ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 200212

  • Grote stappen, snel thuis, dat is de afgelopen dagen het motto van de aandelenmarkt. De AEX heeft vandaag wederom een sprong gemaakt van 1,4%. Iets meer dan de helft van de stijging van 4,6 indexpunten kwam van TNT Express en grootaandeelhouder PostNL, die samen voor 2,6 punten van de stijging zorgden. Met name TNT Express was na een overnamebod van UPS met een stijging van 60,5% de grote smaakmaker van de beurs.

  • De stijging heeft twee gevolgen. Ten eerste is de inverted hammer van afgelopen vrijdag, een candle op grond waarvan ik uitging van een daling, niet bevestigd als top. De stijging heeft ten tweede gezorgd voor een doorbraak door lijn r'. Keerden we vrijdag terug in de wig r-r', vandaag staan we er al boven. Het is een ongebruikelijke ontwikkeling, waar ik vooraf niet op zou hebben durven rekenen. 

  • Het heeft vooralsnog als consequentie dat we rekening dienen te houden met een voortzetting naar boven, want deze ontwikkeling heeft ons in de weekgrafiek die ik jongstleden vrijdag besprak boven het 61,8% niveau 329,2 gebracht. Weet de markt de beursindex de rest van de week boven dit niveau te houden dan zou dat een belangrijke stap naar boven zijn. Hier ga ik de komende vier dagen in ieder geval dus goed op letten. Eerste weerstand vinden we overigens pas rond 347, een niveau waar in juli 2011 een top stond.

AEX daggrafiek BB 200212

  • De Bollinger Bands geven me echter voor de korte termijn alle aanleiding om niet van een vervolg naar boven uit te gaan, althans niet voor de korte termijn. De hele candle van vandaag staat namelijk boven de banden. Een index kan wel even boven deze indicator staan, maar niet zo lang. Dit is een statistisch gegeven. Hoewel het nog wel eens twee of drie dagen kan duren voor een terugkeer binnen de banden wordt gerealiseerd dien ik daarom rekening te houden met de mogelijkheid dat we dalen tot we terug zijn onder de bovenste lijn.

AEX uurgrafiek 200212

  • In de uurgrafiek wordt duidelijk dat er terwijl het eerste gap nog niet gesloten is een tweede gap naar boven is ontstaan. Dit is optimisme in de overtreffende trap. Ik houd desalniettemin rekening met de mogelijkheid dat het gap van vandaag morgen gesloten gaat worden. Hoewel je na vrijdag anders zou vermoeden worden gaps namelijk toch veelal gesloten. Het vergt een daling naar 330,1 of lager.

  • De markt ziet dat anders, zo moet ik er direct aan toevoegen. Zij vormde een dalende wig die in de voorlaatste candle werd afgerond met een uitbraak naar boven. De daaropvolgende daling onder lijn c leek voor kopers alleen maar een aansporing te zijn om er een tandje bij te zetten, zij zorgden ervoor dat deze beweging snel ongedaan werd gemaakt. Wederom een teken van groot optimisme dus.

AEX kwartiergrafiek 200212

  • In de kwartiergrafiek wil ik u een andere invalshoek laten zien, namelijk die van de zijwaartse beweging. Steun lag er vandaag rond 332 en het laagste punt van vanmiddag 321,7. Zouden we daaronder komen dan gaan we naar de bovenkant van het gap tussen 330,1 en 331,4, waarbij de kans groot is dat we dat met een daling naar 330,1 of lager gaan sluiten. Weerstand vonden we rond 332,9 en het hoogste punt 333,1 van de dag. Breken we daar naar boven doorheen dan zetten we de opmars naar boven voort.

Resumerend: 

De AEX heeft nogmaals een sprong naar boven gemaakt, een sprong die ons in de daggrafiek boven de inverted hammer en lijn r' bracht. We staan hiermee tevens boven het 61,8% niveau 329,2 uit de weekgrafiek van afgelopen vrijdag. Ik ga volgen of we tot en met vrijdag boven deze grens blijven en zo dit niveau doorbreken. Voor de korte termijn moet ik op grond van de Bollinger Bands daggrafiek en het tweede gap dat is ontstaan rekening houden met een daling. De index moet namelijk terugkeren binnen de banden en dat zou morgen al kunnen gebeuren. Het gap moet eigenlijk nog gesloten worden, met name omdat het al het tweede gap betreft. Het zou verrassend zijn zou dit ook open blijven. Beleggers zijn gezien de afgeronde dalende wig in de uurgrafiek echter optimistisch gestemd en denken gezien de laatste candle in die grafiek niet aan dalen. Morgen kijk ik daarom naar twee grenzen, de top rond 331,4 en de laatste bodem uit de kwartiergrafiek rond 321,7. Komen we boven 331,4 dan stijgt de AEX verder, hoever dat in eerste instantie zal zijn weet ik niet. Het eerstvolgende weerstandsniveau ligt namelijk pas rond 347. Belandt de index onder 321,7 dan gaan we daarentegen naar ik veronderstel het gap van vanochtend sluiten met een daling naar 330,1 of lager. Daar kijk ik dan verder.

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag besprak ik een 4 uur grafiek van de S&P500 futures. Er was namelijk een omgekeerde driehoek ontstaan die de moeite van het bespreken waard was. De futures zijn nog dezelfde avond naar boven uit het patroon gebroken dat ik tekende. Het punt waar de beweging omhoog stokte geeft me echter aanleiding om de grafiek vanavond nogmaals te bespreken. De voortzetting naar boven is namelijk nog niet zeker.

  • De grijze lijn is de lijn die ik afgelopen vrijdag als bovenzijde van de omgekeerde, dus wijder wordende driehoek tekende. U ziet daarboven een nieuwe lijn. Het hoogste punt van vrijdag ligt op deze lijn die door de toppen van 3 en 8 februari jongstleden loopt. Deze lijn en de horizontale lijn rond 1336 vormen samen eveneens een omgekeerde driehoek, waardoor de voortzetting naar boven ondanks de opwaartse uitbraak uit het patroon dat ik oorspronkelijk tekende nog niet gegarandeerd kan worden. Dit had ik afgelopen vrijdag eerlijk gezegd niet voorzien, dat is de reden dat ik het er vanavond nogmaals met u over heb. Ik volg de bewegingen ten opzichte van de boven- en onderzijde van deze driehoek. De uitbraakrichting wordt namelijk bepalend voor het vervolg dat we in de Amerikaanse indices krijgen en daarmee ook voor de richting van onze aandelenindex. De markt is zolang de S&P500 futures dichtbij de bovenste lijn staan, zoals nu, positief gestemd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 20 feb 2012, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 feb 09.15u: AEX 1,1% naar boven gesprongen

20 feb 10.00u: Dalende wig in de kwartiergrafiek

20 feb 11.00u: Doel van runaway gap is bereikt

20 feb 12.00u: Hogere bodem beursgraadmeter

20 feb 13.00u: Stijgende intraday trendkanalen

AKZO: Na hogere bodem gestegen naar 61,8%

20 feb 14.00u: AEX zijwaarts onder kanaal geraakt

20 feb 15.00u: Beursindex iets gedaald naar 332

20 feb 16.00u: Daling onder 332 snel teruggedraaid

20 feb 17.00u: Beleggers kennen geen twijfels

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven