was verwacht. De beurzen worden wereldwijd op deze wijze met Europees geld op oneigenlijke wijze omhoog gedreven, voor zolang het duurt althans. Het effect doet zich getuige een artikel in het Financieel Dagblad van vanmorgen ook sterk gelden in de opkomende markten. De Nikkei is door de vreemde ontwikkeling met de laatste candle vlak onder het hoogste punt 9736 van gisteren gesloten. Dit is nog wel een potentieel weerstandsniveau. Wordt het uitgenomen dan stijgt de Nikkei ondanks het toppatroon verder. Het laagste punt van vandaag lag rond 9529. Mocht er zich toch nog een daling daaronder voor doen dan ondergaat de Japanse beursgraadmeter alsnog de correctie waarvan ik het begin eigenlijk vandaag verwachtte. Zouden de door al het nieuwe geld opgedreven markten overigens binnenkort alsnog onderuit gaan dan zijn de problemen groot. Dan moet het extra geld er namelijk met spoed uit, anders levert het immers alleen maar grotere verliezen op voor banken, in plaats van de winst die zij nu op eenvoudige wijze menen te kunnen behalen. Risicoloos is de financieringsactie van ECB-president Draghi in mijn optiek dan ook allerminst, maar dat is bellen blazen in financiŽle markten dan ook nooit. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 28 feb 2012, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 feb 09.15u: Opening rond de top van gisteren

28 feb 10.00u: Teken van twijfel in de uurgrafiek

28 feb 11.00u: De AEX is binnen de doji gebleven

28 feb 12.00u: Dalende wig in de kwartiergrafiek

28 feb 13.00u: Wig is overgegaan in een driehoek

28 feb 14.00u: Beurs koos ook dit uur geen richting

28 feb 14.45u: Cijfer fikse tegenvaller voor de beurs

28 feb 15.15u: Poging om hogere bodem te maken

Nutreco: Stijgend kanaal in week- en daggrafiek

28 feb 16.00u: Hogere bodem neergezet in AEX

28 feb 17.00u: Opletten op wig en 76,4% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven